fbpx

Insulele Baleare: hai la soare!

In vestul Mediteranei si catre coasta de est a Spaniei se afla un arhipelag numit, dupa cele doua limbi oficiale de pe teritoriul sau: Illes Balears in catalana si Islas Baleares in spaniola. Nu sunt diferente care sa ne impiedice sa ne dam seama ca vorbim despre Insulele Baleare: Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera si Cabrera sunt cele locuite, dar populatia lor nu reprezinta numeric mai nimic pe langa turistii pe care-i atrag. Vrem plaje netede ca-n palma? Vom ateriza in Palma de Mallorca, oras care detine rangul de capitala a arhipelagului.

foto

Mallorca este insula cea mai mare a Balearelor, cu suprafata cat a unui judet mediu din Romania. Spre deosebire de toate judetele Romaniei la un loc, Mallorca primeste anual peste 6 milioane de turisti. Orice grai al Terrei cunoasteti, cu siguranta ca aici va va fi de folos. Partea sud-vestica a insulei geme de orase si statiuni turistice, cu proprietati private detinute, spre exemplu, de Claudia Schiffer si Michael Douglas, in vreme ce nodrul ofera frumuseti ale naturii exploatate mai putin sau deloc de industria turismului. Nordul duce in principal viata rurala si prezinta si avantajul de a oferi muntele si marea simultan. Oricum, la un sejur (adica sapte zile) petrecut in fierbintele sud, merita macar o zi alocata partii extreme.

Citeste si:  Cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes a fost deschisa oficial

foto

Menorca, la nord-est de Mallorca, e insula care continua modul de viata din vecinatatea surorii sale. Sate pescaresti linistite, orasele care nu si-au schimbat radical nici arhitectura, nici obiceiurile de-a lungul secolelor. Verdele si turcoazul, de la vegetatie si de la mare, domina peisajele insulei. De aproape 20 de ani, flora si fauna ei sunt sub protectia UNESCO, drept rezervatie biosferica mondiala.

foto

Ibiza si Formentera sunt vecine. Poti sa ajungi de la una la alta chiar si inot, dar hai sa zicem ca te-ai simti mai in siguranta daca s-ar afla si cineva cu barca in preajma ta, e vorba de vreo 3,5 km. Party Island e bine meritatul supranume al Ibizei. Cluburilor si discotecilor sale li s-a dus vestea, au DJ-i de renume mondial, clienti cu sau fara renume, dar cu bani. Plaja larga de distractii nocturne e completata de plaja-plaja: sunt mai bine de 50 de locuri amenajate pentru stat la soare (sau sub umbrela, desigur) si scaldat in mare. Ca si-n cazul Mallorcai, Ibiza are si zone linistite, cu vegetatie bogata, peisaje splendide si trai simplu.

Citeste si:  Evaluata la 10 capre

foto

Formentera e renumita pentru nisipul alb al plajelor si si-a creat renumele de paradis al scufundarilor. Ar putea fi si rai – in cazul ortodocsilor.

Cabrera, intreaga insula, e decretata parc national. Ca sa-i pasiti pe teritoriu, trebuie sa stati la coada. Pentru a-i proteja flora, zilnic nu o pot vizita decat cel mult trei sute de turisti, care pesemne ca n-au voie sa arunce pe jos ambalaje de inghetata sau de suc. Doar Napoleon a putut aduce si tine in Cabrera 9.000 de prizonieri, profitand de faptul ca la vremea aceea organizatiile de protectie a mediului erau cam inactive.

Citeste si:  Sfaturi pe care o femeie nu trebuie sa le urmeze

foto

Cand auzim de luxul Ibizei, al Balearelor in general, ideea costului s-ar putea sa ne sperie. Nu-s preturi mai mari ca pe litoralul romanesc decat daca le cautam cu dinadins. Se gasesc din belsug pensiuni care te cazeaza cu 15-20 de euro pe noapte sau hoteluri de trei stele care pentru acelasi serviciu pretind sub 30 de euro. Bilete de avion se pot rezerva, cu plecare din Cluj, Bucuresti si Timisoara. Daca preferati drumul cu masina, in insule puteti ajunge cu vaporasul din orase precum Valencia sau Barcelona.

Statistica spune ca-n Baleare sunt cel putin 300 de zile insorite pe an. Nu s-o nimeri sa aveti parte de timp ploios tocmai vara!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.