Festivalul de Film de la Berlin va prezenta 26 de filme in premiera internationala

Costa-Gavras, Stephen Frears, Bertrand Tavernier, Andrzej Wajda şi Francois Ozon, printre regizorii ale căror filme vor fi anul acesta în competiţie la cea de-a 59-a ediţie a Festivalului de Film Internaţional de la Berlin, potrivit site-ului festivalului.

Festivalul de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 5-15 februarie. Filmele din cadrul festivalului sunt produse în Argentina, Danemarca, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Italia, Iran, Peru, Polonia, România, Spania, Ungaria, Uruguay şi SUA. Patru filme dintre cele 26 vor fi prezentate în afara competiţiei.

Regizorul Costa-Gavras revine anul acesta la Berlin cu un film care va fi prezentat în afara competiÅ£iei – „Eden à l’ouest”, o dramă centrată pe viaÅ£a imigranÅ£ilor ilegali care trăiesc în Uniunea Europeană. Britanicul Stephen Frears va prezenta în avanpremieră mondială filmul „Cheri”, adaptat după un roman cu acelaÅŸi nume al scriitorului francez Colette, o dramă romantică desfăşurată în 1920, la Paris, cu Michelle Pfeiffer ÅŸi Kathy Bates.

Citeste si:  Dezvoltare aptitudini de leadership

Un alt nume mare al cinematografiei care va fi prezent la festivalul de la Berlin este francezul Bertrand Tavernier, cu filmul franco-american „Dans la brume electrique”. Francois Ozon revine ÅŸi el la Berlin cu filmul „Ricky”.

România este prezentă cu filmul „Katalin Varga”. CoproducÅ£ia româno-maghiaro-britanică este filmul de debut al regizorului britanic Peter Strickland. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Sebastian Marina, Hilda Péter, Norbert Tankó ÅŸi Tibor Pálfy, este povestea unei femei care fuge împreună cu fiul său, pentru a îl căuta pe bărbatul care o violase cu ani în urmă ÅŸi pentru a se răzbuna pe acesta.

Citeste si:  Atelierele de creativitate de la Muzeul National al Taranului Roman incep de la 1 octombrie 2015

Printre celelalte filme care vor fi prezentate anul acesta la Berlinală se numără „Alle Anderen”, regizat de Maren Ade, „Rage”, în regia lui Sally Potter, „The Messenger”, regizat de Oren Moverman ÅŸi „The Pink Panther II”, regizat de Harald Zwart, care va fi prezentat în afara competiÅ£iei.

Organizatorii festivalului au declarat că se bucură să poată prezenta şi anul acesta numeroase avanpremiere mondiale şi că filmele din competiţie sunt documentare despre condiţiile de viaţă din lumea globalizată în care trăim.

Festivalul de Film InternaÅ£ional de la Berlin s-a desfăşurat pentru prima dată în 1951, iar din 1978 se desfăşoară în luna februarie a fiecărui an. Cele mai importante premii care se acordă la Berlinală sunt Ursul de aur ÅŸi Ursul de argint. ÃŽn cadrul festivalului sunt prezentate anual peste 400 de filme, în ÅŸapte categorii: Competition, pentru filmele internaÅ£ionale de talie mare, Panorama, în cadrul căreia sunt prezentate producÅ£ii independente, Generation, unde sunt prezentate filme pentru tânăra generaÅ£ie, Perspektive Deutsches Kino – cele mai noi filme nemÅ£eÅŸti, Forum, pentru pentru forme experimentale de film, Berlinale Shorts, pentru scurt-metraje ÅŸi Retrospective, categorie în cadrul căreia sunt prezentate filme clasice. ÃŽn cadrul Berlinalei se desfăşoară anual ÅŸi PiaÅ£a de Film, unde România a avut anul trecut, în premieră, un stand.

Citeste si:  Salto Angel, cea mai inalta cascada din lume

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.