Exoscheletul bionic, deja o realitate

Te-ai gandit vreodata ca ai putea sa ridici sute de kilograme cu o singura mana, ca ai putea sa alergi zeci de kilometri fara ca macar sa transpiri? Oricat de incredibil ar parea, asa ceva este posibil, cu ajutorul costumelor bionice capabile sa urmeze fiecare miscare a corpului omenesc. Desi suna a scenario de film SF, costumele bionice deja exista, chiar in mai multe variante si probabil ca in urmatoarele zeci de ani vor fi disponibile si publicului larg.

Robotica a evoluat atat de mult incat ceea ce vedeam pana acum cativa ani numai in filme este deja realitate. Mai multe echipe de ingineri au reusit sa creeze asa numite costume sau exoscheleti bionici, care imbina inteligenta si capacitatea de adaptare a omului cu dexteritatea si forta robotului. Probabil ca nu va trece mult pana cand soldatii vor deveni indestructibili, constructorii nu vor mai avea nevoie de macarele, iar salvamontistii nu vor mai folosi targi.

Citeste si:  Herta Muller primeste premiul Nobel pentru literatura!

Exoscheletul urmeaza indeaproape miscarile membrelor omenesti si le adauga un plus de putere atunci cand este cazul. Cand omul doreste sa ridice 100 kg, nu mana lui va sustine greutatea, ci bratul robotizat, ale carui puteri sunt, cel putin teoretic, nelimitate.

Unul dintre scheletii bionici la care se lucreaza in present este HAL (Hybrid Assistive Limb). HAL a fost creat de dr. Sankai, din Japonia pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu ridicarea greutatilor sau chiar cu mersul. Exoscheletul este facut din aliaje de nichel si aluminiu, acoperite cu o carcasa din plastic dur. Costumul este controlat de un mic computer la care se conecteaza plasturi lipiti pe muschii purtatorului. Acesti plasturi preiau semnalele nervoase transmise de creier si transmit costumului ce miscari va face purtatorul. HAL poate urma orice miscare a unui om, iar greutatea sa este neglijabila, avand in vedere ca se sustine singur.

Citeste si:  Te simti bine la munca?

Sarcos XOS nu a fost creat in scopuri la fel de pasnice. Compania Americana Sarcos, finantata de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), a reusit sa creeze un exoschelet militar capabil sa ridice greutati impresionante. Dexteritatea si puterea costumului sunt incredibile. XOS functioneaza pe principii asemanatoare cu cele ale sistemului nervos uman. Un set complex de senzori functioneaza ca nervi, iar un sistem hidraulic la fel de complicat tine loc de muschi.

Citeste si:  Horoscopul amuzant al saptamanii

Landwalker pare sa fi evadat de pe platourile de filmare de la Hollywood. Inalt de 3,5 m si greu de 1000 kg, Landwalker nu este un exoschelet antropomorf, in sensul ca nu poate imita miscarile umane, si nu este la fel de inteligent ca cele de mai sus. Purtatorul trebuie sa se urce in schelet intocmai ca intr-o masina, in partea superioara aflandu-se centrul de comanda. Compania japoneza Sakakibara-Kikai care produce costumul este deja pregatita sa il vanda cu 345.000 de dolari.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.