Filip Florian, Andrei Bodiu si Paul Cornea, nominalizati la Premiile Uniunii Scriitorilor

Scriitorul Filip Florian, poetul Andrei Bodiu şi criticul Paul Cornea au fost nominalizaţi, printre alţii, la Premiile Uniunii Scriitorilor pentru 2008, care vor fi decernate pe 18 iunie la Târgul de Carte Bookfest.

Nominalizările pentru premiile Uniunii Scriitorilor au fost stabilite prin vot de un juriu prezidat de Gabriel Dimisianu şi format din Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu şi Dan C. Mihăilescu.

Virgil Duda concurează cu romanul „Ultimele iubiri”, Filip Florian („Zilele regelui”), Doina RuÅŸti („Fantoma din moară”) ÅŸi Eugen Uricaru, („Cât ar cântări un inger”), Daniel Bănulescu („Cel mai bun roman al tuturor timpurilor”) la categoria Proză.

La premiul pentru Poezie au fost nominalizaÅ£i Andrei Bodiu pentru volumul „Oameni obosiÅ£i”, Vasile Igna cu „Lumină neagă”, Åžtefan Manasia cu „Cartea micilor invazii”, Anca Mizumschi pentru „Poze cu zimÅ£i” ÅŸi Liviu Ioan Stoiciu cu „Craterul Platon”.

Citeste si:  Razboiul impotriva taranimii la Muzeul Taranului Roman

La categoria Critică literară/eseu/istorie literară concurează volumele „Delimitări ÅŸi ipoteze” de Paul Cornea, „Poezia vie” de Dan Cristea, „Poezia: teze, ipoteze, explorări” de Alexandru MuÅŸina, „Iluziile literaturii române” de Eugen Negrici ÅŸi „Åžtim noi cine a fost Eminescu?” de Ilina Gregori.

Opt traducători printre care Liviu Cotrău pentru „Călătorii imaginare” de E. A. Poe¸ publicată la Editura Polirom, Sorin Mărculescu pentru „Galateea” a lui Miguel de Cervantes publicată la editura Paralela 45, Mariana Åžtefănescu pentru „Mantia de stele” de Milorad Pavic, publicată la Editura Humanitas Fiction ÅŸi Anamaria Pop pentru „Harmonia caelestis” de Péter Esterházy, publicată la Editura Curtea Veche, Ilie Constantin pentru „Oase de sepie” din Eugenio Montale, RareÅŸ Moldovan pentru „Anxietatea influenÅ£ei” din Harold Blom, Horia Florian Popescu pentru „ViaÅ£a mea de bărbat” din Philip Roth ÅŸi George Volceanov pentru „ÃŽntoarcerea lui Rabbitt” din John Updike .

Citeste si:  Nominalizari la premiile Globul de Aur 2010

Åžase tineri scriitori au fost nominalizaÅ£i la premiul pentru debut: Svetlana Cârstean, pentru volumul de poezii „Floarea de menghină”, Iulian Costache, pentru critică literară, cu „Eminescu. Negocierea unei imagini”, Vlad Moldovan, pentru volumul de poezie „Blank”, Oana Soare pentru critică literară ( „Petru Dumitriu & Petru Dumitriu”), tot pentru critică literară a fost nominalizată ÅŸi Simona Sora („Regăsirea intimităţii”) ÅŸi pentru istorie literară a fost nominalizată Ioana Vasiloiu ( „Receptarea critică a lui Eminescu până la 1930”)

Juriul va mai acorda ÅŸi unul sau mai multe premii speciale, la care sunt nominalizaÅ£i: Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon pentru „A treia forţă”, Gheorghe Florescu pentru „Confesiunile unui cafegiu”, Aurel DumitraÅŸcu & Adrian Alui Gheorghe pentru „Frig. Epistolar (1978 – 1990)”, Ion Iovan pentru „Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale însoÅ£ite de un inedit epistolar precum ÅŸi de indexul fiinÅ£elor, lucrurilor si întâmplărilor/ în prezentarea lui Ion Iovan” ÅŸi Gabriela Omăt pentru „Modernismul literar românesc în date (1880 – 2000) ÅŸi texte (1880 – 1949) vol. 1”. De asemenea, este nominalizat ÅŸi Valeriu Anania pentru volumul „Memorii”.

Citeste si:  Bogdan Stanoevici si Laura Cosoi spun povestea unui fost agent secret in “Cel ales”, cel mai recent film regizat de Cristian Comeaga

Premiul Comisiei pentru literatura minorităţilor are trei candidaÅ£i pentru limba maghiară ÅŸi unul pentru limba ucraineană: Jancso Noemi – „Emotikon”, Bogdan Laszlo – „Tatjana”, Kiraly Laszlo -„Ploaia de la miezul nopÅ£ii” ÅŸi Mikola Korsiuk cu volumul de proză în limba ucraineană „Nici Dumnezeu, nici om”.

Anul acesta nu s-au făcut nominalizări la categoria dramaturgie.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la Târgul de Carte Bookfest, în cadrul festivităţii de pe 18 iunie, când juriul Uniunii Scriitorilor va acorda şi Premiul Naţional pentru Literatură pe anul 2008.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.