Galerie de arta subacvatica in Grenada

Ce iese cand intr-un singur om se intalnesc pasiunea pentru arta si cea pentru scufundari? Apare o galerie de arta subacvatica ce imbina frumusetea peisajelor submarine cu misterul sculpturii moderne, protejand in acelasi timp viata subacvatica.

Indraznetul artist care a pus la cale un asemena proiect este Jason de Caires Taylor, un sculptor care a decis sa exploreze hotarul dintre arta si mediu. El si-a expus lucrarile in locuri publice din cele mai mari orase ale lumii, insa, fiind pasionat de tot ce inseamna viata subacvatica, a hotarat sa-si expuna o parte din lucrari si sub apa. „Am ales sa-mi expun lucrarile sub apa din mai multe motive. In primul rand, am vrut sa creez opere de arta cu scopuri ecologice bine definite. Nu mi s-a parut de ajuns sa creez obiecte pentru a decora peretii galeriilor si ai caselor. In plus, am vrut sa arat ca interventia omului poate poate influenta in mod pozitiv planeta si viitorul ei.

Citeste si:  Aylin Cadir lanseaza ”Fericirea”, o interpretare moderna a renumitei romante

Mediul marin este plin de provocari unice, de raspunsuri imprevizibile, care mi se par interesante si incitante” a spus Jason. El a reusit sa atraga atentia oamenilor asupra frumusetii peisajelor de sub ape, asupra nevoii de a le proteja si asupra culturii si traditiilor din Grenada. Fie ca ti se pare inspaimantatoare, ciudata sau extrem de frumoasa, expozitia nu te poate lasa indiferent.

Cele 65 de sculpturi expuse acopera 75 de metri patrati si cantaresc impreuna cam 20 de tone. Jason a inceput lucrul in februarie 2006 si a terminat abia in iulie 2007. S-a cautat o zona cu apa limpede si putin adanca, asa incat vizibilitatea sa fie mare, iar scufundatorii sa nu faca un efort deosebit pentru a ajunge in galerie. Statuile au fost realizate dintr-un ciment special, cu aciditate mica pentru a nu pune in pericol mediul.

Din mai 2006, inedita galerie a lui Jason a inceput sa fie vizitata de scufundatori. Experienta vizitarii unei galerii scufundate difera foarte mult de vizita unei galerii obisnuite, chiar daca exponatele sunt aceleasi. Sub apa, obiectele par mai apropiate si cu 25% mai mari. Lumina este absorbita si reflectata in moduri diferite, ceea ce schimba perceptia ochiului uman asupra culorilor. Lumina provine de la suprafata apei, iar miscarea valurilor produce efecte caleidoscopice. Scufundatorul poate sa se miste in voie printre exponate, poate sa le atinga, iar numarul mare de unghiuri si perspective din care le poate privi face ca experienta sa fie unica si fascinanta.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 17-23 noiembrie

Locul ales pentru a gazdui cele 65 de sculpturi este coasta Grenadei, stat insular, aflat in marea Caraibelor. Golful Moliniere, declarat Parc National Marin, se afla la numai trei kilometric de capitala St. Georges. Echilibrul vietii submarine a golfului fusese distrus de furtuni si era nevoie de structuri artificiale, pentru ca ecosistemul sa se pastreze. Un alt rol al sculpturilor a fost acela de a crea o diversiune care sa distraga atentia de la celelalte recifuri naturale puse in pericol de multimea scufundatorilor.

Citeste si:  Moscova

Oceanul este plin de organisme microscopice care, in caderea catre fundul apei, se agata de suprafetele solide pe care le colonizeaza, creand baza unui recif natural. Recifurile de corali atrag o multime de vietati marine, care gasesc aici locuri sigure pentru a se adaposti si inmulti. Din pacate, locurile indeajuns de solide ca sa permita crearea unui recif acopera doa 10-15% din fundul oceanelor, iar astfel de zone aparute in mod natural sunt atat de vizitate de turisti si pescari incat echilibrul lor este in mare pericol. De aceea, se incearca construirea a noi si noi recifuri artificiale cu ajutorul unor structuri solide scufundate. Avand la dispozitie recifuri artificiale, atat de frumoase, scufundatorii incep sa le evite pe cele naturale, ceea ce permite ecosistemelor marine sa se vindece si sa se regenereze.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.