Garcia Márquez ar putea renunta la scris, dupa o viata dedicata literaturii

Scriitorul Gabriel Garcia Márquez ar putea renunţa la scris, după cum a declarat agentul său literar, Carmen Balcells, într-un interviu acordat cotidianului La Tercera.

Ultima carte a lui Garcia Márquez, „Povestea târfelor mele triste”, a apărut cum cinci ani, iar de atunci, nu a mai scris nimic. ÃŽn ciuda tăcerii literare din ultimii ani, unul dintre prietenii apropiaÅ£i ai scriitorului, Plinio Apuleyo Mendoza spune că acesta ar lucra la un roman nou, dar este contrazis atât de Balcells, cât ÅŸi de scepticismul biografului britanic al lui Marquez, Gerald Martin. „Cred, de asemenea, că Gabo nu va mai scrie cărÅ£i, dar nu cred că asta e regretabil, pentru că destinul lui de scriitor a fost să aibă satisfacÅ£ia unei cariere literare coerente, mulÅ£i ani, înainte de sfârÅŸitul natural al vieÅ£ii”, comentează Gerald Martin.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 29 iunie-5 iulie

Anul trecut, prezent la Guadalajara Book Fair din Mexic, Márquez s-a confensat cititorilor, spunând că „Presupune multă muncă pentru mine, să scriu cărÅ£i”, după ce, în 2005, scriitorul mărturisea că e primul an în care nu a scris nici măcar un rând: „AÅŸ putea scrie un roman nou fără probleme, dar lumea ÅŸi-ar da seama că inima mea nu e acolo”.

García Márquez este unul dintre cele mai sonore nume ale literaturii hispanice, laureat al Nobelului pentru literatură în 1982, fiind al patrulea sud-american distins, după Gabriela Mistral, Pablo Neruda şi Miguel Ángel Asturias. Născut în 1928 la Aracataca, o regiune din nordul Columbiei, Márquez a crescut alături de bunicul din partea mamei, fost colonel al războiului civil de la începutul secolului. Educat la colegiul Iezuit, scriitorul începe să scrie, mai întâi ca jurnalist.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 9-11 mai

Åži-a făcut debutul în literatură ca nuvelist, în 1955, cu „La hojarasca” („Furtuna frunzei”). Titlul care l-a consacrat este romanul „Un veac de singurătate”, care a fost interpretat de critică ca început al „realismului magic” în literatură. După anii ’70, scrie febril, apărându-i „Toamna patriarhului” („El otoño del patriarca „, 1975), „Cronica unei morÅ£i anunÅ£ate” („Crónica de una muerte anunciada”, 1981), „Dragostea în vremea holerei” („El amor en los tiempos del cólera”, 1985), „Generalul în labirintul său” („El general en su laberinto”, 1989), romanul ultimelor zile ale lui Simón Bolívar’. ÃŽn 1996, îi apare cronica jurnalistică „VeÅŸti despre o răpire” („Noticia de un secuestro”), carte care va fi ecranizată în acest an.

Citeste si:  Andreea Marin Banica

Diagnosticat cu cancer în 1999, García Márquez a început să lucreze la povestea propriei vieÅ£i, „A trăi pentru a-Å£i povesti viaÅ£a” („Vivir para contarla”), care rememorează primii săi 30 de ani. ÃŽn 2004, s-a reîntors la ficÅ£iune, romanul „Povestea târfelor mele triste” („Memoria de mis putas tristes „) fiind ultimul titlu semnat de autorul care, fără îndoială, ÅŸi-a înscris operele în literatura universală.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.