Filmele „Séraphine” ÅŸi „Valse avec Bachir”, marele castigatoare la gala premiilor Cesar 2009

Filmele „Séraphine”, cu ÅŸapte premii, ÅŸi „Valse avec Bachir”, desemnat cel mai bun film străin, sunt marele câştigătoare de la gala premiilor Cesar 2009, alături de actorii Vincent Cassel ÅŸi Yolande Moreau.

La ceremonia desfăşurată, vineri seara, la Théâtre du Châtelet din Paris, „Séraphine” a câştigat la categoriile Cel mai bun film francez, Cea mai bună actriţă în rol principal, Yolande Moreau (foto), Cel mai bun scenariu original, Cele mai bune costume, Cea mai bună imagine, Cea mai bună muzică ÅŸi Cele mai bune decoruri. Filmul, care a mai fost nominalizat la alte două categorii, este regizat de Martin Provost ÅŸi prezintă viaÅ£a pictoriÅ£ei franceze Séraphine de Senlis.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 17-23 noiembrie

Marele învins al galei a fost „Mesrine: L’ennemi public n°1”, care, cu 10 nominalizări, inclusiv la categoria Cel mai bun film francez, era considerat favoritul premiilor Cesar de anul acesta. ÃŽn cele din urmă, pelicula a fost premiată doar la categoriile Cel mai bun actor în rol principal (Vincent Cassel) ÅŸi Cel mai bun regizor (Jean-François Richet). Pelicula prezintă viaÅ£a gangsterului Jaques Mesrine, de la primul său pas ca răufăcător până în 1979, când a fost prins de poliÅ£ia franceză.

Vincent Cassel a fost premiat, oarecum suprinzător, în dauna regretatului Guillaume Depardieu, decedat în luna octombrie 2008 din cauza unei pneumonii, care fusese nominalizat să primească Cesarul post-mortem, datorită rolului din filmul „Versailles”.

Citeste si:  Femeile in lume: mutilari genitale in Sierra Leone

„Valse avec Bachir”, producÅ£ia regizorului israelian Ari Folman, a adăugat Cesarul la palmaresul ce mai include, printre altele, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin ÅŸi premiul scenariÅŸtilor americani pentru cel mai bun scenariu de documentar. Filmul prezintă călătoria regizorului pentru a afla adevărul despre o misiune a armatei israeliene de la începutul anilor ’80, în urma căreia ÅŸi-a pierdut memoria.

Cei mai buni actori în roluri secundare au fost desemnaÅ£i Elsa Zylberstein, pentru rolul din filmul „Il y a longtemps que je t’aime”, ÅŸi Jean Paul Rousillon, pentru prestaÅ£ia din „Un conte de Noel”.

Premiul Cesar pentru cel mai bun scurtmetraj documentar a fost acordat peliculei „Les Plages d’Agnes”, în timp ce „Entre les Murs” a fost declarată cea mai bună adaptare.

Citeste si:  Cariera de succes sau doar iluzie?

Tot la gala Cesar 2009, actorul american Dustin Hoffman, în vârstă de 71 de ani, a primit un premiu special pentru întreaga carieră. Hoffman mai are în palmares două Oscaruri, cinci Globuri de aur şi alte 38 de premii internaţionale.

Premiile Cesar sunt decernate anual, din 1976, de Academia Franceză de Artă şi Tehnici de Cinema. În cursa pentru premii intră filmele care au fost lansate în anul precedent, între 1 ianuarie şi 31 decembrie. Premiile sunt decernate de un colegiu format din 3.500 de profesionişti din domeniul cinematografiei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.