fbpx

Gigantii Salzburgului: Alpii si Mozart

Muntii Alpi au acaparat pentru vecie trei sferturi din suprafata Austriei. Nu-i de mirare, asadar, ca Austria pare mai degraba o megastatiune decat o tara. Ceea ce putea constiutui o paguba pentru ei, austriecii au transformat in avantaj. Relieful nu le-a oferit posibilitatea sa faca agricultura – foarte bine, au hotarat sa traiasca din turism. Conditiile si serviciile de calitate ireprosabila vin alaturi de impresionantele bogatii culturale si istorice, pe care oamenii din aceste locuri au stiut sa le conserve de pe cand nu se gandeau la momirea turistilor.

Austria se afla aproape de Romania, doar o tara despartindu-le, si nici aceea prea intinsa, Ungaria. Dintre cele noua landuri austriece am ales Salzburg, avand capitala in orasul cu acelasi nume.

Aproape 100 % din satele austriece detin partii de schi. Nu, vara nu se schiaza, dar asta inseamna ca in localitatile si statiunile ridicate pe langa ele exista hoteluri, vile, pensiuni si cabane, cu toate chipurile de a petrece timpul liber placut si relaxant, indiferent de anotimp.

Citeste si:  barcelona

Strada alpina GrossGlockner Hochalpenstrasse, care porneste de la statiunea Zell am See, e inchisa iarna. Pentru strabaterea ei, merita ales concediul la Salzburg in sezonul cald. Parcursa cu masina, motocicleta sau bicicleta de munte, strada urca pana la maretul ghetar GrossGlockner. Privelistea de vis le ofera copiilor un bonus: pot sa hraneasca sprintarele marmote.

foto

Strada alpina si ghetarul pe care le-am pomenit mai sus nu reprezinta singura strada alpina si nici singurul ghetar din landul Salzburg. Intalnim asemenea formatiuni si in pesteri, in Eisriesenwelt, de exemplu. Strada e marginita de cascade. Sa nu uitam lacul Zell, din apropierea caruia am pornit catre primul ghetar. Mai sunt lacurile Klamm, Fuschlsee si inca o sumedenie printre crestele Alpilor. La Bad Gastein si Bad Hofgastein avem piscine termale in aer liber. Cladiri medievale gasim aproape la tot pasul: biserici, castele, case pur si simplu.

Citeste si:  Concepte noi pe piata gadget-urilor

foto

Cat despre orasulSalzburg, numarand 150.000 de locuitori (evident, fara a pune la numaratoare turistii), partea lui veche, numita Altstad, e inclusa de UNESCO in patrimoniul mondial. Arhitectura baroca din secolul al XVII-lea e exceptional conservata.
Salzburg e renumit pe glob ca oras natal al unui muzician de care toate lumea a auzit, chiar daca nu i-a ascultat vreo piesa de la cap la coada. Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut aici la 27 ianuarie, la doar o data din calendar dupa un alt geniu, Nicolae Ceausescu, insa cu niste ani inaintea lui, in 1756. Locul nasterii: strada Getreidegasse, numarul 9. Parintii lui stateau cu chirie in acel imobil, denumit si Casa maestrului de dans. Aceia dintre dumneavoastra care vor ajunge in Salzburg cel mai devreme la iarna (cand in zona se si schiaza), vor reusi poate sa invete pana atunci si denumirea originala a celebrei case: Tanzmeisterhaus.

Citeste si:  Copolla isi dezvaluie viata, in filmul "Tetro", refuzat la competitia de la Cannes

foto

Cand compozitorul avea 17 ani, s-a mutat cu familia intr-o casa mare si, pe atunci, moderna, cu opt camere, din piata botezata dupa cel care facuse candva elefantii sa treaca Alpii: Hannibalplatz. N-o cautati dupa aceasta denumire, astazi ii zice Makartplatz. Casa natala a muzicianului a devenit inima Salzburgului. In al doilea razboi mondial, bombele au distrus-o pe trei sferturi. La 50 de ani dupa aceea, bucata ramasa a fost demolata, iar pe locul fostei cladiri s-a inaltat o alta. Ce destinatie credeti ca are ea azi? O fi vreun mall? Probabil c-ati ghicit, e muzeu dedicat lui Mozart.

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.