Experiment Insemne si crestaturi

Vernisaj: 12 septembrie, ora 17.30
Improvizatie sonora cu Calin Torsan.

Insemne si crestaturi este al patrulea exercitiu, dupa Cusaturi / tesaturi, Dantele si broderii, Oale si ulcele, cu care incheiem o prima serie de experimente vizuale, care incearca sa construiasca un dialog, o suma de relatii, de alaturare, de complementaritate, de imprietenire intre obiectul de patrimoniu din colectiile muzeului, obiectul de colectie privata si obiectul anonim si umil – obiectul de acasa, investit cu valoare autobiografica si demn de a fi muzeificat. Ca si la celelalte exercitii, tehnica cu care construim povestea este aceea a arheologiei subiective, o reinterpretare vizuala asupra obiectului traditional si a insemnului cu care acesta este incarcat de sens. Functiei obiectului i se alatura o reinterpretare estetica, recompunand fragmentar, intr-un context contemporan, un instrumentar care gliseaza de la utilitatea obiectului la sistemul decorativ care il infrumuseteaza, dandu-i valoare artistica si estetica.

Citeste si:  Imbunatatire angajament

Integram semnele si simbolurile pre-crestine preluate de motivele decorative uzuale ale lumii taranesti intr-o privire compusa, alcatuind vizual un mic inventar de imagine, mai apropiat de forma unui eseu vizual, care propune o plimbare narativa prin arta mestesugului taranesc.

mic instrumentar:
Cauce / donite / tipare de cas / rabojuri / maiuri / furci / sararite / lazi de zestre / bate / chiupuri gravate / cutite cu teci / stalpi de casa / troite / fragmente de arhitectura taraneasca.

Citeste si:  Foame si Bolero


… serialitate… tipologie… proportii si raporturi… utilitate… estetica semnului si a ornamentului obiect martor… obiect podoaba… obiect recipient… forma perfecta si subjugarea ochiului – monumentalitatea si simplitatea formei… amprenta… insemn… scriitura densa… poem… materie insemnata… cicatricile timpului… crestaturi pe trupul obiectului…

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 11 octombrie, de marti pana duminica, orele 10.00 – 18.00.

Citeste si:  Cartea rosie - o carte care a ramas secreta timp de 80 de ani

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.