GALA GIUSEPPE VERDI – RICHARD WAGNER: 200 DE ANI DE LA NASTERE Concert de gala extraordinar

Opera Nationala Bucuresti (ONB) organizeaza sambata, 30 martie, respectiv duminica 31 martie, incepand cu ora 19.00, Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la nastere.

Una dintre cele mai importante institutii muzicale din Romania aniverseaza 200 de ani de la nasterea celor doi mari compozitori printr-un concert de gala extraordinar, cu participarea solistilor romani de renume interna?ional Valentina Nafornita, si Dan Paul Dumitrescu, alaturi de tenorul invitat Marius Vlad BudoiuAndreea Iftimescu, Ionut Pascu, Madeleine Pascu si Serban Vasile, acompaniati de Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.
Evenimentul celebreaza astfel valorile nationale autentice ale muzicii de opera, dandu-le acestora oportunitatea de a interpreta cele mai frumoase pagini din operele celor doi compozitori, in contextul succesului obtinut pe marile scene ale lumii.

Incercarea de a reuni cu aceasta ocazie mai multi artisti care reprezinta cu succes Romania peste hotare are la baza nu doar o simpla recunoastere a valorii lor, ci mai ales dorinta de a sublinia apartenenta lor la cultura nationala si necesitatea de a-i incuraja sa se prezinte cat mai adesea in fata publicului din Romania.

De asemenea, acest concert va aduce in prim-plan Orchestra institutiei, care va fi de aceasta data una dintre vedetele serii.
Evenimentul din 31 martie va prilejui totodata prezentarea insemnului heraldic creat special pentru institutie de catre domnul Tudor Tiron, Doctor in istorie, specializarea heraldica, membru al Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane. Acest insemn are valoare de simbol si urmeaza sa fie utilizat in continuare in toate materialele de comunicare si informare ale institutiei, ca logo al institutiei.

Tot in cadrul concertului din data de 31 martie, in semn de pretuire, solistilor invitati le vor fi inmanate contracte onorifice care simbolizeaza angajamentul luat de catre parti in sensul perpetuarii colaborarii lor. Contractele sunt executate prin tehnica gravurii, caligrafiate si stantate cu un sigiliu avand ca reprezentare noua stema.

Prezentarea solistilor invitati

Valentina Nafornita
Soprana Valentina Nafornita a absolvit Colegiul „Stefan Neaga” din Chisinau, continuandu-si studiile muzicale la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, cu sopranele Maria Slatinaru Nistor si Eleonora Enachescu. Soprana a castigat numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind BBC Cardiff Singer of the World, in 2011, la varsta de doar 24 de ani, alaturi de Premiul Esordienti („Tineri la inceput de cariera”) la cea de-a LXII-a editie a Concursului Anual pentru Tineri Artisti de Opera (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011) si Premiul de Excelenta la Concursul Trofeul „Ion Dacian” Bucuresti (2011). De asemenea, a castigat Premiul al II-lea la Concursul International de Canto „Hariclea Darclée” (Braila, 2010) si Premiul Orange pentru Tineri Muzicieni (in 2009). Angajata ca solista a Operei de Stat din Viena din stagiunea 2011-2012, Valentina Nafornita a interpretat rolurile Lisa din La Sonnambula de Vincenzo Bellini, Papagena din Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de Wolfgang Amadeus Mozart, Barbarina din Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de acelasi compozitor, Giannetta din L’Elisir d’amore (Elixirul dragostei) de Gaetano Donizetti. De asemenea, a participat la Festivalul International Eisteddfod de la Llangollen. In 2012, a fost invitata sa cante la Concursul International de Opera de la Paris, unde a primit Premiul al II-lea. Programul Valentinei Nafornita in stagiunea 2012-2013 a inclus debutul sau la Teatro alla Scala din Milano in rolul Gilda din Rigoletto de Giuseppe Verdi, un recital la Wiener Musikverein, dupa care vor urma rolul Musetta din La Bohème de Giacomo Puccini, alaturi de Orchestra Radio Olandeza la Concertgebouw din Amsterdam si Gala AIDS de la Bonn. La Opera de Stat din Viena, soprana Valentina Nafornita interpreteaza, stagiunea aceasta, rolurile Marzelline din Fidelio de Ludwig van Beethoven, Musetta din La Bohème de Giacomo Puccini, Najade din Ariadne auf Naxos de Richard Strauss, Clorinda din La Cenerentola (Cenusareasa) de Gioachino Rossini si multe altele. Ea a efectuat si un turneu alaturi de compania Operei de Stat din Viena in Japonia, cu Le Nozze di Figaro de Wolgang Amadeus Mozart si Die Zauberflöte de acelasi compozitor, iar stagiunea viitoare va debuta la Opera de Stat din Berlin.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 30 octombrie

foto

Alexandru Badea
Tenorul roman Alexandru Badea a debutat pe scenele europene la Landestheater din Salzburg in rolul Nemorino din opera L’Elisir d’amore (Elixirul dragostei) de Gaetano Donizetti. S-a stabilit in Germania unde, la inceputul carierei sale internationale, a colaborat cu Hessisches Staatstheater din Wiesbaden, unde a interpretat Lord Percy din Anna Bolena de Gaetano Donizetti si cu Opera din Dortmund, unde a cantat Ducele de Mantua din Rigoletto de Giuseppe Verdi. A fost invitat la Volksoper din Viena, unde a interpretat Faust din opera cu acelasi titlu de Charles Gounod, sub bagheta dirijorului Asher Fisch, care mai tarziu l-a ales pentru premiera mondiala a lucrarii Calatorie la sfarsitul mileniului, la New Israeli Opera din Tel Aviv. Au urmat colaborari cu Teatro Regio di Torino si Théatre de la Monnaie din Bruxelles, Alexandru Badea cantand de-a lungul timpului pe numeroase scene din lume, la Trieste, Tel Aviv, Stockholm, Basel, Bologna, Catania, Los Angeles, Washington, la Festivalul de la Salzburg, Festivalul Aix en Provence etc. La invitatia celebrului Plácido Domingo, in 1999, Alexandru Badea a interpretat rolul Arturo din I Puritani de Vincenzo Bellini la Washington Opera, urmat de alte succese la Grand Théatre de Genève, Deutsche Oper Berlin, Nationaltheater Mannheim, Theater Basel, Royal Opera Stockholm. Incepand cu stagiunea 2007 – 2008, tenorul Alexandru Badea a revenit pe scenele din Germania cu roluri de prima marime precum Ducele de Mantua (Rigoletto de Giuseppe Verdi), Hoffmann (Les contes d’Hoffmann de Jacques Offenbach) si Pollione din Norma de Vincenzo Bellini la Regensburg si la Festivalul de Opera de la Chiemgau. In perioada urmatoare, tenorul Alexandru Badea va interpreta rolul Ducelui din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi la Staatstheater Saarbrücken din Germania.

Citeste si:  Targ de Cadouri la Sala Palatului

Dan Paul Dumitrescu
Basul Dan Paul Dumitrescu si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Muzica „George Enescu” din capitala, continuandu-si pregatirea la Conservator, astazi Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. In 1996, el a absolvit Academia Internationala de Opera de la Verona. In 1997, Dan Paul Dumitrescu a devenit solist la Operei Nationale Bucuresti, iar din anul 2000 este solist al Operei de Stat din Viena. De-a lungul carierei, Dan Paul Dumitrescu a fost laureat al mai multor concursuri. Astfel, el a obtinut Premiul Special al Juriului la Concursul National „Hariclea Darclée” (1995), Marele Premiu la Concursul International „Nicolae Bretan” (1996), Marele Premiu al Municipalitatii la Concursul International de Canto de la Budapesta si Premiul I pentru rolul Pistola din Falstaff de Giuseppe Verdi (1997), Premiul I la Concursul International „Sabin Dragoi” (1998) si Premiul al II-lea la Concursul International de Canto „Hariclea Darclée” (1999). Dan Paul Dumitrescu a cantat pe mari scene ale lumii precum Royal Albert Hall din Londra, Arena di Verona, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Liceu din Barcelona, Musikverein din Viena si in orase ca Tel Aviv, München, Berlin, Paris, Tokyo, Salzburg etc. Ca solist al Operei de Stat din Viena, repertoriul sau cuprinde peste cincizeci de roluri, precum Sarastro (Die Zauberflöte de Wolfgang Amadeus Mozart), Ramfis (Aida de Giuseppe Verdi), Sparafucile (Rigoletto de Giuseppe Verdi), Colline (La Bohème de Giacomo Puccini) s.a.m.d. Stagiunea aceasta, Dan Paul Dumitrescu va interpreta la Opera de Stat din Viena rolurile: Calugarul din Don Carlos de Giuseppe Verdi, Doctorul Grenvil din La Traviata de Giuseppe Verdi, Colline din La Bohème de Giacomo Puccini, Narumov din Dama de pica de Piotr Ilici Ceaikovski, Ramfis din Aida de Giuseppe Verdi si Frère Laurent din Roméo et Juliette de Charles Gounod. De-a lungul carierei, Dan Paul Dumitrescu a colaborat cu nume mari ale scenei lirice precum cantaretii Edita Gruberová, Ramón Vargas, Thomas Hampson, Plácido Domingo, Ferrucio Furlanetto, Anna Netrebko, Elina Garan?a, Ildebrando d`Arcangelo etc.

Citeste si:  Horoscopul lunii ianuarie

Marius Vlad Budoiu
In palmaresul tenorului Marius Vlad Budoiu se numara premii precum: Premiul I la Concursul Traian Grozavescu (Lugoj) si la Concursul Mozart (Cluj-1995); Premiul al III-lea la Concursul de lied Robert Schumann (Zwickau, Germania), Premiul I la Concursul Interna?ional Hariclea Darclée din Braila (1997); Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de opera al anului 2010 ?i Premiul de excelen?a al Galei 10 pentru Romania, pentru intreaga activitate artistica ?i pedagogica (2010). Repertoriul sau contine roluri precum: Rodolfo din La Bohème, Mario Cavaradossi din Tosca si Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida si Otello din opera omonima (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflöte si Idomeneo din opera omonima; Don José din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni); Samson din Samson et Dalila (Camille Saint-Saëns); Erik din Der Fliegende Holländer (Richard Wagner). Marius Vlad Budoiu a cantat in Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Japonia. Incepand cu data de 20 decembrie 2012, in urma castigarii concursului organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Marius Vlad Budoiu devine director al Operei Nationale Romane Cluj-Napoca. Pe langa activitatea solistica,Marius Vlad Budoiu este Doctor in muzica ?i preda de 17 ani la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.