Finala romaneasca pentru Eurovision va fi o competitie intre autori de rock, pop si manele

Selecţia românească pentru Eurovision, în urma căreia va fi desemnată piesa care va reprezenta ţara noastră la finala de la Moscova, va fi o competiţie între autori consacraţi în rock, pop şi manele.

Printre autorii ale căror piese au fost alese anul acesta se numără Cornel Ilie, liderul formaÅ£iei Vank, Costi Ioniţă, unul dintre „părinÅ£ii” manelelor, ÅŸi Marius Moga, care, la selecÅ£ia din 2007, a fost acuzat de plagiat.

Cornel Ilie are două piese înscrise în concurs – „Pleacă”, interpretată de Tina (ex-Pops), care a primit cel mai mare punctaj din partea juriului (92 de puncte), ÅŸi „One last night”, interpretată de Alexa.

Marius Moga are tot două piese în selecÅ£ia naÅ£ională pentru Eurovision: „Nu am cu cine”, interpretată de Red Blondes, ÅŸi „Love was never her friend”, interpretată de Dalma.

Costi Ioniţă, care a intrat în concurs cu trei piese, este compozitorul ÅŸi interpret al uneia dintre acestea („Can you forgive”), celelalte două piese fiind interpretate de Blaxy Girls („Dear Mama”) ÅŸi IMBA („Round & round”), trupe impresariate chiar de el.

Piesele vor putea fi ascultate, de vineri după-amiază, pe site-ul Televiziunii Române.

Citeste si:  Echilibrarea muncii

Potrivit reprezentanţilor TVR, organizatorul concursului naţional Eurovision, până la data de 6 ianuarie, când au fost verificate plicurile trimise spre înscriere, au fost primite 209 piese, dintre care 32 au fost respinse, din cauză că nu respectau condiţiile de înscriere. Cele 177 de piese rămase în concurs au fost notate, joi, de juriul format din 12 compozitori, realizatori de emisiuni şi interpreţi. Dintre acestea, au fost alese cele 24 de piese care vor participa la semifinalele selecţiei româneşti pentru Eurovision şi cinci piese de rezervă, care vor fi folosite în cazul în care una sau mai multe dintre piesele selectate vor fi descalificate.

Juriul pentru selecţia pieselor a fost format din Răzvan Popescu, Bogdan Miu, Sanda Cepraga, Viorel Gavrilă, Adrian Despot, Mihai Georgescu, Mihai Trăistariu, Cătălin Crişan, George Popa, Zoe Alecu şi George Natzis (preşedintele juriului). Juriile pentru semifinală şi finală nu au fost deocamdată stabilite.

„Juriul nu a cunoscut identitatea interpreÅ£ilor sau a compozitorilor în momentul în care a ascultat piesele. Numele acestora au fost aflate abia după selectarea celor 24 de piese, iar numele celor care au fost respinÅŸi nu sunt cunoscute, pentru că o centralizare a acestora ni s-a părut inutilă”, a precizat Liana Săndulescu, manager de proiect Eurovision din partea TVR.

Citeste si:  Plan de afacere

Potrivit noului regulament al concursului, autorii pieselor înscrise trebuie să fie cetăţeni români.

Semifinalele Eurovision 2009, cea de-a 53-a ediţie a concursului, sunt programate pe 27 şi 29 ianuarie, când vor fi prezentate publicului câte 12 melodii. Marea finală va avea loc pe 31 ianuarie, când publicul va alege dintre cele 12 piese rămase în concurs în urma semifinalelor. Pentru semifinale şi pentru finală, modalitatea de jurizare va fi 50% televot şi 50% juriu de specialitate.

ÃŽn cadrul unor emisiuni speciale transmise în direct de TVR, telespectatorii vor putea vota o singură dată, prin telefon, în momentul în care se vor declara deschise liniile telefonice, după ce au fost cântate toate cele 12 melodii participante în concurs. Liniile telefonice vor putea fi accesate timp de 30 de minute. Câştigătorul selecÅ£iei naÅ£ionale a României – faza finală va fi desemnat cel care are cele mai multe puncte rezultate din însumarea punctajelor obÅ£inute în urma realizării clasamentelor juriului ÅŸi al televotului. Pentru a asigura corectitudinea jurizării, atât la semifinale, cât ÅŸi la finală, SRTV va apela la serviciile unui notar public.

Citeste si:  Tatu revine

Finala concursului european se va desfăşura pe 16 mai, la Moscova, deoarece în 2008 competiÅ£ia a fost câştigată de reprezentantul Rusiei, Dima Bilan, care a interpretat piesa „Believe”.

Pe 6 iunie 1954, Montreaux a devenit locul primei transmisii a reÅ£elei EBU Eurovision, de la Festivalul „Narcissus”. EBU, The European Broadcasting Union (Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor), a fost înfiinÅ£ată în 12 februarie 1950 de către 23 de ţări. ÃŽn anul 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs european de muzică, transmis simultan în toate ţările participante, dar ÅŸi în Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Jordania, Corea de Sud, Noua Zeelandă ÅŸi Statele Unite, chiar dacă aceste ţări nu au concurat. Prima ediÅ£ie Eurovision a fost organizată în ElveÅ£ia, la Lugano, în anul 1956.

Concursul Eurovision a fost rampa de lansare pentru nume importante ale muzicii pop, printre care legendara trupă suedeză Abba, câştigătoare a concursului cu piesa „Waterloo”, ÅŸi irlandezul Johnny Logan, interpret al hit-ului „Hold me now”.


Un comentariu
  1. Din pct meu de vedere tot acest Eurovision e o mare apa de ploaie.
    Ce vedete, ce melodii extraordinare a lansat?
    Cate topuri au rupt ,,hiturile,, premiate?
    Chiar urmareste cineva la tv concursul?
    Chiar se voteaza pe bune, pe merit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.