In ropote de aplauze, „Politist, Adjectiv” a avut premiera la Vaslui, orasul natal al regizorului

Pelicula „PoliÅ£ist, Adjectiv”, regizată de Corneliu Porumboiu, a avut premiera, vineri seară, la Vaslui, oraÅŸul natal al regizorului ÅŸi totodată locul unde au fost realizate filmările, transmite corespondentul NewsIn.

La lansare au fost prezenţi actorii din distribuţia peliculei, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Marian Ghenea, Ion Stoica şi Cosmin Seleşi, alături de regizorul Corneliu Porumboiu, toţi fiind apaludaţi la scenă deschisă de către publicul prezent.

„Am simÅ£it căldura publicului la final. Au fost prezenÅ£i oameni care au jucat în film, prieteni, cunoscuÅ£i ÅŸi toÅ£i cei care au fost alături de mine. Din păcate, la “A fost sau n-a fost?” nu am putut să fac premieră în Vaslui, nu era nicio sală de cinema. Pentru că m-a ajutat foarte multă lume, am vrut să fie o modalitate de a le arăta că a contat acest ajutor. Nu m-am gândit că este un film abstract pe care publicul vasluian nu l-ar înÅ£elege. Un film poate fi citit la un moment dat. De fapt este un film despre care s-a scris foarte mult, dacă te mai uiÅ£i ÅŸi la critică, poate poÅ£i să citeÅŸti mai bine. Este adevărat, nu este pentru un public care crede că cinematograful e doar de divertisment. Cinematografia e o artă care are 100 de ani, care are codurile ei ÅŸi, bineînÅ£eles, publicul meu e unul care e consumator frecvent de cinema”, a declarat Corneliu Porumboiu corespondentului NewsIn.

Citeste si:  Un oras cu atitudine - Londra

Regizorul a făcut referire şi la faptul că la Vaslui nu există niciun cinematograf, deşi au funcţionat două înainte de 1989, iar publicul nu mai este interesat de film.

„Am nevoie de public ÅŸi de sală pentru că filmele mele sunt pentru sală. Un film de-al meu nu are acelaÅŸi impact pe DVD ÅŸi, când le fac, mă gândesc la asta. Dar sper ca în timp să se regleze lucrurile astea, este ÅŸi o determinantă economică, din păcate lumea nu mai vine la film. Din păcate vin celelalte medii, internetul, televiziunea, care câştigă teren, dar cinematografia va avea locul ei, aÅŸa de ce ar mai exista teatrul, nu?!”, a spus Porumboiu.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 25 octombrie

Pelicula „PoliÅ£ist, Adjectiv” a câştigat Premiul Juriului pentru secÅ£iunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2009 ÅŸi premiul FIPRESCI al aceleiaÅŸi secÅ£iuni. Porumboiu a mai câştigat la Cannes, în 2006, două premii, Camera d’Or ÅŸi Label Europa Cinemas, pentru filmul „A fost sau n-a fost?

„PoliÅ£ist, Adjectiv” a avut premiera de gală la Vaslui cu o săptămână înaintea lansării din BucureÅŸti ÅŸi a distribuirii în cinematografele din Å£ară, potrivit realizatorilor peliculei.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te intelegi cu vecinii

Filmul prezintă povestea unui tânăr poliţist din provincie, care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice.

Pelicula „PoliÅ£ist, Adjectiv” a câştigat Premiul Juriului pentru secÅ£iunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2009 ÅŸi premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) al aceleiaÅŸi secÅ£iuni.

Potrivit publicaÅ£iei americane LA Weekly, „PoliÅ£ist, adjectiv” a fost, de departe, cel mai bun film din afara competiÅ£iei principale de la Cannes, respectiv cea pentru Palme d’Or.

Porumboiu a mai câştigat la Cannes, în 2006, două premii, Camera d’Or ÅŸi Label Europa Cinemas, pentru filmul „A fost sau n-a fost?”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.