Fernando Savater a castigat premiul Planeta, cea mai importanta distinctie literara hispanica

Scriitorul ÅŸi filosoful Fernando Savater a fost recompensat miercuri, 15 octombrie, cu premiul Planeta 2008, pentru romanul „La Hermandad de la buena suerte”, anunţă AFP.

„Sunt obosit de mine însumi, de politică ÅŸi de naÅ£ionalism”, a spus Savater, după ceremonia de decernare a premiului. Autorul îşi descrie cartea ca fiind propriul refugiu sufletesc: „am încercat să nu-l fac prea filosofic, pentru că oamenii sunt obosiÅ£i”. Romanul „La Hermandad de la buena suerte” redă istoria unui om foarte bogat, care recrutează mercenari pentru a regăsi un jockey dispărut.

Citeste si:  Primul Festival National de Parenting din Romania: 26-28 septembrie

Fernando Savater s-a născut în 1947 la San Sebastian. A studiat filosofia la Universitatea Complutense din Madrid, dându-ÅŸi doctoratul în Nietzsche. A obÅ£inut Premiul NaÅ£ional pentru Eseu (1982), Premiul Francisco Cerecedo (1997) ÅŸi Premiul Ortega y Gasset (2000) pentru jurnalism. Fernando Savater a fost nominalizat ÅŸi în 1993 la Premiului Planeta, cu romanul „El jardin de las dudas”.

Citeste si:  Invata sa fii bogat!

În ultimii ani ai dictaturii lui Franco, scriitorul s-a auto-exilat în Franţa. Savater este cunoscut pentru implicarea în viaţa politică, fiind unul dintre fondatorii partidului UPID şi printre promotorii unităţii spaniole, în faţa mişcărilor regionale basce şi catalane.

ÃŽn limba română, editura Act a tradus volumele „Marele labirint”, „Etica pentru fiul meu Amador”, iar Polirom a editat opusul filosofic „ViaÅ£a eternă”, în care vorbeÅŸte despre rostul religiei în societatea contemporană, aÅŸezată sub semnul tehnicităţii ÅŸi despre raportul religie/putere în democraÅ£iile laice actuale.

Citeste si:  Vlad Zamfirescu este indragostit fara speranta. In Poveste de dragoste, din 27 noiembrie in cinematografe

Premiul Planeta este cel mai consistent premiu al literaturii hispanice, cu o valoare de 600.000 euro. ÃŽn 1993, Mario Vargas Llosa a primit premiul, pentru romanul „Lituma în Anzi”, iar în 2006, premiul a revenit lui Alvaro Pombo, pentru „La Fortuna de Mathilde Turpin”. Anul trecut, romanul „Villa Diamante” al lui Boris Izaguirre a obÅ£inut distincÅ£ia pentru cel mai bun roman hispanic.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.