Günter Grass riscă să fie din nou atacat de presă prin publicarea cărÅ£ii „Die Box”

Scriitorul german Günter Grass va publica în această săptămână cartea „Die Box”, o continuare a romanului autobiografic „Decojind ceapa”, în care autorul dezvăluie că a făcut parte din SS la vârsta de 17 ani, dezvăluire care a suscitat atacuri vehemente din partea presei, potrivit AFP.

ÃŽn cartea autobiografică „Decojind ceapa”, apărută în 2006, autorul descrie amănunÅ£it cum s-a înrolat voluntar în trupele naziste Waffen-SS, la vârsta de 17 ani, la sfârÅŸitul celui de-al Doilea Război Mondial. Å¢inând cont de scandalul iscat la publicarea primei sale cărÅ£i autobiografice, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură, speră ca „Die Box” să aibă o lansare lipsită de incidente.

Editura Steidl Verlag, care va publica „Die Box”, a primit îndemnul de a nu comunica extracte din carte pentru diferite ziare ÅŸi reviste, pentru a se evita experienÅ£a din vara anului 2006, atunci când presa conservatoare a criticat dezvăluirile autorului din „Decojind ceapa”.

Citeste si:  Moda, muzica si bancuri cu blonde

Günter Grass îşi imaginează în această carte o discuÅ£ie între cei opt copii ai săi (dăruiÅ£i de cele patru soÅ£ii) aflaÅ£i în jurul unei mese. Dialogul este „retezat de replici demente ÅŸi pe alocuri geniale, conÅ£inând exclamaÅ£ii tipice tinerilor de astăzi, ÅŸi formează un melanj nu foarte interesant”, comentează asupra cărÅ£ii unele ziare.

Cei opt descendenÅ£i ai autorului vorbesc despre el ca despre un „patriarh”, iar ceea ce critică jurnaliÅŸtii în această carte este tocmai rolul său de cap al unei familii reunite. ÃŽnceputul sună în felul următor: ” A fost odată un tată care, devenit bătrân, ÅŸi-a chemat cei opt copii. AÅŸezaÅ£i în jurul unei mese, aceÅŸtia încep vorbească, fiecare pentru sine, în cea mai mare dezordine, fără a-l menaja, în ciuda întregii iubire pe care le-o poartă”. Povestea traumatizantă a nazismului este de asemenea accentuată, tatăl fiind prezentat de copii ca un etern visător la cauzele războiului.

Citeste si:  5 cele mai frumoase celebritati la menopauza

Cel care fusese numit „ConÅŸtiinÅ£a Germaniei”, a provocat o imensă surpriză în rândul editorialiÅŸtilor ÅŸi intelectualilor, prin aceea că a trecut sub tăcere activitatea sa din tinereÅ£e, în timp ce a fost cenzorul clasei politice RFG ÅŸi a denunÅ£at compromisurile pe care membrii acesteia le-au făcut ca naziÅŸti.

Presa a considerat o dovadă de ipocrizie afirmaÅ£ia lui Günter Grass, potrivit căreia „cei douăzeci de ani de socialism naÅ£ional ne-au făcut idioÅ£i, ignoranÅ£i ÅŸi limitaÅ£i”, deoarece venea din partea unui luptător nazist.

Poet, prozator, dramaturg, sculptor ÅŸi grafician, Günter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927 la Danzig, loc în care ÅŸi-a petrecut ÅŸi tinereÅ£ea. A debutat în 1956 cu volumul de versuri „Avantajele găinilor-giruetă” ÅŸi s-a afirmat ca prozator la o întrunire a Grupului 47 cu romanul care îl va consacra pe plan internaÅ£ional, „Toba de tinichea” (1959), o radiografie a lumii ÅŸi o satiră grotescă a epocii din perspectiva unui gnom toboÅŸar.

Citeste si:  Trei obiceiuri care iti dauneaza

Grass a mai scris, printre altele, romanele „Anestezie locală” (1969), „Calcanul” (1977), „Un câmp prea departe” (1995), volumele de proză scurtă „ÃŽntâlnire la Telgte” (1979), „NaÅŸteri frontale sau germanii dispar” (1980), „Povestiri lugubre” (1992), volumul de eseuri ÅŸi polemici politice „Din jurnalul unui melc” (1972), romanul autobiografic „Secolul meu” (1999), volumul de versuri „Ultimul dans” (2003) ÅŸi, în 2006, controversata carte de memorii „Decojind ceapa”. ÃŽn anul 2002 îi apare „ÃŽn mers de rac”, un roman care relatează un episod dramatic de la sfârÅŸitul celui de-al Doilea Război Mondial: scufundarea de către un torpilor sovietic a navei „Wilhelm Gustloff”, cu 9.000 de pasageri la bord.

Pentru activitatea sa literară, autorul a primit distincţii ca premiul Buchner (1965), premiul Fontane (1968) şi premiul Nobel pentru literatură (1999).


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.