Insula Socotra, o calatorie in timp

Peisaje ce par extraterestre, pasari si animale nemaiintalnite, copaci ciudati si un relief cu aspect prehistoric, sunt doar cateva din lucrurile care atrag turistii pe insula Socotra, o insula uitata de timp, in care viata se desfasoara intr-un alt ritm si nimic din ce ai invatat la biologie nu-ti mai foloseste. Copacii nu seamna cu nimic din ce ai mai vazut pana acum, animalele pe care te-ai astepta sa le vezi in apropierea Africii sunt inexistente, iar oamenii nu seamana nici cu arabii, nici cu africanii, nici cu europenii.

Socotra apartine Republicii Yemen si este de fapt un mic arhipelag format din patru insule si aflat in oceanul Indian aproape de Cornul Africii, la 350 km de peninsula Araba. Socotra este si numele insulei principale, cea mai mare din intregul arhipelag, cu cei 3600 de kilometri patrati ai sai. Urmeaza, in ordine, insulele Abd al Kuri, Samhah si Darsa, apoi o multime de insulite stancoase, cu nume la fel de exotice (Ka’l Fir’awn, Sabuniyah), care nu sunt locuite decat de nenumaratele specii de pasari.

Citeste si:  Targul cu povesti la Muzeul Taranului

Socotra este una dintre cele mai izolate insule de origine continentala (non-vulcanica). Intregul arhipelag facea parte din super-continentul Gondawana (impreuna cu Africa, India, America de Sud, Australia si Antarctica). Dupa ce s-a desprins din acest continent, acum sase milioane de ani, Socotra a inceput sa aiba propria viata si propriul sau timp. Toate s-au dezvoltat intr-un alt ritm decat in celelalte parti ale lumii, iar oamenii au ajuns aici mult mai tarziu.

Asa incat astazi, Socotra este o bijuterie a biodiversitatii pe Terra. Indelunga izolare, temperaturile foarte mari si curentii de apa au reusit sa creeze un loc unic, cu o flora spectaculoasa. Biologii considera ca 240 din cele 800 de specii de plante sunt endemice, adica nu se mai gasesc nicaieri in lume. De fapt, 800 de specii se cunosc in acest moment, pentru ca inca mai sunt descoperite noi si noi plante. Una dintre cele mai cunoscute este copacul numit popular „sangele dragonului”, a carui rasina de un rosu intens se scurge din trunchi atunci cand este „ranit”.

Citeste si:  Imaginea TinaR 2009!

Socotra

Nici fauna insulei nu este mai prejos. In Socotra, poti vedea la tot pasul centipede imense, insecte nemaivazute, paianjeni uriasi si o multime de alte vietati pe cat de frumoase, pe atat de inspaimantatoare. 80% dintre speciile de reptile sunt endemice si se crede ca mai sunt multe inca nedescoperite. In plus, Socotra este un adevarat rai al ornitologilor cu peste 140 de specii endemice, care de care mai spectaculoase si mai ciudate.

Citeste si:  Republica Socialista Federativa Iugoslava

Socotra 2

Ca si in alte insule indepartate, putine mamifere terestre traiesc in Socotra, cel mai des intalnit fiind liliacul. In schimb, apele din jurul insulei sunt pline de balene si delfini de toate soiurile.

Interiorul insulei principale este dominat de muntii Hajhir, care ajung pana la 1500 de metri, acoperiti de paduri salbatice, vesnic vezi. Aici isi gasesc adapostul cele mai multe din animalele specifice arhipelagului.

Socotra 3

Socotra 4

Orice turist care ajunge pe Socotra trebuie sa se astepte la conditiile unei insule izolate. Infrastructura este slab dezvoltata, iar legaturile cu partea continentala a Yemenului sunt limitate si conditionate de capriciile vremii si ale oceanului.

Socotra 5


9 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.