Intr-un birou plin de barbati… inteligenta si frumoasa!

Ce poate fi mai placut, ma gandesc eu, decat sa mergi la serviciu, intr-un birou numai cu barbati. Un colectiv format preponderent din barbati inseamna, teoretic, mai multa liniste, mai mult calm, mai multa concretete si organizare a muncii de zi cu zi. Nu ai de facut decat sa te adaptezi la stilul de lucru propriu barbatilor, in speranta ca ti-l vei insusi. Nu ma intelegeti gresit, nu sustin ca stilul lor de munca este mai bun. Cu siguranta insa este diferit de al nostru, care este mai ingaduitor, indreptat mai mult spre strategie, planificare, teoretizare decat spre actiune. Odata insusit stilul lor de lucru, vei deveni o persoana cu prioritati mai clare, orientate spre fapte si rezultate, dar care pastreaza linia meticuloasa si dedicata sarcinilor, proprie stilului de lucru feminin.

Femeile, in situatii de minoritate numerica, tind sa se afirme, sa isi depaseasca cailalti colegii barbati prin performante si, in acelasi timp, sa isi mentina imaginea la un standard inalt de cochetarie si candoare. Ambele sunt reactii firesti la diferentele ancestrale dintre barbati si femei si la instinctul nostru de a atrage barbatii, fizic vorbind, indiferent de mediul in care ne aflam. In cele mai multe cazuri femeile isi folosesc cele doua arme «vitale», frumusetea si inteligenta, cu scopul de a isi demonstra abilitatile profesionale, facand, in plus, dovada celui mai pur joc al seductiei. Ceea ce se dovedeste a fi cel mai complicat este mentinerea balantei intre cele doua. Dorim sa ne demonstram calitatile intelectuale si ambitia prin rezultate in munca exceptionale, dar, in acelasi timp, sa nu ne pierdem imaginea feminina, placuta, sensibilitatea, instinctiv folosite spre a ne face mai atractive fata de barbati. Pentru asta, hai sa vedem ce e de facut. Cum mentinem echilibrul intre puterea de seductie fata de colegii nostri si forta ambitiei de a obtine cele mai bune rezultate profesionale?

Citeste si:  Farrah Fawcett, invinsa de cancer dupa o lupta de aproape trei ani

Riscurile sunt in raport direct cu bratele balantei. Daca suntem prea competitive, ambitioase si luptatoare si mai ales daca avem castig de cauza, riscul este de a parea «prea barbate», cunoscut fiind orgoliul proverbial al barbatilor. In cazul in care, insa, suntem prea caline, blande, prea feminine intr-un cuvant, riscul este sa fim luate drept naive, prostute, lipsite de calitatile necesare consolidarii unei cariere de succes.
Asa ca:

Citeste si:  1 Iunie la Teatrul Ion Creanga

1. Impuneti reguli. Desi singure reprezentante ale sexului feminin in mediul vostru de lucru, aveti drepturi clare, care sa va ofere conditiile optime de munca. De exemplu, chiar daca esti singura femeie din birou, ai dreptul la o toaleta de dame, dotata cu accesorii necesare nevoilor biologice specifice.

2. Asumati-va singure responsabilitati, chiar daca nu va vor fi atribuite de la sine. Fiti atente, insa, ca nu cumva sa va insusiti taskuri ce apartin traditional unuia sau altuia dintre colegii vostri barbati. Veti starni discutii nedorite care sigur vor fi orientate catre sensibilele ‘treaba de barbat’, ‘nu e treaba de femeie’, etc.

Citeste si:  Ionut Dolanescu trece la verzi

3. Nu va temeti sa va aratati feminitatea, insa: faptul ca din cand in cand va vine si voua randul sa faceti cafeaua nu este o tragedie asa de mare. In aceeasi ordine de idei – cochetaria este un atu. Folositi-l ca atare. Nu va transformati in barbati, chiar daca lucrati cot la cot cu ei.

4. Nu acceptati discriminari pozitive sau favoruri. Sunteti egalul colegilor vostri, nu le sunteti datoare si nu va sunt datori cu nimic din ce nu este trecut in descrierea jobului si in regulile de bun simt.


2 Comentarii
  1. Femeile tind sa-si depaseasca colegii barbati pentru ca din start ele pornesc in colectiv de pe o pozitie de inferioritate sunt considerate mai proaste decat barbatii. Mici eu nu sunt de acord cu excesul de zel, dar este de inteles

  2. Femeile unde sunt mai multe decat prevede legea sunt rele…Barfa…invidia si rautatea sunt la rang de arta din punctul meu de vedere…Hai sa fim serioase! Cate dintre voi nu si-au dorit sa lucreze intr-un birou plin de barbati…macar o data in viata? Am fost de foarte multe ori tentata sa comunic mai mult cu barbatii decat cu femeile…Barbatii sunt mai pragmatici…mai matematici…mai schematici…mai exacti…pe cand femeile din 2 cuvinte pot sa-ti scrie un eseu!No offence dar barbatii la job (strict pe chestii profesionale…asta ca sa nu intelegi altceva:D) au rolul lor! Ah…si vorbesc de acei barbati:) nu de misogini si alte inventii…ok?;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.