Flirtul – acceptabil sau condamnabil in mediul profesional ?

Flirtul este o forma de interactiune umana, exprimand de obicei un interes ce are conotatii sexuale sau romantice fata de o alta persoana. Poate consta in conversatie, body language, contact scurt fizic, etc. Flirtul este adesea folosit pentru a exprima interesul fata de alta persoana, interes pe termen scurt sau lung, in functie de situatie. Flirtul este o forma de distractie pana la urma, ne face placere sa flirtam, dar si sa se flirteze cu noi. Este un gest acceptabil social in anumite conditii, da incredere si este de multe ori inofensiv, dar motivator. Flirtul joaca un rol in viata noastra sociala. Nu ar fi greu sa credem ca orice relatie a inceput cu un flirt. In viata profesionala insa, flirtul devine motiv de multe discutii si dezbateri. Unii, mai conservatori, sunt de parere ca flirtul ar trebui sa fie ingradit in „sectiunea” sociala a vietii noastre, fara sa ii acordam nici o sansa in viata profesionala. Altii insa admit latura noastra umana cea mai dezvoltata, socialbilitatea si realizeaza ca tocmai pentru ca suntem oameni si in cadrul profesional, nu putem sa delimitam spatiile in care flirtul ar trebui sa fie acceptat sau nu. Pe de alta parte insa, putem sa masuram acceptabilitatea flirtului, in functie de un anumit context. Gandindu-ma la aceste aspecte, am identificat cateva exemple de flirturi acceptabile in virtutea sociabilitatii din noi si altele condamnabile in mediul profesional si care contravin eticilor profesionale si corectitudinii.

Citeste si:  Otelo repovestit de un barbat sentimental

Flirt acceptabil
Flirtul cu un coleg care iti place si care crezi ca te place. Vrem sau nu, viata noastra se desfasoara din ce in ce mai mult la serviciu. Petrecem foarte mult timp din zi alaturi de colegii barbati si nu de putine ori se intampla sa se infiripe adevarate idile la locul de munca. Aceste idile duc de multe ori la relatii serioase, casatorii sau dimpotriva, raman la nivelul de flirt. Insa trebuie sa admitem ca acceptabil ca o femeie cocheta, atractiva si singura va simti nevoia sa isi gaseasca perechea chiar si la serviciu.

Flirtul in pauze de tigara, la petrecerile de firma intra in incidenta aceleiasi discutii. Companiile se intrec in a ne oferi team-building-uri care sa ne apropie si sa ne faca sa ne simtim bine la munca, avem din ce in ce mai putine ocazii sa cunoastem persoane noi, etc. Din oricare din ceste motive sau din toate aceste motive la un loc, ocazii ca pauza dintre doua sesiuni de munca, petrecerile de firma (unde intervin si alte elemente ajutatoare: alcool, muzica, rochii de seara, etc.) au devenit acceptabile pentru a flirta.

Citeste si:  Cum "negociezi" cu Leii?

Flirtul pentru a obtine anumite favoruri minore, gen consumabile de birou, avantaje inofensive, copilaresti chiar. In mediul profesional ne lovim in fiecare zi de nevoi pe care trebuie sa le satisfacem fiecare cum stim mai bine. Fie ca avem nevoie de consumabile de birou de la magazioner sau de o zi libera si ai nevoie de un coleg care sa te inlocuiasca, un flirt nevinovat, o ocheada din partea unei femei frumoase este cunoscut ca reuseste sa rezolve problema pe loc, asa incat de ce nu?

Flirt condamnabil
Flirtul pentru a obtine un job este condamnabil. Atunci cand in competitia pentru un job intra mai multe persoane, iar cea care va fi aleasa sa il ocupe a apelat la arme „neconventionale” nu se mai numeste un joc, se numeste santaj emotional, sexual, etc. In plus, nici compania nu ar trebui sa fie avantajata de astfel de practici. Un candidat la un anumit job trebuie sa fie angajat pentru calitati profesionale exclusiv. Orice alta alegere ar putea sa fie daunatoare pe termen lung, iar candidatul ales sa nu reuseasca sa se ridice la inaltimea asteptarilor.

Citeste si:  Calculeaza-ti cheltuielile

Flirtul pentru a promova intra in aceeasi incidenta cu cel pentru a obtine un job. In plus fata de acela, flirtul pentru a promova este mult mai periculos. Totul se petrece in cadrul unei companii, oamenii se cunosc si cu siguranta afla sau vad modalitatile abordate pentru promovare. Consecintele pot fi foarte serioase atat pentru initiatorul flirtului cat si pentru „victima”.

Flirtul cu seful este considerat condamnabil indiferent de scopul si de interesele urmarite. Oricum ar fi, este contraindicat! Nu exista nici o situatie cu urmari pozitive care sa implice o angajata care flirteaza cu seful ei, indiferent de calitatea umana a fiecaruia dintre ei. Implicarea personala pe care o are un flirt intr-o relatie care ar trebui sa fie strict profesionala nu poate sa fie decat bad news. Asa ca, oricum ar fi, feriti-va!


5 Comentarii
  1. flirtul este un joc?!?!?! nu este un joc deloc! flirtul trimite semnale clare cum ca ai fi dispusa daca si el face ce trebuie; si dupa aceea ne miram si suntem stupefiate ca seful ne face avansuri. Pai daca am vrut sa ne jucam…

  2. jocul nu trebuie intotdeauna sa duca la sex marissa! uneori este doar o joaca si daca nu intelege asta, orice coleg de munca este clar disperat nu doar dupa atentie !!!

  3. ne place sau nu, jocul este o promisiune… ca va exista sex. doar de aici incepe. si eu consider este total gresit sa flirtezi cu seful pentru ca amesteci chestii personale cu altele profesionale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.