Grecia III – Peninsula HALKIDIKI

Cea mai frumoasa zona din nordul Greciei, peninsula HALKIDIKI, formata din trei brate – Kassandra, Sithonia si Muntele Athos, si-a pastrat dintotdeauna acelasi farmec. Padurile, plajele lungi sau mici, cu nisip fin, golfuletele ascunse, orasele istorice si satele pitoresti sunt o bucurie pentru turistii care ajung aici.

Cand ajungi pe aceste meleaguri scaldate de Marea Egee, ai sentimentul ca lasi in urma lumea cunoscuta si intri in ceea ce pare a fi un tinut neexplorat. Muntii se succed, culmile lor ondulate creind diverse nuante purpurii, in timp ce, in vaile lor, padurile racoroase alterneaza cu pajisti multicolore.

Kassandra – bratul vestic al peninsulei, este cel mai bine dezvoltat turistic, si datorita faptului ca se afla cel mai aproape de orasul Salonic. Numele de Kassandra provine de la regele Macedoniei Kassandros, succesorul lui Alexandru cel Mare. Plajele sale albe alternate cu promontorii stancoase acoperite cu pini au reprezentat din timpuri stravechi o atractie pentru turistii greci si straini. Avantajele naturale ale zonei au determinat dezvoltarea localitatilor de aici ca statiuni turistice; dintre aceste cele mai renumite sunt : Afytos, Fuorka, Kassandria, Kalithea, Kriopigi, Hanioti, Nea Moudania, Pefkochori, Possidi.

Citeste si:  Photosmart A826, imprimanta foto

Sithonia – bratul din mijloc al peninsulei, este denumit si „parcul natural din Halkidiki” datorita peisajului si vegetatiei deosebit de atractive de aici. Sithonia este o adevarata simfonie in tonuri de albastru si verde. Sunt greu de descris in cuvinte toate nuantele pe care marea, cerul si vegetatia vi le ofera aici. Numele peninsulei provine din mitologia greaca, de la numele fiului zeului marilor Poseidon. De-a lungul coastelor se intind incantatoare asezari pescaresti cu porturi mici, plaje de toate marimile inconjurate de paduri. Cele mai cunoscute statiuni sunt Gerakini, Psakoudia, Metamorfossi, Nikiti, Neos Marmaras.

Citeste si:  Opiniile privind nominalizarea lui Theodor Paleologu la Cultura, intre optimism si rezerve

Fasia estica este reprezentata de Muntele Athos – Agios Oros, care, impreuna cu intregul complex monahal pe care-l adaposteste, constituie una dintre cele mai importante atractii turistice ale intregii Grecii.

Dealtfel, orice sejur in Peninsula Halkidiki va ofera posibilitatea de a vizita diverse obiective turistice din aceasta zona. Printre acestea cele mai interesante sunt :
– Turul orasului Salonic : Arcul lui Galeriu, Turnul Alb, Biserica Sf. Dumitru, Rotonda, Piata Dikasterion – Forumul Roman;
– Pestera Petralona ( Pestera Pietrelor Rosii) – care ofera o incursiune fascinanta in istoria timpurie a omenirii; aici s-au descoperit oseminte cu o vechime de peste 700.000 ani:
– Meteorele, care alcatuiesc un tablou de o frumusete exceptionala, vizitatorii fiind coplesiti de imaginea manastirilor pe care oamenii le-au construit pe aceste stanci suspendate;
– O vizita pe urmele lui Alexandru cel Mare, la Pella, vechea capitala a Macedoniei, unde au fost descoperite cladiri antice remarcabile, si apoi la Verginia, unde sunt vestigiile unui palat regal si mormantul lui Filip al II-lea, tatal lui Alexandru cel Mare.
– In Kalithea se pot vizita ruinele sanctuarului doric dedicat lui Zeus Ammon, sanctuarul lui Dionisos si Nimfele si mica biserica Agios Panteleimon.

Citeste si:  Kiss Arena- mai multe ritmuri, mai mult loc

Pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de turisti sa vina in acesta peninsula, hotelurile sunt pentru toate gusturile: de la cele situate chiar pe malul marii la cele incadrate de padurile de pini sau cocotate pe inaltimi pentru a oferi privelisti spectaculoase; de la campinguri si apartamente de inchiriat la complexe hoteliere luxoase cu oferte all-inclusive.


3 Comentarii
  1. mi-a placut seria asta de articole deaspre Grecia; ar mai fi cateva locuri care ar trebui mentionata tot din Grecia; prea ajunsese comun sa-ti petreci la greci sejurul, este bine sa se mai aminteasca oamenilor ca se intampla asta pentru ca ai ce vedea acolo!!

  2. mi-a placut la nebunie muntele Athos, frumusetea lui tacuta, cat de aproape este de plaja! Am facut plaja cu ochii la varful imens al acestui munte si mi-a fost f greu sa plec. Va recomand cu caldura plaja de la Litochoro, la doar 22 de km de Katerini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.