Horoscopul maya

Am inceput sa acordam atentie civilizatiei Maya odata cu vehicularea presupusei date fatidice, cea de 21 decembrie 2012, cand, conform previziunilor, Planeta noastra ar trece intr-un urmator ciclu, iar tranzitia nu va fi deloc usoara. Totusi, ce anume stim despre mayasi si despre astrologia lor?

Civilizatia maya este una precolumbiana si a aparut in jurul anului 2600 i.Hr, atingandu-si apogeul, punctul maxim de dezvoltare in perioada cuprinsa intre secolele III si IX d. Hr. A disparut ca urmarea a razboaielor duse cu spaniolii, dupa descoperirea Americilor, in secolul XVI. Imperiul maya se intindea in sudul Mexicului de azi si in partea de nord a Americii Centrale (Guatemala, Belize, Honduras si Salvador). Marturie a gradului de dezvoltarea au ramas vestigiile arhitectonice – temple, piramide, scrierea prin hieroglife si cunostintele vaste de matematica si astronomie. Ei, tocmai aici stau izvoarele astrologiei maya.

Mayasii au dat lumii unul dintre cele mai complexe calendare, urmand metode extrem de elaborate. S-au descoperit indicatii astrologice in patru codice.

La baza, astrologia maya are doua calendare: tzolkin si .

Calendarul tzolkin este unul religios. El este cuprins din 13 perioade a cate 20 de zile. Asta inseamna 260 de zile, adica durata sarcinii, gestatiei umane. Cele douazeci de zile sunt asociate cate unei secvente de 20 de semne diferite, numite glife, care reprezinta zei, animale sau obiecte sacre. Pentru a intelege mai bine, trebuie sa ne imaginam doua roti ale aceluiasi mecanism care se invart: una, pentru 13 perioade, in sensul sistemului solar, si o roata pentru cele 20 de zile ale fiecarei perioade care merge in sens contrar.

Calendarul haab este unul agricol. El are 365 de zile si este impartit in 18 luni a cate 20 de zile, carora li se adauga o perioada de 5 zile considerate nefaste. Zilele sunt numerotate de la 0 la 19, asadar 0 este prima zi, 1 este a doua si asa mai departe.

Previziuni astrologice
Pentru a-si efectua previziunile, populatia maya combina o cifra si un semn tzolkin, o cifra si o luna haab. Puneau cele doua rezultate in corelatie cu observarea fenomenelor astronomice. Tineau in special cont de pozitiile si modul in care se miscau Pleiadele, Mars, Jupiter si Saturn, de eclipsele de Soare si de Luna, de echinoctii si solstitiile de vara si de iarna. Spre diferenta de astrologia europeana, in astrologia maya influentele exercitate de toate aceste fenomene sunt comune tuturor oamenilor, indiferent de semnul in care s-au nascut.

Citeste si:  Paternitatea piesei Coldplay "Viva La Vida", disputata intre muzicieni

Semnele astrologiei maya
Liliac: 26 iulie -22 august.
Scorpion: 23 august – 19 septembrie.
Cerb: 20 septembrie – 17 octombrie.
Bufnita: 18 octombrie – 14 noiembrie.
Paun: 15 noiembrie – 12 decembrie.
Soparla: 13 decembrie – 9 ianuarie.
Maimuta: 10 ianuarie – 6 februarie.
Soim: 7 februarie – 6 martie.
Jaguar: 7 martie – 3 aprilie.
Vulpe: 4 aprilie – 1 mai.
Sarpe: 2 mai – 29 mai.
Veverita: 30 mai – 26 iunie.
Testoasa: 27 iunie – 26 iulie.

Referitor la 21 decembrie 2012, aceasta este o data extrem de importanta pentru mayasi. Ea marcheaza sfarsitul unui ciclu care a inceput pe 13 august 3144 i.Hr. La solstitiul de iarna din 21 decembrie 2012 Soarele va urma o traiectorie care va merge pana la intersectia dintre Calea Lactee si planul eclipsei. Aceasta cruce cosmica este considerata ca o reincarnarea a arborelui sacru. Pentru maya, asta inseamna sfarsitul lumii. Dar poate insemna, in acelasi timp, o reinnoire, o schimbare majora, o reechilibrare a fortelor cosmice.

Astazi va prezentam primele patru semne.

Liliac
Femeia liliac nu este una ca toate celelalte. Are multa personalitate si nimic nu-i repugna mai mult decat a fi identificata cu o turma. Seducatoare si simpatica, nu-i lipseste ironia. Ii place ca barbatii sa fie la picioarele ei si, de obicei, se intampla sa fie cativa. Chiar daca inima ei nu apartine decat unuia, pastreaza mai mereu cate o “rezerva”. Nu va fi niciodata singura.

In adancul lor insa, liliecii pot fi deosebit de singuratici. Nativa liliac va cauta toata viata un Fat-Frumos si nu se va multumi cu o relatie mediocra. Chiar si in cuplu, simte nevoia unui spatiu personal, numai al ei, fie si numai pentru a citi sau a asculta muzica. Sa ajungi la inima unei native liliac nu e prea usor. Iti trebuie rabdare si trebuie avansat pas cu pas. Daca se va speria, nu se va mai deschide niciodata complet. In cuplu, ea e cea care ia deciziile, fie ca o face pe fata, fie prin manipulare. Femeia liliac este una dintre cele mai inteligente ale zodiacului si dispune de toate armele pentru a triumfa.

Citeste si:  Un barbat a nascut o fetita

Se intelege bine cu:
– Jaguarul datorita spiritului lui relaxat.
– Paunul pe care il admira si caruia ii da voie sa ocupe lumina reflectoarelor.
– Soimul a carui perspicacitate o seduce.
– Sarpele pentru ambitia lui si pentru faptul ca iese mai mereu castigator.

Scorpion
Sa cuceresti o femeie scorpion nu e usor. Ea isi pune pretendentii sistematic la probe si nu cedeaza decat atunci cand e sigura de iubirea respectivului. In adancul sufletului, ii e teama sa nu fie ranita si se protejeaza in spatele acestei armuri: poate parea rece si indiferenta in timp ce inauntru moare de iubire. In dispute, nu stie sa umble cu jumatati de masura: sa o provoci inseamna sa te expui unor cuvinte pe care nu le vei uita cat vei trai.

Ii plac barbatii simpli, muncitori, responsabili si uraste aventurierii, amatorii de ironii si sarcasme. Are nevoie sa fie sigura de ceea ce simte atat ea, cat si partenerul ei. Nu are incredere in cuvinte, de aceea e greu sa afli ce simte: trebuie sa o observi si sa stii sa-i interpretezi semnalele. Un simplu suras poate insemna “te iubesc”. Este modul ei de a te pune la incercare: spera ca vei sti sa interpretezi corect semnele.

Se intelege bine cu:
– Soparla datorita faptul ca au cam aceleasi gusturi.
– Vulpea datorita simtului etic al acesteia.

Cerb
Foarte cocheta, stapaneste arta de a se aranja cu gust si uraste tinutele neglijente. Ii place sa combine culorile si stilurile si cauta in permanenta armonia perfecta.

Citeste si:  Ronaldo: Adio, Nereida!

Romantica din fire, are inma plina de poezie, iar viata ii e un mare roman de dragoste. Dragostea este fundatia existentei ei, existenta guvernata de afectivitate. Se consacra total iubitului ei, asteapta cu neliniste sa sune telefonul in timp ce scrie scrisori de dragoste in jurnal. Odata maritata, se va dedica copiilor pe care ii va invalui in tandrete, iar mai tarziu va fi cea mai adorabila bunica. Sa iubeasca – aceasta este misiunea ei.

Totusi, femeile cerb trebuie sa aiba grija cu idealismul lor mult prea pronuntat. Impun standarde foarte inalte, aproape imposibil de atins, si, daca le mentin, risca sa se pomeneasca singure.

Se inteleg bine cu:
– Sarpele – le place sa filosofeze impreuna despre echilibrul lumii.
– Maimuta – pentru ca o distreaza.
– Testoasa – datorita intelepciunii acesteia care o ajuta sa ramana cu picioarele pe pamant.

Bufnita
Sensibila, apreciaza un barbat asemenea. Are o capacitate deosebita de a ghici mereu ce simt sau ce gandesc altii, ceea ce o face sa fie una dintre cele mai bune prietene ale zodiacului si cea care da cele mai bune sfaturi. Inca de tanara, este foarte inteleapta.

Pentru a ajunge la inima unei femei bufnita, trebuie sa o faceti sa simta ca sunteti o persoana interesata de spiritual, eventual cineva pe care l-a cunoscut intr-o alta viata. Fidelitatea este, de asemenea, esentiala pentru ea. Daca este inselata, simte cu usurinta si nu va mai avea incredere in tradator niciodata. Este mai bine sa i se spuna mereu adevarul – asta apreciaza foarte mult la partenerul de viata. De altfel, nici nu cere ceea ce nu ofera ea insasi: ramane fidela si sincera pana la sfarsit.

Ii place sa se simta in largul ei si prefera hainele comode. Are o slabiciune pentru accesorii, acoperindu-se adesea cu bratari si coliere.

Se intelege bine cu:
– Veverita: gusta aceleasi placeri.
– Soimul ale carui distinctie si inclinatie spre spiritualitate le admira.
– Paunul – de care e indragostita in secret.

Pentru continuare, click aici.


5 Comentarii
  1. Va dati seama cat e de penibila revenirea asta,pe saptamana viitoare?. I s a terminat astrologului mina de pix? Dar ca toate lucrurile de pe lumea asta care speculeaza hormoni si endorfine, sunteti capabili sa puneti si pe …jar. succesuri! cred ca asata cautati.

  2. articolul este penibil….. o totala lipsa de inspiratie….de proasta calitate, nu spune nimic…era suficient, si chiar mult mai bine, daca faceau referire doar la calendarul si civilizatia maya!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.