Filmul „Boogie” de Radu Muntean concurează cu pelicule din ÅŸase ţări la Festivalul Anonimul

Filmul lui Radu Muntean „Boogie”, care a rulat la Cannes anul acesta în secÅ£iunea Quinzaine des Realisateurs, a fost selectat în competiÅ£ia oficială a Festivalului de Film Anonimul ÅŸi va concura cu ÅŸase pelicule din Germania, Mexic, Israel, Turcia, Bosnia ÅŸi Taiwan.

Ediţia 2008 a Festivalului Anonimul, care se va desfăşura în perioada 11-17 august la Sfântu Gheorghe, va cuprinde, în competiţia oficială, şapte lungmetraje, în urma selecţiei realizate de Ludmila Cvikova, numită anul acesta selecţionerul Festivalului Anonimul.

Astfel, alături de „Boogie”, vor concura pentru Trofeul Anonimul, în valoare de 10.000 de dolari, filmele: „The Wave” de Dennis Gansel, Germania, nominalizat la Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Sundance 2008, „Help Me Eros”, în regia lui Lee Kang-sheng, Taiwan, nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la VeneÅ£ia 2007, „Egg”, de Semih Kapanoglu, Turcia, care a rulat în secÅ£iunea Quinzaine des realisateurs, la Festivalul de Film de la Cannes 2007, „Silent Night” de Carlos Reygadas, Mexic, care a primit Premiul Juriului, la Festivalul de Film de la Cannes 2007, „Lemon Tree”, în regia lui Eran Riklis, Israel, deÅ£inător al Premiului Pubicului la secÅ£iunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin 2008 ÅŸi „It’s Hard To Be Nice”, în regia lui Srdjan Vuletic, Bosnia, care a obÅ£inut Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Sarajevo 2007.

Citeste si:  Tatal-fantoma

Regizorul Srdjan Vuletic a câştigat premiul pentru scenariu la prima ediÅ£ie a Festivalului Anonimul, în 2004, cu filmul „Summer in the Golden Valley”. Åži regizorul mexican Carlos Reygadas a mai fost prezent în competiÅ£ia de lungmetraj a Festivalului Anonimul în 2006 cu filmul „Battle in Heaven”.

Regizorul polonez Krzysztof Zanussi va prezida juriul pentru competiÅ£ia de lungmetraj a Festivalului Anonimul din acest an, din care fac parte: actriÅ£a Laura Vasiliu, una dintre protagonistele peliculei „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile” de Cristian Mungiu, care a obÅ£inut Palme d’Or la Cannes în 2007, producătorul german Joachim von Vietinghoff, membru al comisiei de selecÅ£ie a Festivalului de Film de la Berlin între 1985-2001, criticul Bojidar Manov din Bulgaria, vicepreÅŸedinte al FederaÅ£iei InternaÅ£ionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), în perioada 2001-2005, ÅŸi scenaristul ÅŸi producătorul Lucian Georgescu.

Citeste si:  Avion, autocar sau masina personala?

Posesor al unui Leu de Aur şi a unei nominalizari la Globurile de Aur, regizor, scenarist şi producator, Krzysztof Zanussi a semnat numeroase lungmetraje, documentare şi filme pentru televiziune de-a lungul unei cariere impresionante, care a inclus şi regia de teatru şi operă.

Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se numără „Structura cristalului” (1969), „ViaÅ£a de familie” (1971), „ConstanÅ£a” (1980), „Anul soarelui liniÅŸtit” (1984), „ÃŽn plin galop” (1996), „ViaÅ£a ca o boală incurabilă transmisă pe cale sexuală” (2000), „Persona non grata” (2005).

Juriul prezidat de Zanussi, va acorda, la cea-a de-a V-a ediţie a festivalului de la Sfântu Gheorghe, Delata Dunării, premii în valoare de 17.000 de dolari, dintre care Trofeul Anonimul valorează 10.000 de dolari, Premiul pentru regie 5.000 de dolari, iar Premiul pentru imagine 2.000 de dolari. Din 2007, la Anonimul se mai acordă la secţiunea lungmetraj şi Premiul Publicului în valoare de 1000 de dolari.

Citeste si:  Poveste magica in Peru

La secÅ£iunea de scurtmetraj ÅŸi animaÅ£ie, un juriu format din trei persoane, va oferi Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 2.000 de dolari ÅŸi Premiul „Ovidiu Bose PaÅŸtină” în valoare de 1.000 de dolari. De asemenea, anul trecut a fost introdus Premiul publicului pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 500 de dolari.

Concursul Festivalului de Film Anonimul, secÅ£iunea online, s-a încheiat, cu decernarea unui premiu în valoare de 500 de dolari Svetlanei Mirescu, pentru filmul „Supercaterincă la concert”. ParticipanÅ£ii la concurs au putut înscrie filme cu o durată mai mică de 5 minute, dintre care 19 au fost postate pe site-ul oficial al festivalului www.festival-anonimul.ro, iar publicul a putut vota clip-ul câştigător între 15 ÅŸi 20 iulie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.