fbpx

Filmul „Restul e tacere”, regizat de Nae Caranfil, este marele castigator al premiilor Gopo 2009

Filmul „Restul e tăcere”, regizat de Nae Caranfil, care a obÅ£inut nouă premii din 14 nominalizări, este marele câştigător de la gala premiilor Gopo 2009, desfăşurată luni seara, în Capitală.

Producţia a fost desemnată cel mai bun film de lung metraj şi a câştigat şi la categoriile Cel mai bun scenariu (semnat tot de Caranfil), Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Ioana Bulcă), Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzică originală, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume (Doina Levintza). Anul acesta, filmul lui Caranfil a fost propus de Centrul Naţional al Cinematografiei să reprezinte România la categoria Cel mai bun film străin a premiilor Oscar.

„Pe cei cărora nu le-a plăcut filmul meu îi rog să fie îngăduitori. Iar pe cei cărora le-a plăcut îi rog să nu renunÅ£e la orice instinct critic în faÅ£a acestei mici statuete”, a spus Nae Caranfil, la primirea trofeului pentru cel mai bun lungmetraj românesc.

Citeste si:  Tendintele toamnei pentru fiecare zodie

Un alt favorit al premiilor Gopo 2009, filmul „Boogie” (regia – Radu Muntean) a plecat acasă cu patru trofee, pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol principal (DragoÅŸ Bucur), cea mai bună actriţă într-un rol principal (Anamaria Marinca) ÅŸi cel mai bun actor într-un rol secundar (Mimi Brănescu).

Filmul „Nunta mută”, care a marcat debutul ca regizor al lui HoraÅ£iu Mălăele, a câştigat la categoria Cel mai bun machiaj ÅŸi cea mai bună coafură, în timp ce pelicula „CocoÅŸul decapitat”, realizat de Radu Gabrea, nu a obÅ£inut niciun premiu Gopo, în ciuda celor nouă nominalizări. Filmul lui Gabrea a primit, în schimb, un premiu special din partea ziarului Cotidianul, pentru modul reuÅŸit în care a regizorul a ecranizat romanul omonim al lui Eginald Schlattner.

Cel mai bun documentar a fost desemnat „Podul de flori”, regizat de Thomas Ciulei (fiul lui Liviu Ciulei), iar premiul Gopo 2009 pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit filmului „Alexandra”, semnat de Radu Jude.

Citeste si:  Din misterele Asiei

Premiul „Tânăra speranţă” i-a revenit regizorului George DorobanÅ£u, datorită producÅ£iei „Elevator”, în timp ce „SupravieÅ£uitorul” lui Sergiu Nicolaescu a primit Premiul Publicului, pentru cel mai mare succes de casă (aproape 26.000 de bilete vândute în 2008).

La categoria cel mai bun film european dintre cele distribuite, anul trecut, în România, câştigător a fost desemnat „I Served the King of England”, semnat de venerabilul regizor ceh Jiri Menzel. Printre peliculele nominalizate s-a numărat ÅŸi „Entre les murs” (FranÅ£a), care a câştigat Palm d’Or la Cannes 2008 ÅŸi a fost nominalizat la Oscar, anul acesta.

Premiantul special al serii a fost actorul Marin Moraru, recompensat cu trofeul Gopo pentru întreaga carieră. ÃŽn vârstă de 72 de ani, Moraru a făcut roluri memorabile în filme printre care „OperaÅ£iunea Monstrul”, „Cuibul de viespi”, „Faleze de nisip”, „Actorul ÅŸi sălbaticii”, „Toamna bobocilor” ÅŸi „Concurs”. A debutat pe marile ecrane în 1966, în filmul „Haiducii”, pe afiÅŸul căruia s-au mai aflat Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu ÅŸi Ion Besoiu.

Citeste si:  Cum ii spunem sefului ca.. (partea a II a)

Câştigătorii premiilor Gopo 2009 au fost desemnaÅ£i, prin vot, de un juriu format din cineaÅŸti ÅŸi critici. Gazda galei a fost Maria Dinulescu, interpreta rolurilor principale din „California Dreamin’” ÅŸi „Pescuit Sportiv”, care a câştigat, în 2008, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul InternaÅ£ional de Film de la Salonic.

Gala premiilor Gopo a fost organizată de AsociaÅ£ia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), în parteneriat cu Centrului NaÅ£ional al Cinematografiei ÅŸi Babel Communications. Premiile sunt acordate anual, începând din 2007, în memoria regizorului ÅŸi scenaristului Ion Popescu Gopo, primul român care a câştigat prestigiosul Palm D’Or al Festivalului de Film de la Cannes (în 1957, pentru scurtmetrajul de animaÅ£ie „Scurtă istorie”).

La ediÅ£ia din 2008, cel mai bun film de lung metraj a fost desemnat „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”, în vreme ce realizatorul acestuia, Cristian Mungiu, a fost desemnat cel mai bun regizor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.