Franciza, un bun start in afaceri

„Mananc atat de mult de la restaurantul asta incat as iesi mai ieftin daca mi-as deschide unul la fel”. Daca ai zis asta macar o data in viata, te-ai gandit ca aceasta gluma ar putea sa devina o realitate? In tarile vestice, francizele sunt la mare pret printre femeile de afaceri.

Dupa ce au lucrat sau au fost cliente ale unei anumite companii, multe femei de afaceri si-au dorit sa detina ele insele o afacere asemanatoare, cucerite fiind de modul de lucru, de atentia primita de clienti sau de alte aspecte. Astfel, s-a creat un trend printre femeile de afaceri care nu se multumesc sa lucreze pentru altcineva, dar nici nu sunt gata sa ia de la zero o companie.

Dar ce este, mai exact, o franciza? Franciza este o autorizatie pe care o primesti pentru a vinde sau distribui serviciile si produsele unei companii intr-o anumita zona geografica. Practic, respectiva companie iti permite sa-i folosesti numele pentru a vinde produse sau servicii care ii apartin. Este, cum adesea se spune, o afacere la cheie. Dar, odata cu acest drept, primesti si anumite obligatii. Multi francizori nu permit vanzarea altor produse decat alte lor, altii pun tot felul de conditii diverse.

Citeste si:  Dave Gahan (Depeche Mode) s-a intors pe scena, dupa recenta operatie de cancer

In SUA, francizele sunt la mare cautare, mai ales printre femei. Potrivit statisticilor anuntate de Small Business Administration, francizele reprezinta 3% dintre afacerile detinute de femei si jumatate dintre francizele americane sunt detinute de femei.

Iar popularitatea afacerilor de tip franciza continua sa creasca, probabil si pentru ca o franciza ofera unei femei de afaceri sansa de a-si incepe propria afacere, dar in cadrul unei companii deja construite si avand totusi autonomia neceara pentru a-si crea propriul plan de afaceri, propriul program, propriul plan de marketing. Daca intr-o afacere obisnuita, ai momente cand te trezesti singura in fata lumii intregi, intr-o franciza poti oricand sa gasesti ajutor la francizor, mai ales ca unii dintre ei organizeaza periodic intalniri la care participa toti francizatii pentru a-si compara reusitele si esecurile.

Citeste si:  Programul Festivalului International de Film Bucuresti

O franciza iti ofera mai multe avantaje:

-Ai propria afacere, esti independenta, nu ai sefi.
-Nu esti nevoita sa o iei de la zero, vinzi, inca din prima zi, un produs sau un serviciu consacrat.
-Primesti sfaturi de la cei cu mai multa experienta in domeniu.
-Primesti tot ceea ce ai nevoie pentru a incepe.

Ca dezavantaje, am putea aminti faptul ca trebuie sa respecti unele conditii, stabilite de francizor.

In majoritatea cazurilor, francizele sunt mult mai solide in punct de vedere financiar decat noile afaceri independente. Conform Small Business Administration, 30% dintre noile afaceri independente dau faliment inca din primul an. Asta se intampla cu doar 5% dintre francize.

De ce francizele au un asemenea succes? E vorba de nume. O afacere noua trebuie pornita de la zero, trebuie sa-ti creezi incet-incet un nume in domeniul tau si asta nu e deloc usor. In cazul unei francize, pornesti inca de la inceput cu un nume cunoscut si o reputatie puternica. Nu mai e un secret pentru nimeni ca oamenii aleg mai degraba brand-urile cu reputatie in locul celor de care nu au auzit niciodata. Cine cumpara o franciza alege un nume cunoscut, deci este scutit de chinul si chetuieleile de marketing si branding.

Citeste si:  Filmele nominalizate la Oscar 2015

Si in Romania avem la dispozitie o multime de francize. Unele ne ofera nume foarte cunoscute (McDonad’s, Fornetti), altele sunt nume cunoscute in special in domeniul lor si mai putin de catre publicul larg.

Pe Catalogul de Francize, Catalogul de Francize gasesti o multime de afaceri la cheie, din diverse domenii: cosmetica, auto, constructii, restaurante, fast-food, moda, copii, educatie. Varietatea de francize din domenii diferite este un alt avantaj al viitorilor francizati care au de ales dintre domeniile diferite, pe cel care le atrage atentia cel mai mult.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.