fbpx

Ia-ti haine mai groase: diseara-i plecarea in insula Groenlanda!

Groenlanda are o suprafata de opt ori mai mare decat a Romaniei si o populatie de patru sute de ori mai mica. E cea mai intinsa insula din lume, scaldata de doua oceane, Inghetat si Atlantic, si o mare, a Groenlandei. In limba groenlandeza, se cheama Kalaallit Nunaat, adica Tara Oamenilor. In general, denumirea suna a truism, dar in cazul de fata se impunea precizarea: o tara stapanita, totusi, de oameni, si nu de animale polare. In ziua de azi, Groenlanda, parte autonoma a Danemarcei, numara 57.000 de locuitori. Turistii care o viziteaza anual sunt mult mai multi. Au ce vedea, nu de alta.

Daca-n centrul insulei stratul de gheata atinge si trei kilometri grosime, teriroriul e locuibil – si oarecum locuit, dupa cum s-a vazut – pe coaste. Nuuk e capitala tarii si primul ei oras. Tinerel oras, n-are nici trei secole de existenta. Cu cei 15.000 de locuitori ai sai, e departe de Vaduz, din Liechtenstein, care se mandreste cu recordul de capitala cea mai mica a lumii. Intre atractiile turistice din Nuuk se numara receptia parlamentului groenlandez, din fosta resedinta a celui care a intemeiat urbea, misionarul norvegian Hans Egede.

Citeste si:  Vizita la psihoterapeut

Atelierul de jucarii al lui Mos Craciun are in fata cea mai mare cutie postala din lume. Nu stim, din pacate, ce capacitatea de stocare detine emailul lui Mos Craciun cel din Nuuk. Cele mai cautate exponate din Muzeul National al Groenlandei, salasluind intr-o cladire datand tot de la intemeierea orasului, din 1728, o constituie mumiile unor femei si copii morti in 1475.

Ilulissat e o asezare care si-a propus sa se dezvolte vertiginos. Are cladiri moderne, fara sa fi renuntat la cele vechi. E localitatea natala a lui Knud Rasmussen, explorator vestit, care insa a pornit cu avantajul ca a venit pe lume intr-un tinut nu tocmai explorat de altii. In apropierea orasului se afla o alta localitate, Sermermiut se cheama, unde se gasesc urmele unei asezari de patru milenii!

Vikingul cuceritor Eric cel Rosu, fiu de capetenie norvegiana, alungat de la el din tara dupa ce a savarsit o crima, a lasat si el semne ale trecerii prin Groenlanda, chiar daca n-au decat o mie de ani vechime. Ruine din zona pe care oamenii lui au locuit-o se afla in sud, la Narsarsuaq si Qassiarsuk. Sigur, e greu sa retii asemenea denumiri.

Sunt in Groenlanda locuri din care poti privi balene gigantice si mai e si cel mai mare fiord din lume, alaturi de un lant de fiorduri. Aurora boreala, fiordurile si ghetarii nu le intalnesti in orice tara. In Groenlanda te poti plimba cu sania trasa de caini, cu caiacul sau feribotul si poti cunoaste nemaintalnitul mod de viata al inuitilor. Mancarea lor de pescari si vanatori – pesti, pasari, mamifere – e obligatoriu incercata de turistii din ziua de azi. Asta nu inseamna ca hotelurile, la fel de confortabile ca toate hotelurile din tarile calcate de turisti, nu le ofera si meniuri ca-n tarile din care provin turistii.

Citeste si:  Telefonul - antrenorul tau personal

Groennalda ar putea face parte din UE, dar n-a vrut. Daca-n 1972 a aderat, alaturi de Danemarca, la stramosul Uniunii Europene, Comunitatea Europeana, zece ani mai tarziu, in urma unui referendum, populatia a optat, cu o mica diferenta de voturi (la numarul de groenlandezi cu drept de vot, nici n-ar fi putut fi prea mare) sa iasa din CE. Evident, o excursie in Groenlanda nu poate ocoli Danemarca. Atentie, Copenhaga se numara printre capitalele scumpe ale Europei. Nici Nuuk nu poate fi prea ieftina, doar ca pe ea n-au prea luat-o in serios autorii statisticilor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.