Interpreta de muzica populară Valeria Peter Predescu a decedat in urma unui stop cardiac

Interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu, în vârstă de 62 de ani, a decedat în noaptea de luni spre marţi, în urma unui stop cardiac, transmite corespondentul NewsIn.

Medicul Andreea Chiuzan, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, a declarat că interpretei i s-a făcut rău şi a căzut, iar medicii de la ambulanţă au încercat în zadar, timp de 40 de minute, să o resusciteze.

Citeste si:  Opere ale scriitorilor romani vor fi traduse in 11 tari printr-un program de finantare al ICR

Valeria Peter Predescu a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de folclor din Transilvania. S-a născut în satul Telciu. A început să cânte în 1972, iar primele înregistrări le-a facut la Radio Cluj. ÃŽn 1973, a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu orchestra Radio, iar în anul urmator a susÅ£inut prima etapă a Concursului „Floarea din gradină”, trei ani mai târziu câştigând acest concurs cu maximum de punctaj.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie e, ca sa-ti spun ce face daca-l inseli

În 1974, i-a apărut primul disc la Electrecord. În total a înregistrat 61 de albume (casete, discuri, compact discuri) cu muzică populară şi mai multe albume cu pricesne şi colinde.

A fost primită în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiţionale de la Sibiu în 1995, iar pentru anul 1994 a primit Premiul Ethnos pentru activitatea de culegătoare şi interpretă a folclorului năsăudean. A deţinut şi titlul de cetăţean de onoare al comunei Leşu.

Citeste si:  Se lanseaza JUNIOR EXPO !

Valeria Peter Predescu a candidat, în noiembrie 2008, pentru un fotoliu de senator în Colegiul nr. 2, care include şi oraşul Năsăud şi Valea Sălăuţei, zonă de baştină a cântăreţei. În ultima perioadă, activa la Centrul judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Foto: www.crestinortodox.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.