fbpx

Fii motorul decizional al companiei si vietii tale

Numeric, organizatiile conduse de femei in pozitii de top management (general manager, CEO, presedinte, etc.) sunt mai putine decat cele conduse de barbati in pozitii de top management. Raportul, in urma unui studiu efectuat anul trecut de Stanton Chase International (firma de cercetare in domeniul afacerilor), este de 35 la 65%. La nivel functional insa, in pozitiile de conducere (manageri, sefi de departamente, coordonatori de proiect, etc.), in urma aceluiasi studiu, femeile ocupa un procent de 65%, majoritar deci.

Si la nivelul societatii, raportul majoritar in favoarea femeilor se pastreaza, iar cultura familiala este in fapt dictata de actiunile femeilor. Acasa, explicatia acestui fapt este relativ simpla si general acceptata: dificultatile de fiecare zi prin care trece o familie in drumul catre liniste si bunastare sunt coordonate „de la centru”, intuitiv, de mama, sotie, bunica, sora si rezolvate spre binele tuturor.

In cadrul organizatiilor, situatia este oarecum asemanatoare, cu nuante evidente, dar explicabile. Culturile organizationale masculine sunt bazate pe analiza si pragmatism in procesul de decizie. Stabilitatea are o importanta majora in formularea si implementarea actiunilor. Organizatiile conduse de femei accentueaza eforturile de identificare a alternativelor, oricat de deviate de la modelul de baza, iar acesta este un aspect al managementului de tip feminin. O mai mare eficienta organizatorica, o atmosfera de lucru mai prietenoasa, un nivel ridicat de inovatie, cam acestea ar fi doar cateva dintre efectele benefice aduse unei companii de prezenta femeilor.

Citeste si:  Black Sheep Collection, culoare si eleganta

Un rol determinant in eficienta stilului managerial feminin il au micile detalii la care suntem atat de atente, dar si proverbialul spirit de organizare. In plus, o mare diferenta fata de stilul managerial masculin o are capacitatea diplomatica prin care obtinem o anumita relaxare a atmosferei de lucru.
Cercetatorii au mers mai departe si au incercat sa identifice diferente semnificative intre companiile cu o singura femeie in consiliul de administratie si cele unde prezenta feminina in conducere era mai numeroasa.

In primul caz, este de la sine inteles ca femeia tinde sa se simta marginalizata. Cand in conducere exista doua femei, pot aparea neintelegeri si ostilitati critice, in timp ce, daca numarul doamnelor cu functie de conducere este mai mare de trei, cum de altfel este si recomandat, toate aceste conflicte dispar. Concluzia cercetarilor este ca pentru ca o companie sa dea randament, in conducerea acesteia trebuie incluse cel puţin trei doamne.

Citeste si:  Rushdie, gazduit de scriitorul Ian McEwan, dupa pronuntarea fatwa

Diferentele dintre stilurile manageriale ale barbatilor si ale femeilor stau atat in educatia partilor, cat si in natura insasi. Nu este vorba doar de socializarea care ii deosebeste pe barbati de femei. Este vorba si de biologie. Cercetatorii au descoperit ca exista unele variatii fiziologice la nivelul creierului, intre cel al unui barbat si cel al unei femei. De exemplu, creierul unui barbat este cu 10% mai mare decat al unei femei. Dar femeile au mai multe celule nervoase.

De asemenea, ele tind sa detina mai multe „corpus collusum” – grupul de fibre nervoase care leaga emisfera dreapta a creierului de cea stanga. Acest lucru face ca femeile sa fie mai rapide in transferul de informatii de la stimuli la jumatatea stanga a vorbirii si intuitiei, pana la jumatatea dreapta, a vederii. Barbatii isi folosesc, in general, partea stanga. Bineinteles, cat timp fetele si baietii cresc, ei se modeleaza in functie de regulile sociale diferite si asteptarile pe care le are fiecare. In mod evident, sexul este cel care determina comportamentul, perceptia si aproape toate celelalte lucruri.

Citeste si:  Targul iconarilor si al mesterilor cruceri

Nu este in intentia mea sa fac o demonstratie de superioritate a abilitatilor manageriale feminine fata de cele masculine. Diferentele functionale ma vor impiedica intotdeauna sa ma pronunt asupra unei eventuale preferinte: femeie-sef sau barbat-sef? Am avut sefi din ambele „tabere” si pot sa spun ca m-au multumit si m-au nemultumit aspecte in egala masura si la unii si la altii. Tema postului de fata se refera la modalitatea specifica prin care femeile se prezinta in calitate de sef. Ele reusesc, la nivel functional (atentie!), sa managerieze si viata profesionala si cea familiala, mai mult decat reusesc barbatii. Explicatia poate ca sta in faptul ca sunt mai superficiale si nu isi pun toata concentrarea intr-un singur lucru, ci isi canalizeaza energia in mod egal in toate directiile.

Poate ca femeile sunt, dimpotriva, mai profunde si inteleg mai bine decat barbatii importanta tuturor aspectelor din viata lor. Oricum ar fi, nu este nicio indoiala ca noi, doamnelor, suntem motoarele decizionale ale vietii noastre profesionale si personale.

2 Comentarii
  1. Mihai, de ce te-ai ofuscat? Eu daca as fi fost barbat nu m-as fi simtit vizat… Chiar am apreciat faptul ca articolul mentioneaza CLAR faptul ca nu se vrea un atac pro-feminist: \”Nu este in intentia mea sa fac o demonstratie de superioritate a abilitatilor manageriale feminine fata de cele masculine. Diferentele functionale ma vor impiedica intotdeauna sa ma pronunt asupra unei eventuale preferinte: femeie-sef sau barbat-sef\”
    Asa ca… de unde reactia ta? :O

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.