Google Latitude

Noua aplicatie de la Google a facut valva in mediul online si a ridicat probleme privind intimitatea si protejarea vietii personale. Vom vedea ca, de fapt, acuzatiile sunt nefondate si ca aplicatia a fost gandita nu neaparat ca o metoda de control, desi poate si folosita si asa, ci mai degraba ca o metoda distractiva de a pastra legatura cu prietenii si familia.

Cu ajutorul Google Latitude poti sa vezi unde-ti sunt copiii, daca sora a ajuns acasa din calatorie sau daca vreunul din prietenii este in aceeasi zona cu tine cand pleci in concediu.

Aplicatia este in primul rand adresata posesorilor de smart-phone-uri, fiind un add-on pentru Google Maps, dar se poate folosi si pe calculator. Odata logat in contul tau, poti sa vezi unde sunt prietenii tai, ce fac (daca isi seteaza mesaje de status), poti sa comunici cu ei prin Gmail si Google Talk, sa-ti setezi propriul mesaj de status sau sa uploadezi poza pe care tocmai ai facut-o. Practic, este o modalitate simpla si la indemana de a fi alaturi de cei dragi, chiar daca, fizic, va despart sute de kilometri.

Citeste si:  Integrarea intr-o noua echipa

Cum functioneaza Google Latitude? In primul rand, iti trebuie un cont Google. Il ai deja daca folosesti o adresa de Gmail. Daca il ai, intri pe pagina dedicata si alegi optiunea care ti se potriveste: downloadezi si instalezi aplicatia pe mobil sau o folosesti de pe calculator. In ambele cazuri, dupa ce ai intrat in aplicatie, selectezi din lista de contacte, acei prieteni cu care vrei sa pastrezi legatura prin Google Latitude. Daca nu ti se afiseaza lista de contacte, adaugi manual adresele de mail ale prietenillor. Fiecare dintre ei va trebui sa-ti accepte invitatia, altfel nu vei putea sa-l localizezi pe harta. Dupa ce prietenii tai ti-au acceptat invitatia prin e-mail, vei incepe sa le vezi localizarea si statusul. Si chiar mai mult de atat. Poti sa cauti locuri de agrement in apropierea prietenilor tai, sa primesti indicatii, prin GPS catre locurile unde se afla ei. Se pot crea setari pentru fiecare prieten in parte, asa incat numai unii din ei sa-ti poata vedea localizarea reala, iar ceilati sa vada una introdusa de tine, manual. Poti oricand sa stergi un prieten din lista ta, daca nu mai doresti sa pastrezi legatura cu el, sau poti sa iesi din program, ca sa nu te mai poata vedea nimeni.

Citeste si:  MTR: Conferintele de la Sosea-Razbunarea lui Monte-Cristo

G. Latitude

Daca cineva foloseste Google Latitude de pe mobil, pozitionarea sa va fi afisata dupa localizarea GPS prin Google Maps. Daca se foloseste calculatorul, fiecare isi seteaza manual locatia. Oricum, si atunci cand esti pe mobil, daca nu vrei sa se stie unde esti, iti poti seta orice locatie.

Asadar, folosirea Google Latitude nu incalca niciun drept si nu te ajuta nicidecum sa patrunzi in intimitatea celorlalti, in primul rand pentru ca nu poti vedea decat localizarea persoanelor care iti dau voie, acceptand invitatia ta. Nu poti sa-ti urmaresti, cu ajutorul acestui program, seful, profesorii sau vreo figura mondena. Iar daca esti complet impotriva acestui gen de divertisment, pur si simplu ignori invitatiile primite pe mail.

Citeste si:  Sicilia, cea mai mare insula a Mediteranei

Latitude functioneaza pe majoritatea aparatelor Blackberry cu ecran color, pe telefoanele cu sistem de operare Symbian S60 si Windows Mobile, de la 5.0+ in sus. In curand, va functiona pe iPhone, iPod si pe unele mobile Sony-Ericsson cu Java.

Aplicatia este disponibila in 26 de tari. Desi Romania nu apare pe aceasta lista, am putut sa-mi folosesc contul Google pentru a invita prieteni si a-mi seta locatia pe harta, de pe calculator.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.