In Gradina Ghetsimani

Gradina Ghetsimani a fost locul de rugaciune cel mai iubit de Iisus Hristos. Ea se intinde pe aproape 20 ha de teren plantat cu maslini, de o parte si de alta a paraului Cedrilor. In zilele noastre au mai ramas doar cativa maslini uriasi despre care se crede ca au fost martori rugaciunilor si prinderii Mantuitorului. Prin mijlocul gradinii trece soseaua asfaltata care duce la Betania, Ierihon, Marea Moarta si Marea Tiberiadei, iar circulatia masinilor este atat de intensa incat tulbura linistea existenta odinioara in acest loc sfant. Ea este totusi un loc de pelerinaj spre care isi indreapta pasii sute de mii de credinciosi dornici sa-si apropie sufletul de Dumnezeu.

In partea de nord a Gradinii Ghetsimani se afla Mormantul Maicii Domnului, intr-o galeria subterana adanc sapata in piatra. Deasupra Sfanta Elena a zidit o biserica intre anii 325-337, dar aceasta a fost distrusa de persi in anul 614. In locul ei, cruciatii au inaltat in sec. XI o alta biserica, ce se pastreaza pana astazi. Distrugerile repetate au facut ca bazilica initiala sa se scufunde, incetul cu incetul, ducand la acoperirea ferestrelor criptei, care a ramas fara lumina naturala, pana astazi. Din biserica superioara se coboara cateva trepte, pana in curtea interioara, iar de aici alte 48 de trepte, ajungandu-se in bazilica sapata in piatra. Ea are forma unei cruci cu brate inegale, pe laturile culoarului principal aflindu-se mormintele sotiilor regilor cruciati. In centrul bratului dinspre rasarit se afla mormantul Maicii Domnului, sapat intr-o piatra aproape alba, in care se cunoaste foarte bine forma sfantului trup al Maicii Domnului. Peste acesta piatra si in fata ei se afla doua bucati de cristal care formeaza un mic jertfelnic, pe care se savarseste zilnic Sfanta Liturghie. Dovada a caracterului interconfesional este faptul ca in aceasta biserica savarsesc Sfanta Liturghie 4 confesiuni crestine. Mai intai, la altarul de pe Mormantul Maicii Domnului tin Liturghia ortodocsii, apoi urmeaza trei Liturghii simultane, oficiate de catre armeni, siro-iacobiti si copti, absolut in acelasi timp, la trei altare diferite, dar in aceeasi incapere.

Citeste si:  3 strategii simple care ne tin pe loc

La numai 40 m de Biserica Adormirii Maicii Domnului se afla Pestera Ghetsimani, locul unde Fiul lui Dumnezeu s-a rugat pentru noi toti cu lacrimi si „sudori ca de sange”. Pestera, care este acum in grija catolicilor, are doua altare; cel de la rasarit ne aminteste de locul unde au adormit ucenicii, iar cel de la sud de locul unde s-a rugat Iisus Hristos.

Citeste si:  Madalina Ghenea va participa la Festivalul International de Film de la Roma

Coborind cam 100 m la sud de Pestera Ghetsimani, se ajunge la locul prinderii Mantuitorului in noaptea Sfintelor Patimi. Aici, peste Piatra Prinderii lui Iisus a fost construita o biserica inca din sec. al IV-lea, dar aceasta se pare ca a fost distrusa de un cutremur, iar ulterior pe locul ei a fost ridicata de catre cruciati o capela, lasata insa si aceasta in parasire dupa 1345. Biserica actuala, proiectata de un arhitect italian, a fost realizata intre anii 1919-1924 la initiativa calugarilor franciscani, iar denumirea de Biserica Tuturor Natiunilor aminteste ca la constructia ei au contribuit mai multe tari. Arhitectura ei este foarte interesanta, imbinind linii tipice ale basilicii crestine cu aspecte intalnite la cladirile islamice. In interior, se mai pastreaza cateva urme de mozaic ce au apartinut vechii basilici bizantine. Ferestrele, facute din alabastru, sunt translucide, ceea ce face ca lumina din interior sa fie difuza. Sase coloane monolite sustin douasprezece cupole, interiorul fiecareia fiind decorat in mozaic, cu elemente si embleme nationale, specifice tarilor ce au ctitorit acest veritabil monument eclesial. Steagurile natiunilor care au ridicat aceasta biserica sunt si ele reprezentate in interiorul micilor domuri. Partea bisericii care atrage cel mai mult atentia este altarul, in fata caruia se afla asezata, inconjurata in intregime de o coroana de ghimpi realizata din fier forjat, insasi piatra pe care Iisus a stat si S-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli si pentru intreaga lume.

Citeste si:  Cum sa ramai motivata la locul de munca

Tot in Gradina Ghetsimani se afla Biserica Sfantului Arhidiacon Stefan, ridicata recent in imediata apropiere a locului unde Sfantul Apostol a fost zdrobit si ucis cu pietre de iudeii furiosi. Interiorul acestei biserici, ce a fost sfintita in 1972, este de o frumusete rara. Langa biserica, in parte de vest se afla o incapere care adaposteste piatra pe care s-a jertfit primul mucenic al Bisericii lui Hristos.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.