Expoziţie la Bruxelles: M. Britanie stearsa de pe harta, Bulgaria acoperita de toalete turcesti

FranÅ£a „în grevă”, Marea Britanie ÅŸtearsă de pe harta UE, Olanda sub ape din care ies doar minaretele unor moschei: preÅŸedinÅ£ia cehă a UE a expus la Bruxelles „prejudecăţile” asociate celor 27 de ţări din Uniune, relatează AFP.

„Este prima dată când o expoziÅ£ie a unei preÅŸedinÅ£ii a UE provoacă dezbatere”, a spus luni Jan Vytopil, responsabil pentru evenimente culturale organizate de preÅŸedinÅ£ia cehă a UE.

Fiecare preşedinţie a UE instalează de la începutul mandatului o operă de artă în holul clădirii Consiliului, unde au loc summiturile europene şi consiliile de miniştri. Acum, câte un artist din fiecare stat membru a încercat să zugrăvească stereotipurile sau prejudecăţile ce îi vizează ţara, la cererea Cehiei.

Citeste si:  Armenii din Romania. Povestea oamenilor de langa noi - Lansarea albumului de fotografii

„Stereotipurile sunt bariere ce trebuie să cadă”, explică cehii, care au ales ca slogan al preÅŸedinÅ£iei lor „Europa fără bariere”. Rezultatul poată numele „Entropa”.

Polonia artistului Leszek Hirszenberg este reprezentată de o imitare a celebrei fotografii cu soldaÅ£i care înfig drapelul american pe un deal, în bătălia de la Iwo Jima: soldaÅ£ii sunt înlocuiÅ£i de preoÅ£i în sutane care ridică drapelul comunităţii gay. Teritoriul Bulgariei este acoperit de toalete turceÅŸti. „Acest lucru va enerva multă lume, de altfel am ÅŸi dorit acest lucru, va provoca scandal, mai ales la noi”, explică autoarea, Elena Jelebova, revendicând un act „primitiv, vulgar ÅŸi scatologic”.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 1-6 iulie

Cinci minarete se ridică din apele ce acoperă Olanda. Italia se transformă într-un teren de fotbal uriaÅŸ pe care fiecare jucător Å£ine o minge în faÅ£a organelor sale genitale, pentru a participa la un „sistem autoerotic”, potrivit artistului Francesco Zampedroni. Luxemburgul este „de vânzare”, Spania este acoperită de betoane, iar Marea Britanie, reputată pentru euroscepticismul său, nu există.

Citeste si:  Prea calificata pentru a fi angajata

„Mă tem că ţările vizate nu vor aprecia simÅ£ul umorului de care dau dovadă cehii”, a comentat un funcÅ£ionar european.

„Am încredere în capacitatea Europei de a aprecia un astfel de proiect”, a spus vicepremierul ceh, Alexandr Vondra, considerând această expoziÅ£ie „o dovadă că în Europa de astăzi nu mai există loc pentru cenzură”.

Artistul ceh David Cerny a decis să facă o „defilare” a citatelor „formidabile ÅŸi pertinente” ale controversatului preÅŸedinte ceh Vaclav Klaus.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.