fbpx

Insulele grecesti IV – RHODOS

Insula Rhodos poate fi vizitata in tot timpul anului, datorita climatului bland, a peisajelor placute si a serviciilor turistice de calitate pe care le ofera. In plus, aici pot fi admirate o multitudine de vestigii istorice.

Legendele spun ca aceasta insula a fost candva o fasie de pamant aruncata pe mare si oferita zeului Apolo, zeul Soare, aceste denumind-o dupa fiica sa Rhodes.
Zidurile vechii cetati se pot vedea si astazi in orasul nou cladit, dandu-i un aer medieval. Chiar daca nu a rezistat pana in timpurile noastre, renumitul Colos din Rodos – considerat una dintre Minunile Lumii Antice – face ca aceasta locatie sa fie cunoscuta la nivel mondial ca atractie istorica.

Situat in partea nordica a insulei, orasul Rhodos inglobeaza actual elemente ale tuturor culturilor care au influentat intreaga insula. Ca si oras, partile sale principale sunt Mandraki – portul, orasul medieval si orasul nou. Cetatea medievala a fost construita de Cavalerii ordinului Sf. Ioan si este locuita si azi. Ea e formata din doua parti – Castello si Hora. In Castello se gaseste Palatul Marelui Maestru – conducatorul ordinului – si renumita strada a cavalerilor. Hora este restul orasului in care se mai locuieste si astazi, celebra pentru micile piatete venetiene. Orasul nou a fost organizat initial sub ocupatia italiana si este foarte cochet – multe parcuri si gradini, terase si magazinase, animate in special seara. Deasemena in acesta parte a orasului se pot admira si multe cladiri in stil gotic sau arab, pe langa cele cu caracteristici italiene.

Citeste si:  LANSARE DE CARTE "CASE-N CASA"

In partea de mijloc a coastei de est a insulei se afla Lindos – asezare tipic rodiana, cu starzi aglomerate si inguste. Daca ajungeti aici va puteti bucura de intalnirea cu marea intr-un golf splendid amenajat pentru plaja sau de intalnirea cu istoria vizitind Acropole – cetatea medievala in interiorul careia sunt refacute templele antice. Tot pe coasta estica, care are avantajul ca e mai ferita de vant, se afla si Faliraki, statiunea cea mai animata. In imediata ei apropiere, la iesirea dinspre orasul Rhodos se gaseste si singurul Aqua Park de pe insula.
Pe coasta vestica se afla si al treilea oras antic al insulei – Ialyssos. Situl initial era pe dealul Ialyssos, unde, in perioada bizantina, a fost construita o mica manastire, in fata careia se gasesc si acum ramasitele templului Atenei. Astazi Ialyssos-ul este o statiune propriu-zisa, cu foarte multe hoteluri si facilitati.

Pe plaja de la Ixia, ca si pe cea din orasul Rhodos, nisipul este amestecat cu pietricele si de aceea e de preferat sa folositi slapi pana la intrarea in mare, dar apoi va veti bucura de o baie in apa limpede si calda. Despre meltemi, vantul care mangaie coasta de vest, unii zic ca e binevenit pentru ca mai potoleste arsita, altii spun ca, uneori, la pranz, e atat de puternic incat te umple de nisip din cap pana-n picioare.

La extremitatile insulei se afla si doua atractii naturale cu caracter de unicat.
In nord, Valea Fluturilor este o vale de aproape 1,5 km intr-o padure de plopi – o specie deosebita care secreta o rasina cu un miros special, ce atrage in fiecare an, din iunie pana in septembrie, o colonie de milioane de fluturi. Tot aici este amenajata sub forma de cascade si lacuri mici singura sursa de apa potabila a insulei, Seven Springs. Nu veti uita prea usor plimbarea pe aleile micute si podetele amenajate.

Citeste si:  "The Clone Wars", "Sex and the City" si ultimul "Rambo", printre cele mai proaste filme din 2008

In sud, Prassonissi este o micuta peninsula cu plaja fina. Spectaculos: aici se intalnesc marile Egee, albastra si cu multe valuri si Mediterana, turcoaz si linistita precum un lac. Dimineata apa este atat de mica incat masinile trec prin apa spre Prassonissi… seara insa, plaja de un 1 kmp a insulei mari se acopera de ape, facind ca Prassonissi sa para o insula separata de Rhodos.

Cu siguranta daca ati fost sau veti merge intr-un sejur in insula Rhodos veti mai putea completa lista cu locurile care merita vizitate aici si va invit cu drag sa faceti acest lucru.

5 Comentarii
  1. In sfarsit o locatie pe care am vizitat-o si eu – parca prea ma simteam neumblata ca n-am vizitat nimic din ce ati prezentat voi aici. Recomand tuturor – Rhodos te lasa cu respiratia taiata

  2. daca n-ar avea cerere…nu s-ar construi astfel de aquapark-uri. Eu cred ca un astfel de park de distractie cu apa ofera anumite bucurii si senzatii pe care nu le gasesti in apa marii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.