Interviul telefonic – o provocare

Cand esti in cautarea unui loc de munca, ar trebui sa fii pregatita si pentru interviuri telefonice, nu numai pentru cele fata in fata. Interviul telefonic nu il inlocuieste pe cel clasic, angajatorii il folosesc mai degraba ca sa reduca numarul candidatilor dezirabili si ca sa decida cine va fi chemat la interviul fata in fata.

Unele interviuri telefonice sunt anuntate, altele nu. Asta inseamna ca oricand te poate suna un posibil angajator pentru a-ti pune intrebarile caracteristice unui interviu. Daca ai trimis cateva CV-uri, ar trebui sa fii pregatita. Ce inseamna sa fii pregatita? Cam ce inseamna in cazul interviului clasic. Probabil ca ti se vor pune intrebarile obisnuite, legate de experienta ta, de educatie, scopuri, calitati si defecte, etc. Totusi, o conversatie telefonica este diferita de una in persoana, iar interviul este mult mai greu.

Nu uita ca scopul interviului telefonic nu este acela de a alege o persoana pentru un job, ci acela de a face o selectie a candidatilor. Iar scopul tau este acela de a obtine un interviu fata in fata. Practic, un interviu telefonic nu este o sansa de a fi angajat, ci o sansa de a nu fi angajat. Companiile folosesc aceasta metoda pentru a elimina din candidati, ca interviurile fata in fata sa fie mai putine. Vorbesti cu o persoana care are pe birou un teanc de CV-uri si incearca sa-l reduca macar la jumatate ca sa se descurce mai usor cand va trebui sa intalneasca aplicantii fata in fata. De fapt, acea persoana cauta motive ca sa te descalifice. Daca adaugam natura oarecum impersonala a conversatiei telefonice, un astfel de interviu devine o proba greu de trecut, mai ales daca apelul te ia prin surprindere.

Citeste si:  Impresie buna la interviu in 60 de secunde

In primul rand, pauzele sunt mai greu de ascuns si „aaa”-urile, „pai”-urile, „mm”-urile devin mai evidente. Va trebui sa raspunzi rapid la intrebari, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai tot timpul la indemana CV-ul (pentru intrebarile legate de experienta profesionala), o lista cu reusitele tale (daca nu sunt incluse in CV) si, bineinteles, o hartie si un pix pentru a nota. Bineinteles ca nu poti sa-ti iei CV-ul dupa tine cand mergi la piata. Dar nici sa fii luata pe nepregatite nu e bine. Daca nu te simti in stare sa faci fata unui interviu, cere sa se amane putin, oferind o scuza plauzibila. Angajatorul nu se va astepta sa-i poti raspunde daca esti intr-un autobuz aglomerat si incerci sa-ti tii echilibrul intr-un picior. Ofera-te sa suni tu in momentul in care vei putea vorbi si mentioneaza exact ora.

Citeste si:  Cele trei recorduri mondiale din Venezuela: Anzii, Amazonul, Angel

Ca sa poti face fata unui interviu telefonic, ai nevoie de o camera linistita, fara copii, catei, radio, televizor, etc. si un semnal bun la telefon. Daca incerci sa faci si alte lucruri in acelasi timp, nu te vei putea concentra, iar interlocutorul tau va interpreta acest lucru drept lipsa de interes. Iar o conexiune telefonica slaba, chiar nu este din vina ta, va face ca interlocutorul sa isi piarda rabdarea.

Sa vorbesti la telefon nu este atat de simplu pe cat pare, mai ales intr-o situatie formala. Nu te poti folosi de gesturi sau de mimica fetei pentru a transmite anumite mesaje si nu poti vedea figura celuilalt ca sa-ti dai seama daca te intelege sau nu, daca e de acord cu tine sau nu, daca te place sau nu. Va trebui sa vorbesti clar, raspicat, tare si sa-ti folosesti intonatia. Regulile de politete se pastreaza si in cazul interviului telefonic. In timpul lui, nu ai voie sa mesteci guma, sa mananci, sa bei, sa fumezi, sa-ti intrerupi interlocutorul. In schimbi, poti sa zambesti. Chiar daca nu iti vede figura, interlocutorul isi da seama cand zambesti. Este un semnal pozitiv, fie ca esti fata in fata sau la telefon cu angajatorul.

Citeste si:  A Beautiful Life

Sa nu uitam care este scopul tau: acela de a obtine o intalnire fata in fata. Asa ca, la sfarsit, nu uita sa intrebi daca este posibil sa te intalnesti cu interlocutorul tau. Cere-i datele de contact (e-mail, nume, etc), iar dupa ce ai inchis telefonul, pregateste un mesaj de multumire in care iti manifesti si dorinta de a stabili o intalnire fata in fata.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.