Gala Comunitatii Romanesti 2008

Ambasada Romaniei in Spania, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid si consulatele din aceasta tara, precum si cu o serie de parteneri din mediul asociativ, a organizat pe 13 decembrie 2008 o prima editie, intr-un format inovator, a unei Gale a Comunitatii Romanesti. Proiectul si-a propus sa rasplateasca, prin recunoastere publica, acele initiative, actiuni si realizari ce au avut un impact pozitiv asupra imaginii comunitatii. Gala a marcat incheierea seriei de manifestari culturale si de diplomatie publica, organizate in Spania, cu ocazia Zilei Nationale si grupate sub titulatura Rumania Encanta.

La eveniment au fost prezenti ambasadorul Romaniei la Madrid, Maria Ligor, colectivul diplomatic si consular al misiunilor diplomatice romane din Spania, ai Institutului Cultural Roman de la Madrid, precum si un numar de peste 150 de reprezentanti ai comunitatii romanesti din partea asociatiilor de romani, ai bisericilor romanesti, profesori, artisti si alte personalitati, precum si oaspeti spanioli.

Printre invitatii speciali ai Galei s-au numarat militarii romani din cadrul Comandamentului NATO Madrid, alpinistul Horia Colibasanu si profesorul Ramon Tamames.

Au fost remarcate contributiile romanesti si spaniole la mai multe categorii: Ambasadori ai culturii romane, Imagine, Limba noastra-i o comoara, Profesionistii si Viata comunitatii.

La categoria Ambasadorii culturii romane, Directorul ICR Madrid, Horia Barna, a evocat evenimentele culturale importante ale anului, printre care prezenta in Spania a Alinei Cojocaru si a baletului Operei Nationale cu Giselle, a Teatrului Radu Stanca din Sibiu cu piesa Electra in cadrul Festivalului International de teatru clasic de la Merida, expozitia de costume a creatorei de moda Doina Levintza, concertele-eveniment sustinute de Balanescu Quartet si Corul de camera Preludiu, ciclul de filme romanesti organizate la Casa Encendida din Madrid, lansarile de carte ale traducatorilor romani Dan Munteanu si Mihaela Manescu, volumul de poezie al scriitoarei Angelica Lambru, activitatea academica a profesoarei Eugenia Popeanga, de la Universitatea Complutense din Madrid si a profesorului Virgil Ani, de la Universitatea din Barcelona, prestatia artistica a solistei de flaut Ioana Anastasiu, a sopranei Irina-Maria Ionescu, a solistei de muzica folclorica Lenuta Purja si a artistelor plastice Anka Moldovan si Romana Preoteasa.

Citeste si:  Micile obsesii delicate feminine intr-o lume business a barbatilor

Premiile la aceasta categorie au revenit Primariei Municipiului Bucuresti pentru organizarea la Madrid, la un nivel artistic exceptional, a Saptamanii Teatrului Romanesc si profesoarei Viorica Patea, de la Universitatea Salamanca, pentru activitatea de promovare a culturii romanesti, indeosebi pentru traducerea si publicarea in Spania, a Jurnalului Fericirii de Nicolae Steinhard si a volumului Proiecte din trecut de Ana Blandiana.

La categoria Imagine a fost premiat alpinistul Horia Colibasanu, al carui umanism a fost recunoscut si prin acordarea Medaliei pentru Merit Sportiv de catre Guvernul din Navarra si nominalizarea la prestigiorul Premiu Principe de Asturias. Prezenta sa la Gala a reprezentat un moment incarcat de emotie, Horia evocandu-si prietenul si colegul de expeditie spaniol Inaki Ochoa, care a pierit in mai, in Himalaya. La aceeasi categorie a fost premiat si cunoscutul regizor Carlos Iglesias, autorul documentarului 1 euro, 3,6 lei despre imigratia romaneasca din Spania. Totodata, a fost evidentiata performanta lui Costel Busuioc la concursul Hijos de Babel, organizat de Televiziunea Spaniola.

In cadrul categoriei Limba noastra-i o comoara, ambasadorul roman in Spania, Maria Ligor, a omagiat activitatea profesoarei Anamaria Diaconescu, care preda de peste trei decenii limba romana la Scoala Oficiala de Limbi Straine din Madrid si a profesoarei Catalina Iliescu de la Universitatea din Alicante, care, printre multe alte contributii valoroase, a introdus limba romana ca limba de curs in programa universitara la Facultatea de Traducere si Interpretariat din Alicante, a creat impreuna cu colegii spanioli sistemul TRAUTOROM de traducere automata on-line din romana in spaniola si a reusit sa organizeze examinari oficiale pentru acordarea de certificate de competente lingvistica in limba romana. De asemenea, doamna Maria Ligor a evidentiat in mod deosebit importanta proiectului de predare a limbii, culturii si civilizatiei romane in scolile publice din Spania si activitatea exceptionala in implementarea proiectului a tanarului diplomat roman Aurel Mailat.

Citeste si:  Horoscopul lunii noiembrie

Premiantii categoriei Profesionistii au fost profesorul Ramon Tamames, pentru contributia avuta la realizarea studiului monografic dedicat romanilor din Spania, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, primit in 2008 in randurile Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Spania, consulul onorific al Romaniei la Murcia, Jose David Perez Perez si militarii romani de la comandamentul NATO din Madrid, din randul carora trei ofiteri au participat in acest an la o misiune in Afganistan.

La categoria Viata comunitatii a fost recunoscuta contributia deosebita a bisericilor romanesti din Spania – Biserica Ortodoxa Romana, pastorita de Episcopul Timotei, Biserica Catolica Romana, bisericile adventiste, penticostale si baptiste; a presei de limba romana – publicatiile Roman in lume, Noi in Spania, Origini, Nou Horizont, Ziarul Nostru si Romania cultures, precum si a asociatiilor romanesti. Tuturor le-au fost conferite diplome in semn de recunoastere a meritelor deosebite in promovarea valorilor romanesti in Spania.

Citeste si:  Fictiunea barfei

Printre asociatiile a caror activitate a fost remarcata si care au fost prezente la Gala (fara ca lista sa fie completa) s-au numarat FADERE (Federatia asociatiilor romanesti din Europa), FEDROM (Federatia asociatiilor romanesti din Spania), asociatiile din Castellon si in special Uniunea Culturala Romana, Asociatia Hispano-Rumana din Castilla-La Mancha, Asociatia ARIPI din Alicante, Asociatia Imigrantilor din Tarile de Est din Castellon, Asociatia Gruparea Romaneasca pentru Cultura Nou Horizont, Asociatia Dialog European, Asociatia Obatala din Coslada, Asociatia Socio-Culturala Dor Roman, Arganda del Rey, Asociatia Romanilor din Comunitatea Madrid/FADERE, Asociatia Culturala, de Sprijin si Integrare a Romanilor din Alcala de Henares, Asociatia Orizont din Alcala, Asociatia O del Amenta, Asociatia Romanilor din Coslada si San Fernando, Asociatia Romanilor Eminescu din Avila, Asociatia Rumano-Moldavo-Hispana Trajano Union Hispano-Rumana Dacia, Asociatia Romanilor din Paterna, Asociatia Romanilor din Alcorcon, Asociatia Rrom Madrid, Asociatia Romanilor din Mostoles, Asociatia Romanilor Scanteia din San Sebastian de los Reyes si Alcobendas, Asociatia Uniunea Culturala Romana din Castellon, Asociatia Casa de Rumania, Asociatia Romania, Asociatia europeana Miorita din Torrejon si, in sfarsit, asociatia tinerilor artisti RoMadrid Club Cultural.

Programul artistic al Galei a fost sustinut de Corul Edelweiss si cvartetul Voces Spei, soprana Irina-Maria Ionescu, surorile Simona si Paula Puscas, cu un recital de colinde si muzica folk, actorul Valentin Potrivitu si grupul Rumania, de pe langa Asociatia Casa de Rumania.

Premiile oferite au fost o creatie a artistei plastice Anka Moldovan.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.