Focul Sfant, miracolul de Paste

In fiecare an, in Sambata Mare, pelerinii care ajung la Biserica Invierii din Ierusalim sunt martorii celui mai mare miracol al crestinatatii: Focul Sfant. Inca din Vinerea Mare, pelerinii se strang in jurul bisericii si asteapta momentul cand Patriarhul Bisericii Ortodoxe va intra in Mormantul lui Iisus de unde va iesi tinand in mana lumanarile aprinse de la focul sfant, care izbucneste din nimic.

Miracolul a fost mentionat pentru prima data in manuscrise datand din secolul IV, insa acele manuscrise descriau fapte din secolul I, cand apostolul Petru a intrat in mormantul lui Iisus, chiar dupa inviere, si a vazut Focul Sfant. Cu trecerea timpului, el este mentionat tot mai des in literatura crestina si se banuieste ca ar fi un miracol vechi de mii de ani.

Pelerinii din toata lumea se strang in Ierusalim pentru a fi martorii miracolului transformat intr-un eveniment cultural grandios. Atmosfera din jurul bisericii este unica in lume: soldati, politisti, multimi de oameni, batai de tobe, rugaciuni, murmur, soapte, nerabdare, scepticism, priviri atente. Toate limbile pamantului se aud in acelasi timp in jurul Mormantului Sfant. Reprezentantii multor biserici asteapta aparitia Luminii Sfinte ca sa-si aprinda lumanarile pe care le duc la ei acasa, pentru Slujba de Inviere. Ceremonia este transmisa in direct in cateva tari. Ba chiar, unele tari rezerva zboruri speciale menite sa aduca de la Ierusalim Lumina Sfanta, care este primita la aeroport cu onoruri de catre presedinte.

Citeste si:  Targuri de Craciun... la moda

In Sambata Mare, inca de dimineata, locul miracolului este „asediat” de pelerini care spun rugaciuni, canta si bat tobele. La un moment dat, se face liniste. Trimisii autoritatilor locale isi fac loc prin multime, pana la Mormant. Cei cativa oameni reprezinta soldatii romani care au acoperit mormantul lui Iisus ca sa nu-i fie furat trupul. Astazi, mormantul se sigileaza cu ceara. Cu ceva ani in urma, rolul acesta era jucat de turci musulmani. Astazi el apartine israelienilor.

Catre pranz, apare procesiunea crestina in frunte cu patriarhul grec, patriarhul armen si episcopul coptilor. Inconjoara de trei ori Mormantul Sfant, cantand rugaciuni, dupa care procesiunea se opreste. Patriarhul ortodox al Ierusalimului isi dezbraca hainele preotesti, este verificat de israelieni ca sa nu ascunda chibrituri, lumanari, brichete sau alte unelte pentru aprinderea focului. Apoi intra singur in Mormantul Sfant. Preotii armeni si copti raman sa se roage in anticamera mormantului.

In acest timp, in mormant, are loc miracolul. „Intru si ingenunchez in fata pietrei pe care a fost intins trupul lui Iisus” a povestit patriarhul Diodor. „Spun niste rugaciuni care au fost transmise din generatie in generatie si astept. Uneori astept cateva minute, dar, de obicei, miracolul se intampla imediat dupa ce am spus rugaciunile. Din inima pietrei pe care a fost intins Iisus apare o lumina miraculoasa. De obicei are o tenta albastruie, dar culoarea se schimba si ia diferite nuante. Nu poate fi descris in cuvinte. Lumina se ridica din piatra asa cum s-ar ridica ceata de deasupra unui lac. Pare ca piatra este acoperita de un nor umed, dar, de fapt, este lumina. Lumina aceasta se comporta altfel in fiecare an. Uneori acopera doar piatra. Alteori lumineaza intregul mormant. Lumina nu arde. In cei 16 ani cat am fost patriarh, niciodata nu mi-am ars barba. Are o alta consistenta decat focul care arde in candela. La un moment dat, lumina se transforma intr-o coloana in care focul arata diferit. Din el pot sa-mi aprind cele 33 de lumanari. Cu ele aprinse ies din mormant si ii dau Lumina patriarhului armen, apoi episcopului copt. Apoi tuturor celor prezenti in biserica”

Citeste si:  Poveste de suburbie pariziana

Unii pelerini spun ca Focul Sfant nu arde, cel putin in primele cateva zeci de minute de la aprindere.

Totusi, ca orice miracol, Lumina Sfanta este inconjurata de scepticism. Inca din timpul ocupatiei islamice a Ierusalimului, au aparut primele indoieli. Mai tarziu, cand cruciatii, aparent neinitiati in tainele Focului Sfant, au preluat conducerea si s-au ocupat de organizarea evenimentului, Lumina nu a mai aparut. S-a intamplat din nou atunci cand Patriarhia Ierusalimului si-a reintrat in atributii.

Citeste si:  Oras maur, cu ski si vreme de primavara in miezul iernii: Granada

Invatatii greci au fost mult timp impotriva acestui „asa-zis miracol” menit sa atraga atentia asupra ortodoxismului, prin minciuni, falsuri si manipulare. In 2005, la o televiziune greaca s-a facut un experiment care demonstra ca o lumanare se aprinde spontan la 20 de minute dupa ce a fost introdusa in fosfor alb, datorita unei reactii chimice cu substantele din aer. Istoricii spun ca asemenea reactii si substante chimice erau cunoscute in antichitate.

Daca Focul Sfant este sau nu real, nimeni nu poate sti, in afara, bineinteles, de patriarhii care au vazut miracolul cu ochii lor, de-a lungul anilor. Totusi, Lumina este o materializare a credintei si ar putea fi un miracol insusi faptul ca milioane de oameni cred in ceva ce nu are nicio logica si nu poate fi explicat stiintific.


2 Comentarii
  1. DAA, FOCUL SFANT ESTE REAL!!!! ASTA ESTE DOVADA CEA MAI VIE CA ORTODOXIA ESTE CREDINTA CEA ADEVARATA.DE CE NUMAI LA CREDINCIOSII ORTODOXI VINE LUMINA?? LA CATOLICI SAU ORICE ALTA RELIGIE..DE NU VINE LUMINA SFANTA?? …am cunostinte destul de apropiate care au avut privilegiul de a vizita tara sfanta, care mi-au povestit cata securitate exista in jurul mormantului pentru a nu crea confuzii, lumina care nu arde timp de cateva minute…intr-adevar adevarate minuni si cu toate astea multi nici acum nu cred (sau nu vor!!) il al 12-lea ceas credinta dreapta pe care D-zeu ne-o arata an de an.pacat!

    Paste Fericit si lumina in suflet!!

  2. Draga mea ,nu cred ca asta e o dovada ca ortodoxia e cultul cel adevarat.Oricum, fie securitatea lui peste,n-ai sa-l vezi pe Papa Benedict ingramadindu-se acolo!Minuni se intampla in fiecare zi ,si Dumnezeu nu cred ca ia in considerare faptul ca omul e catolic,ortodox sau mai stiu eu ce!Fiecare e liber sa creada in cea e vrea si cea ce simte el ca e adevarat!Cristos a inviat! pentru toti!ç

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.