fbpx

INTERVIU – Dan C. Mihailescu, Marius Chivu si Florin Iaru, despre reperele Targului Gaudeamus

Criticii Dan C. Mihăilescu şi Marius Chivu şi poetul Florin Iaru au alcătuit, pentru NewsIn, lista celor mai importante apariţii editoriale la Târgul Gaudeamus, dar şi cea cu autorii şi titlurile care, în opinia lor, ar trebui să intre în atenţia editurilor în 2009.

Reporter: Care consideraţi că sunt cele mai importante trei titluri lansate cu ocazia acestei ediţii a Târgului Gaudeamus?

Dan C. Mihăilescu: 1. „Confesiunile unui cafegiu”, de Gheorghe Florescu, la Editura Humanitas – pentru că ne oferă pe tavă imaginea corupÅ£iei comuniste, a fărădelegii ca normalitate ÅŸi a vânzării sufletului ca unică ÅŸansă de supravieÅ£uire; 2. „Istoria critică a literaturii române”, de Nicolae Manolescu, la Paralela 45 – pentru ca va dinamiza în chip hotărâtor reevaluarea literaturii române pentru cel puÅ£in zece ani de viitoare exegeza. (Păcat numai de incredibila autosabotare editorială în materie de distribuÅ£ie: se mai puteau vinde acum, aici, (n.r. – în cadrul Târgului Gaudeamus) înca două mii de exemplare!);
3. „Perfectul acrobat (Leonte Răutu, măştile răului)”, de Vladimir Tismăneanu ÅŸi Cristian Vasile, la Humanitas – pentru că depliază, în sfârÅŸit, biografia ÅŸi cariera celui mai crunt ideolog al bolÅŸevismului românesc.

Citeste si:  Teama de noile tehnologii

Marius Chivu: 1. „Istoria critică a literaturii române”, de Nicolae Manolescu (Paralela 45) – cea mai aÅŸteptată carte de critică ÅŸi istorie literară românească dintotdeauna (chiar dacă rezultatul nu pare a fi pe măsura aÅŸteptării);
2. „DicÅ£ionarul comunismului”, lucrare coordonată de Stephane Courtois (Polirom) – pentru că e, pur ÅŸi simplu, un op de istorie contemporană, absolut esenÅ£ial; 3. „Scrisori către fiul meu”, de Gabriel Liiceanu (Humanitas) – pentru că e prima carte de ficÅ£iune a filosofului

Florin Iaru: 1. Marea lovitură a venit de la „Paralela 45”, cu „Istoria critică a literaturii române”, de Nicolae Manolescu. S-a dat o bătălie la stand pentru cumpărarea celei mai scumpe cărÅ£i din târg. Obiectul cel voluminos vine după o foarte lungă aÅŸteptare a publicului ÅŸi autorilor, care dovedeÅŸte, încă, faptul că avem nevoie de clasificări ÅŸi scări de valoare;
2. Apoi, avem din partea unui autor necunoscut, neprofesionist, o poveste cum nu s-a mai scris în România. Povestea e atât de ciudată încât chiar directorul editurii implicate în apariÅ£ia ei a simÅ£it nevoia să o acuze, la lansare, de toate relele morale din lume. Directorul este Gabriel Liiceanu, editura, Humanitas, iar cartea în discuÅ£ie, „Confesiunile unui cafegiu”, de debutantul de 64 de ani Gheorghe Florescu. NotaÅ£i acest nume, pentru că e misterul târgului. Fără să ÅŸtie nimic despre tainele scrisului, Gheorghe Florescu e debutul anului;
3.ÃŽn sfârÅŸit, al treilea eveniment, din seria de autor Nabokov de la „Polirom”. Autorul e în primii zece scriitori ai secolului XX, după părerea mea, chiar dacă „Ochiul” (n.r. – titlu lansat la Gaudeamus) e o carte complet necunoscută, descoperită în manuscris de fiul lui Nabokov.

Citeste si:  Dana Deac lupta cu cancerul la san

Reporter: Ce carte aţi recomanda unui prieten apropiat dintre cele oferite la standurile editurilor (în sensul unor preferinţe personale, dacă este cazul, nu doar pentru ca acea carte era necesar să apară şi în România, pentru a umple un gol de informaţie)?

Dan C. Mihăilescu: „Doamne ÅŸi domni la răspântii bucureÅŸtene”, de Victoria Dragu Dimitriu, editura Vremea.

Citeste si:  Afla cum stai cu dragostea in februarie!

Marius Chivu: Albumul de tablouri erotice comentate de Pascal Quignard – „Noaptea sexuală” (Humanitas). Pentru combinaÅ£ia strălucită de erotism (grafică impecabilă) ÅŸi inteligenţă (textul rafinat al unui mare scriitor contemporan).

Florin Iaru: Cele trei titluri amintite la prima intrebare sunt tot atâtea recomandări. O surpriză (normală) ar fi cărÅ£ile de la editurile „Art” ÅŸi „Cartier”.

Reporter: Menţionaţi trei titluri sau nume de autori pe care le-aţi pune pe listă, ca propuneri ferme, pentru anul viitor, editorilor români.

Dan C. Mihăilescu: De 18 ani mă tot întreb care sunt cauzele pentru care editorii noÅŸtri nu publică „Amurgul Occidentului” (Spengler) ÅŸi „Lenin la Zurich”, de Soljeniţîn. Un real succes în lumea educată ar avea ÅŸi volumele lui Theodor Zeldin cu istoria pasiunilor în Occident.

Florin Iaru: O reeditare absolut necesară – Cristi Popescu (n.r. – poet al anilor ’90, membru al cenaclului literar Universitas, decedat în 1995, la doar 36 de ani). Un prozator român: Ioan Lăcustă. Åži un prozator străin, aproape necunoscut: Raymond Roussel.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.