fbpx

Facultate & master – practica de vara

Please select a featured image for your post

Incepand cu vara primului an de facultate te vei lovi de „practica”, fiind o materie obligatorie si de care nu scapi foarte usor, decat daca iti vei gasi un loc de practica, vei merge acolo 8 ore pe zi, circa 2 saptamani, o luna. Sau poti merge chiar toata vara, depinde de intelegerea dintre tine si locul unde iti vei desfasura practica. Desi practica de vara este necesara oricarui student si este impusa de facultati si master, nu va fi foarte usor sa va gasiti un, loc de practica ok. De aceea este foarte util sa va interesati din timp de locul de practica si mai ales sa va axati pe o materie care va place. Daca sunteti inca in facultate, alegeti o materie spre care credeti ca va puteti indrepta si pe viitor, astfel incat veti obtine din practica de vara mai multe beneficii: o nota buna la scoala, relatii in interiorul firmei/companiei/fundatiei in care ati fost practicanti, plus ca acumulati experienta reala intr-un domeniu care va intereseaza.
Pe parcursul practicii de vara poti avea revelatii pozitive, care sa iti intareasca dorinta de a-ti dezvolta cariera intr-o anumita directie sau dimpotriva, negative, care te vor ajuta sa realizezi ca ai pornit-o in directia gresita si de fapt vrei sa faci total altceva cu viata ta.
Citeste si:  Cum supravietuiesti unui interviu
Pentru a-ti asiugra un loc de practica, incearca sa obtii o scrisoare de recomandare de la profesoara care iti este indrumator de practica, in care sa mentioneze ca esti un elev bun, ca ai note mari, ca esti ambitios etc. Foloseste orice resursa in favoarea ta! Vei avea in plus nevoie de o adeverinta cu antetul facultatii, pentru a o prezenta la locul de practica. Unii studenti sau masteranzi au marele noroc de a-si gasi un loc de practica peste vara in care sun tratati ca si salariati si nu ca si voluntari, astfel ca pe langa faptul ca fac ceva atat de util lor, mai castiga si ceva banuti. Pentru a reusi sa prinzi un loc de practica intr-o companie care iti ofera astfel de beneficii, este indicat sa tratezi gasirea unui loc de practica cu aceasi seriozitate cu care ai trata un loc de munca.
Citeste si:  Proiectii rare la Les Films de Cannes à Bucarest: filme de arhiva selectionate la Cannes
Chiar daca e prematur sa iti alcatuiesti un CV pentru ca fiind in pirmul an de facultate nu prea ai o experienta cu care sa „scotii ochii” angajatorului, opteaza pentru redactarea unei scrisori de intentie, in care sa prezinti situatia intr-o maniera cat mai favorabila tie. Spune cursurile carei facultati le urmezi, de ce ai ales aceasta facultate, care sunt materiile spre care consideri ca ai o anumita inclinatie (nu uita sa incluzi si material spre care te axezi pentru practica) si demonstreaza asta prin atasarea unei foi matricole. Precizeaza de ce consideri util stagiul de practica de vara – te ajuta sa te familiarizezi cu domeniul in care urmeaza sa iti desfasori activitatea.
Citeste si:  Dan Capatos o plictiseste pe Andreea Raicu
Daca nu poti apela la profesorii de la scoala pentru a te recomanda, foloseste-te de toate cunostintele tale si cu putin curaj, intreaba in dreapta si in stanga, pana la urma vei gasi pe cineva care sa te ajute. Desi sistemul de „pile” se vrea desfiintat, el functioneaza si in tarile vestice, in special in Statele Unite, unde se merge foarte mult in procesul de angajare pe „recomandarile” din partea angajatilor firmei referitoare la persoane care corespund profilului angajatului pe care firma il cauta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.