fbpx

Filmul lui Nae Caranfil „Restul e tăcere” reprezintă România la Oscar în 2009

Filmul lui Nae Caranfil „Restul e tăcere” a fost selectat, de un juriu format din ÅŸase critici, dintr-o listă de 10 pelicule propuse de Centrul NaÅ£ional al Cinematografiei, pentru a reprezenta România la Oscaruri, a declarat pentru NewsIn preÅŸedintele juriului Magda Mihăilescu.

Juriul format din Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov şi Eugen Atanasiu a desemnat titlul românesc care va fi trimis Academiei Americane, printre propunerile a 96 de ţări, pentru a fi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediţia cu numărul 81 a Premiilor Oscar, ce va avea loc în februarie 2009.

Citeste si:  Premiului Târgului de Carte de la Ierusalim din acest an va fi decernat scriitorului Haruki Murakami

Juriul a ales prin vot secret „Restul e tăcere” al lui Nae Caranfil, dintr-o listă de 10 titluri, în care mai figurau ÅŸi două pelicule de Radu Gabrea – „Călătoria lui Gruber” ÅŸi „CocoÅŸul decapitat”, „Boogie” de Radu Muntean, „SupravieÅ£uitorul” de Sergiu Nicolaescu, „Un acoperiÅŸ deasupra capului” de Adrian Popovici, „Logodnicii din America” de Nicolae Mărgineanu, „Legiunea străină” de Mircea Daneliuc, „ÃŽngerul necesar” de Gheorghe Preda ÅŸi „Podul de flori”, documentarul lui Thomas Ciulei.

Potrivit Magdei Mihăilescu, este pentru prima dată când pe lista CNC, pentru înscrierea la Oscar, figurează două filme ale aceluiaşi regizor şi, tot pentru prima oară, când este propus un documentar.

Magda Mihăilescu a precizat că „Restul e tăcere” a fost votat de majoritatea membrilor juriului, însă nu în unanimitate. „Era de aÅŸteptat să fie ales, ce ÅŸanse are nu pot spune. Este adevărat că în ultimii anii Oscarul preferă filmele de amploare narativă, care acoperă un anumit timp ÅŸi antrenează multe personaje. Dar la Oscarul pentru film străin este mai dificil, cred că ÅŸi factorul istorico-politic ÅŸi suflul actualităţii contează”, a mai spus criticul de film.

Juriul CNC, constituit în urmă cu şase ani pentru a desemna propunerea României la Oscar, a avut de ales între pelicule care au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2007 şi 30 septembrie 2008 şi care au rulat sau urmează să ruleze în cinematografe.

Citeste si:  Care sunt drepturile copilului in UE

Academia Americană aşteaptă propunerile din partea a 96 de ţări, fiecare putând să înscrie un singur titlu, până la data de 30 septembrie 2008. Dintre acestea vor fi făcute 5 nominalizări. Filmul câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film străin este ales de un juriu special, pe când pentru celelalte categorii, Oscarul este acordat în urma votului celor peste 5.000 de membri ai Academiei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.