Explore the Carpathian Garden: un weekend la Bratislava

Destul de ocolita de turisti, Bratislava, capitala Slovaciei, ar putea fi o destinatie urbana interesanta pentru cei aflati in criza de imaginatie sau pentru cei care nu vor sa cheltuiasca prea multi bani pe un „weekend european”.

Orasul nu e unul foarte mare – cu cele 600.000 de locuitori este aproape dublu decat Brasovul, dar la jumatate din Praga. Beneficiaza insa de cateva recorduri: e singura capitala din lume care se invecineaza cu doua state diferite: Ungaria si Austria. Totodata, Bratislava formeaza, impreuna cu Viena, perechea celor mai apropiate capitale din Europa: mai putin de 60 de km intre ele (si chiar mai putin de atat intre suburbii).

foto

Altminteri, Bratislava (careia nemtii inca ii mai zis Pressburg, ungurii Poszony, iar in vechile carti de istorie romanesti ati putea-o gasi sub numele de Pojon) este un oras la fel de vechi precum geamana sa Viena. Intemeiate de celti cu cateva secole inainte de Hristos, ele au fost, in evul mediu, capitalele Imperiului Habsburgic: Viena a austriecilor, Bratislava a ungurilor. Da, nu trebuie sa va mire – Budapesta avea sa castige ceva mai tarziu acest statut. Din acele vremuri inca se mai pastreaza ziduri de cetate si castele, precum „Castelul Bratislavei”, ridicat de-a lungul secolelor pe ruinele vechii asezari celtice – a carei forma actuala predominanta se datoreaza, ca si in cazul Castelului Praghez, interventiei Mariei Tereza.

Citeste si:  Belfast si nenorocirile care incep cu T: Titanicul, The Troubles...

Centrul orasului este unul linistit, unde se poate vizita Vechiul Turn sau Catedrala Sfantului Martin. Ce avantaje ne ofera: preturi adesea mai mici decat in centrul Bucurestiului (berea, sucul, cafeaua inca mai pot fi gasite la circa 1,50 euro, chiar daca nu stii sa cauti), cazare (in general) mai ieftina decat la Viena, posibilitatea de a face excursii de o zi la Viena (60 km), la Budapesta (250 km) sau la Praga (cca 320 km). Varianta Bratislava – Viena poate deveni o excursie foarte placuta cu vaporasul sau chiar cu salupa rapida, pe Dunare.

Citeste si:  Republica Slovacia

foto

Bucataria este in stilul austro-germano-ceh, cu multe preparate in bere, carne de porc, varza murata si chiftele din paine. Multe restaurante ofera „meniul zilei” la circa 4 – 5 euro. Berea este si ea un produs national de baza – la ce altceva va asteptati de la o capitala situata intre nemti, austrieci si cehi? – dar si vinul slovac este bun, viticultura fiind un obicei al locului inca de pre vremea romanilor. Pub-urile, barurile si cluburile sunt destule cat sa nu va plictisiti vreme de cateva nopti, mai ales la sfarsitul saptamanii. Iar pe timpul zilei, puteti vizita Muzeul National Slovac sau Muzeul Ceasurilor.

Citeste si:  Noi cinci si o rulota - calatoria ca mod de viata

foto

Ceea ce face Bratislava un oras foarte interesant este faptul ca – fara sa mai punem la socoteala Dunarea albastra – Carpatii inferiori si padurile lor incep practic din centrul orasului. De-asta am si ales acest titlu – ca sa va aducem aminte ca muntii Carpati nu sunt doar ai Romaniei. Dar, mai important, este ca asezarea naturala a Bratislavei a favorizat o imensa zona verde, plina de parcuri, ceea ce face din acest oras o destinatie minunata, mai ales in perioadele de primavara tarzie sau toamna timpurie.

Legat de transport, trebuie sa va spunem ca, din pacate, de cand Sky Europe a dat faliment, nu exista o legatura aeriana ieftina cu Bratislava. Exista insa varianta Viena – din aeroport se poate lua tren rapid direct la Bratislava – sau, desigur, varianta masinii personale (1040 de kilometri de la Bucuresti).


Un comentariu
  1. Chiar daca de acolo pornesc Carpatii, asocierea indemnului de a vizita Bratislava cu sloganul de promovare a turismului romanesc mi se pare de prost gust. Vrau sa vad si eu un editorialist strain care sa indemne la vizitarea Bucurestiului prin asocierea cu un slogan national. Asa tanjim noi romanii la capra mai laptoasa a vecinului in loc sa o hranim mai bine pe a noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.