fbpx

Facebook te poate face sa-ti pierzi slujba

Companiile au inceput sa urmareasca activitatea si comportamenul angajatilor pe retelele sociale. Un studiu al studiu al companiei americane Proofpoint, citat de Mashable.com, arata ca 8% dintre firmele din Statele Unite au concediat oameni din cauza a ceea ce au scris pe site-uri ca Facebook sau LinkedIn.

Studiul Proofpoint mai arata ca 17% din companii au probleme din cauza modului in care angajatii lor folosesc platformele de socializare online si ca numarul firmelor care au concediat salariati din cauza activitatii lor pe internet s-a dublat in ultimul an.

Citeste si:  Armenia, Stonehenge-ul de la Marea Neagra

Proofpoint a mai descoperit ca 15% dintre companii au sanctionat cel putin un angajat pentru publicarea de continut interzis pe internet si pentru file sharing, 13% dintre ele au anchetat cazuri de divulgare de informatii prin mesagerie mobila sau online si ca alte 17 procente au sanctionat salariati pentru incalcarea politicilor de publicare de materiale pe blogui sau forumuri.

Citeste si:  Paternitatea piesei Coldplay "Viva La Vida", disputata intre muzicieni

Potrivit Mashable.com, starea de fapt surprinsa de studiu are doua cauze: pe de o parte, firmele au inceput sa urmareasca mai indeaproape activitatea angajatilor pe site-urile de socializare, iar pe de alta parte, angajatii continua sa nu-si da seama ca anumite aspecte ale activitatii de la birou sau anumite informatii profesionale nu se divulga pe internet.

Totodata, angajatii (in special cei care lucreaza in corporatii cu sisteme informatice bine puse la punct) ar trebui sa stie ca tot ceea ce publica prin e-mailuri, mesagerie instant sau pe site-urile de socializare poate fi urmarit. Asa ca, spun cei de la Mashable.com, cel mai bine ar fi ca angajatii sa isi pastreze pentru ei parerile despre munca sau angajator sau sa fie foarte atenti unde si in ce conditii posteaza informatii sau opinii.

Citeste si:  In statiile de metrou din Bucuresti se lanseaza luni, 6 octombrie, proiectul "Zoom"
3 Comentarii
  1. de acord ca nu trebuie divulgate informatiile de la serviciu, mai ales prin aceasta metoda, insa concedierea cuiva care-si face treaba pe motiv ca isi exprima parerile poate nu tocmai \”binevoitoare\” fata de firma la care lucreaza este o nedreptate.daca persoana respectiva munceste, isi face datoria cum trebuie si incearca sa evolueze, chiar daca nu e de acord cu \”politica firmei\” sa zicem (de exemplu cu unele idei \”impuse\” privind socializarea la locul de munca), de ce ar trebui concediata?si de ce nu i s-ar respecta dreptul la intimitate?cum angajatorul poate cere angajatului sa semneze un contract de confidentialitate, de ce nu ar beneficia si angajatul de dreptul la confidentialitate in discutiile PERSONALE de pe astfel de retele?!

  2. Mi se pare corect ca atunci cand aflii detalii \”controversate\” despre un angajat sa iei masuri…dar cred ca al concedia este prea mult…cu siguranta s-ar gasi si alte metode de a-i explica ca ceea ce face pe facebook (sau in alte retele sociale) nu se potriveste cu job-ul pe care il are :)) si cu parerea pe care vrei sa si-o faca altii despre tine…in viata reala cu totii doresc ca restul sa aibe o parere buna despre ei…si in viata internautica cred ca pot face si fii ce vor :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.