George Patru. Calatorie in oniric. Expozitie de grafica si pictura

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 21 ianuarie 2016, de la ora 18, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei de grafica si pictura, George Patru. Calatorie in oniric. Expozitia va putea fi vizitata pana la 3 februarie 2016, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.

George Patru s-a nascut in Ianca, judetul Braila, la 6 ianuarie 1946. A fost printre primii absolventi ai Liceului de Arta din Galati si a intrat, de asemenea, primul pe lista, in clasa profesorului Vasile Kazar, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucuresti, Sectia Grafica, unde a obtinut succese si aprecieri unanime din partea profesorilor, colegilor si a prietenilor.

Citeste si:  Etnomuzicologii intersectate: Franta – Romania

In 1974, dupa absolvirea facultatii, accepta repartitia pe ultimul post de profesor in comuna Peceneaga, judetul Tulcea, unde a creat o serie de lucrari inspirate de peisajele specifice din Delta Dunarii, intitulata „Perioada Dobrogea”.

Se intoarce in Bucuresti, unde colaboreaza cu fosti colegi de facultate, precum Aurel Bulacu, George Lolea, Anghel Neagu, Adrian Popovici si Ion Parvan.

Citeste si:  Tarantino, Godard si Jarmusch, subiecte de studiu in BucureÅŸti, din 14 februarie

Dupa doi ani de activitate in Capitala, se hotaraste sa o paraseasca pentru un post de muzeograf la Muzeul de Etnografie din Slobozia. A lucrat cu multa dedicatie in orice domeniu a fost solicitat, de la expozitii, pana la cabinete scolare.

Se pensioneaza in 1988, pe motive medicale.

In 2003, a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici.

De-a lungul carierei sale, se estimeaza ca a creat peste 5000 de lucrari. Majoritatea se afla in colectii particulare, cat si la prieteni.

Citeste si:  Pelicula "Amintiri din Epoca de Aur" a fost bine primita de publicul de la Cannes

A murit la 14 septembrie 2012, intamplator sau nu, de ziua Inaltarii Sfintei Cruci.
Stilistic, George Patru se incadreaza in postmodernism, el insusi recunoscand influentele expresionismului german asupra muncii sale. A fost si este considerat de profesori si colegi ca un inovator in grafica romaneasca.

Aceasta expozitie este un omagiu, necesar, adus unui mare artist.

Curatori: Costin Patru si Mircea Tancau


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.