fbpx

Filmul “PA-RA-DA”, despre copiii străzii din România, a emoţionat publicul de la Veneţia

Filmul “PA-RA-DA”, realizat după povestea adevărată a tânărului franco-algerian care vine în BucureÅŸtiul anilor ’90 ÅŸi aduce alinare copiilor străzii, cu ajutorul unui nas de clown, a fost primit cu multă emoÅ£ie la Festivalul de la VeneÅ£ia, potrivit AFP.

Coproducţie Franţa/România/Italia, “PA-RA-DA”, în regia lui Marco Pontecorvo, spune povestea lui Miloud Oukili, un tânăr de origine algeriană, care studiază într-un liceu din Franţa şi decide să vină la Bucureşti, în 1992, după ce, cu trei ani înainte, urmărise entuziasmat la televizor căderea regimului lui Ceauşescu.

Ajuns în capitala României, el va lua contact cu lumea copiilor străzii, marcată de violenţă, răpiri, crime, pedofilie şi droguri, şi va încerca să comunice cu ei prin pantomimă. În final, Miloud pregăteşte, alături de aceşti copii, un spectacol cu clovni, pentru a-i aduna de pe străzi.

Citeste si:  NOUL BOUTIQUE, ATELIER AIUREA, LUMINEAZA PROMENADA

“PA-RA-DA” este primul film al lui Marco Pontecorvo şi a fost inclus în cea de-a 65-a ediţie a Festivalul de la Veneţia, la secţiunea “Orizzonti”, dedicată cinema-ului inovator.

În ciuda imaginilor dure, filmul este plin de viaţă, pe de-o parte prin energia degajată de actorul Jalil Lespert, care îl interpretează pe rebelul generos Miloud, şi, pe de altă parte, prin forţa interpretării copiilor distribuiţi în film, care au trăit înainte în stradă.

Citeste si:  Ia biroul cu tine

Parada este numele companiei de circ care prezintă încă, în toată Europa, spectacole realizate de copii care au trăit pe străzi şi care transmit, astfel, un mesaj de prietenie, solidaritate şi speranţă. Dintre cei 2.300 de copii ajutaţi de această structură, mulţi nu mai locuiesc, în prezent, pe străzi, ci lucrează la spectacole, iar unul a devenit avocat.

Mândru de filmul pe care l-a inspirat, Miloud Oukili a venit la Veneţia, deghizat chiar în clovn, şi a vorbit despre Parada şi despre copiii salvaţi de pe stradă. “Ei m-au urmat, pentru că eram nebunul, magicianul, pentru că scuipam foc. Am plecat cu o valiză, pentru 45 de zile, şi mi-a luat 15 ani să mă întorc”, a spus Miloud.

Citeste si:  Living the Dream - expozitie de fotografie

Marco Pontecorvo, în vârstă de 36 de ani, este un cunoscut operator şi fiul regizorului italian Gillo Pontecorvo (1919-2006), care a realizat pelicule precum “Preţul libertăţii”/“Queimada” (1969), cu Marlon Brando, prin care face o emoţionantă pledoarie contra colonialismului, sau “Bătălia pentru Alger” (1965), considerat de mulţi drept cel mai bun film despre războiul franco-algerian dintre 1954 şi 1962.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.