fbpx

Interviul – un stress real sau un stress autoindus

Ai interviu pentru postul pe care il vanezi de 2 luni. Compania este perfecta pentru tine – multinationala, incurajeaza initiva, isi respecta angajatii (cel putin asta e imaginea cunoscuta in piata), are programe training si dezvoltare profesionala. In sfarsit te-au chemat la interviu. Trebuie sa fii la inaltime, sa obtii acest post, e vital!

Cu ce te imbraci?
Cum iti gestionezi timpul in asa fel incat sa iti indeplinesti toate taskurile pe ziua in curs si sub nici o forma sa nu intarzii?
Cum te pregatesti pentru interviul propriu-zis? Cum te informezi, ce metode sunt cele mai eficiente?
Cum faci sa iesi cu bine din situatiile/intrebarile cheie?
Cum faci sa-ti pastrezi calmul? Da, asta este intrebarea…
Cum iti pastrezi calmul sau aparenta unui calm profesionist? Nu cumva stress-ul dinaintea si din timpul interviului este cauzat de insecuritatile noastre personale care ne impiedica sa ne promovam in mod corect imaginea in fata unui angajator?

Poate ca nimic din garderoba ta nu ti se pare in acest moment potrivit cu ocazia. Mergi pe clasic – pantalon / fusta culoare inchisa, camasa de culoare deschisa, pantof de culoare inchisa. Nu vei fi remarcata prin vestimentatie, dar nici nu-ti doresti asta, ci doresti ca atentia recrutorului sa fie exclusiv canalizata pe discutia propriu-zisa. In plus, acest stil vestimentar iti va imprumuta din seriozitatea lui, iti va impune o anumita atitudine si te va ajuta sa tii lucrurile mai bine sub control. Stim toate: te simti asa cum te imbraci!

Nu intarzia! Niciodata! Pentru nici un motiv! Daca se intampla acest lucru, suna inainte! Nu voi obosi niciodata sa atrag atentia asupra punctualitatii. De fapt, daca stau sa ma gandesc din perspectiva recrutorului, suna oricum inainte pentru a reconfirma intalnirea. Personalizezi astfel legatura dintre tine si angajator si trasezi o nota de profesionalism in ochii lui.
Asigura-te ca esti informata asupra firmei, obiectului de activitate, echipelor, produselor, serviciilor, partenerilor traditionali ai firmei pentru a face de exemplu legaturi si conexiuni in timpul interviului. Cum te informezi? Am un singur cuvant pentru tine: Internetul. Chiar daca nu exista un site al firmei respective sau e temporar indisponibil, iti garantez ca vei gasi informatii suficiente pe alte site-uri de profil.

Ca sa faci fata situatiilor sau intrebarilor cheie trebuie sa le tratezi cu calm si cu incredere in abilitatile tale de a gestiona situatiile de criza. Iata cateva idei: impune-ti o anumita tinuta psihica printr-o minima «discutie» cu tine insati inainte. Poarta gloss/ruj deschis sau nestrident pentru a minimiza jocul nervozitatii cu buzele. Nu tine nici un obiect de scris in mana pentru a nu fi tentata sa te joci cu el si sa-i distragi atentia recrutorului. Pune palmele pe masa, cu degetele deschise si incearca sa reduci la minim gestica. Priveste recrutorul in ochi si nu uita: este doar un OM. Si el are temeri, nervozitati. Si el e nesigur. Si el a fost in situatia ta cel putin o data. Singurul lui avantaj este ca este pe terenul lui, iar tu „joci in deplasare”. Ar mai avea un mic avantaj informational, pe care insa l-ai redus cat de mult prin cercetarile anterioare interviului.
Un interviu important este intotdeauna o sursa de stress, chiar si pentru cei mai curajosi dintre noi. Nu este insa cazul sa il valorizam mai mult decat este in realitate. Cariera ta nu se va opri aici daca nu obtii postul respectiv. Nu inalta nici compania, nici oportunitatile pe care CREZI ca ti le ofera ea pe un piedestal al perfectiunii intruchipate. Marile companii isi creaza aceste imagini de angajator cu bani si resurse importante, in timp, pe baza unor studii care indica ce-si doresc candidatii cand vizeaza un job intr-o companie. Aceste studii sunt facute pentru a evidentia exact aceste trasaturi in piata de profil, trasaturi care descriu compania la modul cat mai dezirabil cu putinta. Nu intotdeauna imaginea de angajator este bazata pe realitate. Deci minimizeaza stressul si aminteste-ti ca procesul de angajare este unul cu doua obiective: tu sa obtii un job potrivit cu experienta, abilitatile si viziunea ta, compania sa obtina un angajat care sa asimileze usor politica sa interna, care sa aduca performanta si profit.

Si mai ales nu uita: dorinta ta de a fi prezenta la interviu este egala cu dorinta companiei de a te avea acolo.

Citeste si:  Cariera de succes pentru femei
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.