Herta Muller primeste premiul Nobel pentru literatura!

Dupa ce la casele de pariuri, marele favorit era Amos Oz, dupa care urmau nume ca Philip Roth, Joyce Carol Oates si Thomas Pynchon, laureata premiului Nobel pentru literatura in 2009 este Herta Muller.

Academia de la Stockholm si-a motivat alegerea prin faptul ca scriitoarea de limba germana nascuta in Banat a impresionat prin faptul ca ” with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed.”

Citeste si:  Elibereaza-te de stres

Herta Muller s-a nascut acum 56 de ani in Romania si a emigrat in Germania in 1987. Cartea de debut a fost publicata in 1982, fiind vorba de o culegere de proze scurte intitulate „Tinuturi joase” careia i-a urmat „Tango apasator”. Din cauza situatiei tensionate din tara, a parasit Romania in 1987, stabilindu-se in Germania impreuna cu sotul sau.

Citeste si:  Sapunul - talisman

Valoarea premiului este de aproximativ 1,4 milioane de dolari, iar trofeul ii va fi inmanat pe 10 decembrie in cadrul unei ceremonii ce va avea loc in capitala suedeza.


4 Comentarii
 1. Pana acum, patru femei au castigat Nobel. Vorbesc despre editia de anul acesta. SI inca nu s-au incheiat:)
  Ma bucur pentru Herta Muller, ma bucur si pentru Romania, chiar daca ea nu scrie in romaneste. Totusi cred ca va atrage atentia spre literatura noastra.

 2. Herta Muller era apreciata in Romania si acum 20 de ani.
  Romania, in saracia ei, i-a recunoscut cinematografic adevarul textelor, inca din 1993, simultan cu Marin Preda – Cel mai iubit dintre pamanteni. Romanul Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992 (Inca de pe atunci Vulpea era Vanatorul, Ed Univers, 1995), a fost, imediat dupa publicarea la Hamburg, ecranizat de Stere Gulea. Cine nu-si aminteste de Oana Pellea in rolul Irinei din Vulpe-Vanator, profesoara timisoreana sicanata de securistul care patrunzand in locuinta, prin mijloace specifice, a continuat sa decupeze o blana de vulpe chiar dupa Revolutie?
  Conform unui studiu de fezabilitate din 2007:
  http://propinatiu.ro/propi0/download.html
  Romania ar fi trebuit sa sprijine pentru Nobelul literar candidatii cel mai bine plasati: Mircea Cartarescu, Herta Muller si Norman Manea. Cum suntem deja in octombrie si politicienii tot n-au demarat manifestarile privind aniversarea a 20 de ani de la Revolutie, Mircea Cartarescu, mai artist in Orbitor 3 decat Herta Muller, n-a avut nici o sansa, indiferent de efortul de promovare prin ICR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.