Formatul CV-ului cronologic

Please select a featured image for your post

Am discutat despre importanta aplicarii unui CV bine structurat pentru a obtine un prim interviu cu viitorul angajator si poate in urma acestuia o promovare. Exista mai multe formate in care puteti redacta CV-ul, in functie de continutul sau si ceea ce doriti sa evidentiati prin acesta. Din acest punct de vedere, va prezentam 3 tipuri de formate pentru CV-uri: cronologic, functional si combinat, respectiv cronologic-functional.

CV-ul cronologic este forma traditionala sub care cunoastem CV-ul, respectiv aceea in care prezentam datele noastre personale, apoi urmeaza o prezentare cronologica a studiilor urmate si a experientei pe piata muncii. Partea centrala a CV-ului este cea care descrie in detaliu ultimele job-uri avute, in ordine cronologica. Partea ce tine de abilitati si aptitudini este lasata la sfarsit si se schiteaza doar, fara a pune accentul pe acestea.

Citeste si:  Aurora polara, un fenomen fascinant
Consider ca acesta forma traditionala de redactare a CV-ului este eficienta pentru cei care isi schimba jobul insa raman in acelasi domeniu, vor profesa aceasi munca, doar ca va diferi angajatorul. In acest caz, este intr-adevar important sa evidentiati experienta mai mult decat orice, pentru ca este cel mai probabil ca pe baza experientei prezentate in CV sa fiti chemat la interviu.
Cu toate acestea, pentru a nu creea un CV monoton, incercati sa introduceti o sectiune destinata prezentarii obiectivului vostru pe termen lung si mai ales o sectiune in care sa faceti un sumar al capacitatilor, aptitudinilor si abilitatilor voastre.

Un astfel de CV este important pentru ca scoate in evidenta ce exact ati facut la fiecare loc de munca anterior: fisa postului, atributii si responsabilitati aditionale, beneficii care v-au fost oferite etc. De aceea, este usor pentru cel care recruteaza personalul sa vada in ce masura joburile anterioare se potrivesc fisei postului noului job. De exemplu, cerintele pe care le ridica un job in vazari sunt cam aceleasi in toate domeniile, cu mici exceptii. Descrierea experientei de munca intr-un astfel de CV se poate prezenta in felul urmator:

Citeste si:  Culoare, stralucire, lumina la Tara Fashion
NUMELE COMPANIEI ANGAJATOARE
Postul pe care ati lucrat; perioada de angajare
Orasul…
Departamentul…
Domeniul in care activeaza compania…
Responsibilitati…
Realizari…
Recomandari…
Motivul plecarii…

De asemenea, folosind aceasta formula, evidentiati si numele fostului agajatorul, care de multe ori atarna greu in alegerea voastra pentru un anumit post, intrucat se considera ca anumite companii de prestigiu efectueaza selectii stricte ale personalului si deci, nu oricine, cu orice fel de pregatire ajunge sa lucreze pentru acestia, ci doar cei mai buni. De asemenea, este o modalitate de a trece de filtrele recrutarii legate de un anumit numar de luni sau ani ca si experienta intr-un anumit domeniu.

Citeste si:  Turism in Thailanda
Un dezavantaj al CV-ului cronologic este ca tinde sa minimizeze capacitatile si abilitatile voastre, in sensul ca dintr-o insiruire cronologica a unor experiente de munca, este cam greu sa scoti in evidenta ceea ce faci tu cel mai bine. De aceea, atunci cand doresti sa schimbi cariera, domeniul de activitate, este indicat sa redactezi un CV care sa se bazeze pe cunostintele tale mai degraba decat pe experienta ta, care se poate dovedi inutila in noul domeniu in care doresti sa lucrezi.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.