Fa-ti seful knock-out din 5 miscari

Sefii sunt prin definitie persoane cu autoritate peste un anumit grup, ierarhic inferior. In „literatura” populara sefii sunt fie persoane absurde, cu cerinte absurde si ore de munca absurde, fie oameni cu care nu se poate vorbi, ce sa mai zicem de lucrat, fie tirani, hoti de idei, oportunisti, etc. Oricare ar fi cazul tau, exista solutii constructive. Asta pentru ca, inainte de a deveni una dintre cele de mai sus, seful tau a fost si este tot un om.

1. Urmareste-i atent stilul de lucru.

Pentru a iti putea stabili orice strategie de lucru care sa il implice si pe seful tau, este necesar sa il cunosti foarte bine din punct de vedere profesional. Studiaza-i reactiile la diferitele proiecte, la diferiti oameni din companie, la sugestiile pe care le primeste, etc. Vei fi astfel pregatita sa imbraci intr-un ambalaj potrivit rapoartele zilnice pe care trebuie sa i le dai, de exemplu, sau propunerile inovatoare pe care vrei sa i le faci si astfel vei evita sa il enervezi sau sa iti dea un raspuns negativ.

Citeste si:  Cum negociezi salariul?

2. Castiga bataliile in mod corect si fa-l sa te respecte.

Nu trisa in dialogurile cu seful tau. El trebuie sa stie ca esti om, ca faci greseli. Lasa-l sa se simta sef. Oricum asta stie ca este. Fa insa in asa fel incat sa gresesti rar si nu foarte grav, pentru a-l face sa aiba incredere in tine si a-ti delega responsabilitati importante pentru cariera ta. Fa-l sa constientizeze angajatul-model din tine si sa te respecte atat pentru o treaba bine facuta, cat si pentru faptul ca iti recunosti erorile. Este o strategie interesanta sa aduci chiar tu in discutie eventualele mici greseli pe care le-ai comis, astfel incat sa-l pui pe el in postura avocatului apararii care admite ca «a gresi e omeneste».

3. Tine seama de obiectivele stabilite impreuna.

Odata ce l-ai adus in situatia de a avea incredere si a respecta stilul tau de lucru corect si integru, colaboreza cat se poate de strans cu seful tau, in cat mai multe proiecte. Te vei familiariza astfel cu activitatile manageriale cu care se confrunta el si te vei pregati pentru a-i lua locul la momentul potrivit. Condu in asa fel activitatile incat sa ia decizii impreuna cu tine sau macar sa te consulte in majoritatea lor. Nu decide singura niciodata si cauta sa nu dai in mod ferm vreun raspuns contrar liniei pe care stii ca o adopta seful tau in mod obisnuit. Ii vei pierde increderea si s-ar putea sa nici nu ai dreptate si sa te compromiti definitiv.

Citeste si:  Norman Manea, recompensat cu Premiul pentru Litere al FundaÅ£iei Iudaismului Francez

4. Gandeste-ti strategiile de lucru in termenii politicii interne a companiei.

Daca totusi crezi ca trebuie sa ai o pozitie radical opusa celei a sefului tau, intoarce-te la primul punct si adapteaza raspunsul puterii lui de acceptare. De asemenea, adapteaza raspunsul politicilor interne la nivel de companie, pentru a nu intra in conflict cu regulile „casei”. Pastreaza in minte faptul ca seful tau este direct expus acestor norme interne, le cunoaste mai bine si este mai obisnuit ca tine sa le respecte in orice situatie. In momentul in care si tu vei reusi sa lucrezi in conformitate cu ele, recunoasterea ta de catre sefi va pasi automat spre un nivel superior ierarhic.

Citeste si:  Columbia, o tara a contrastelor

5. Fii mana lui dreapta.

I-ai urmarit si insusit stilul de lucru, pastrand insa modalitatea de lucru integra si corecta ce te caracterizeaza. Ati evoluat in relatiile profesionale si ati inceput sa stabiliti impreuna obiective atat la nivelul vostru ierarhic, cat si la nivelul intregii companii. Nu-ti mai ramane de facut decat sa-ti mentii pozitia in a ramane mana dreapta a sefului tau, lucru care poate fi mai dificil decat pare. Acesta este insa un ultim pas vital pentru ca el poate insemna o avansare importanta, recunoasterea meritelor tale. Odata ce esti destul de valoroasa sa iti substitui seful in orice situatie, esti cu siguranta si destul de valoroasa sa fii tu insati o sefa.


3 Comentarii
  1. daca devii mana lui dreapta e foarte greu apoi sa promovezi pentru ca va avea constant nevoie de tine acolo. si daca nu promovezi atunci la ce bun totul??credeti-ma ca am fost in situatia asta si am plecat pentru ca vroiam altceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.