fbpx

Islanda: gheizere, vulcani, ghetri, centru SPA

In ultimii ani, dinspre Islanda au tot sosit stiri pe plaiurile noastre. A fost aceea privind vulcanul cu denumire imposibila care umpluse de cenusa tot cerul Europei, dar pana la urma s-a dovedit alarma falsa: doar facuse Chuck Norris un gratar. Islandezii au avut referendum cu vreo trei ani in urma. 93 % dintre participanti (probabil ca s-a intrunit cvorumul) au votat ca statul lor sa stearga datoria de 3,5 miliarde de euro catre Olanda si Marea Britanie. Puterea a fost data jos, poporul a ales 25 de reprezentanti care sa elaboreze o noua constitutie. Daca vreti asemanari intre Islanda si Romania, probabil ca asta e unica: 18 decembrie 1918 e o zi mare si pentru Islanda, atunci si-a castigat suveranitatea fata de Danemarca.

Reykjavik e capitala cea mai nordica si cea mai curata a Europei. Asta e o denumire geografica foarte usor de pronunatat; sa citam dintr-un indrumar turistic, de nu ne credeti: „De la Kirkjubæjarklaustur pornim pe traseul Fjallabaksleið catre Landmannalaugar”. Orasul capitala numara peste o treime din populatia tarii (313.000 de locuitori are tara), iar vreo trei sferturi dintre echipele de fotbal ale primei ligi islandeze sunt din Reykjavik.

Citeste si:  Trofeul Transilvania a plecat in Argentina

foto

Cascade, gheizere, ghetari, vulcani.
Peisajele naturale islandeze sunt de neimaginat pana nu le vezi, iar romanii obisnuiti sa-si petreaca zilele de concediu in Bulgaria, Turcia si Grecia ar avea motive sa incerce o variatie. Drumul e cu mult mai lung, e adevarat, nici plaja si baie-n mare nu poti sa faci in conditii optime. Dar in apele Marii Negre sau Egee nu vezi balene!

foto

Lacul Tjornin se afla chiar in centrul capitalei. Biserica Hallgrimskirkja poate fi vazuta din orice punct al orasului. Casa Hofdi e impresionanta prin arhitectura si celebra drept casa conspirativa, s-ar putea spune: in 1986, aici s-au intalnit cei mai puternici doi oameni ai planetei, presedintii Reagan si Gorbaciov, si au pus la cale evolutia unei situatii care ne privea si pe noi, romanii. Se pare ca doar Nicolae Ceausescu n-a aflat niciodata de intrevederea asta. Casa poate fi vizitata. Multe alte celebritati mondiale i-au fost oaspeti. Niciun turist serios nu rateaza sa ia macar o cafea in cladirea Perlan, o calota de sticla in varful unui deal, cu un restaurant si o cafenea din care ai o panorama atotcuprinzatoare. Viata de noapte a Reykjavikului e foarte activa. Imaginati-va niste cluburi si discoteci fara fite si fara manele.
Suprafata Islandei e de doua ori si jumatate mai mica decat a Romaniei. Cine merge in Islanda nu se duce sa stea o zi si-o noapte, asa ca va avea destula vreme sa viziteze cam toata tara. Toata insula, eventual si cateva dintre insulitele mai spectaculoase din jur.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 19, 20, 21 octombrie

foto

Cascada Seljalandsfoss are o cadere de 60 de metri. Pentru vizitatorii ei, marea atractie inseamna sa urce pe o potecuta pana undeva in spatele cascadei si sa priveasca imprejurimile prin perdeaua de apa, ca dintr-o cabina de dus gigantic. Surata ei Skogafoss are o legenda: primul viking ajuns pe meleagurile astea ducea cu el o comoara, pe care a ascuns-o intr-o grota mascata de cascada. Un baietel a gasit-o, dar n-a putut lua decat inelul cufarului, care se gaseste azi pe poarta bisericii din asezarea cea mai apropiata.

Vulcanul Hekla a erupt devastator in anul 1104, distrugand o zona fetila agricol. In 1939, sapaturile arheologice au scos de sub stratul de lava cateva ferme care pot fi vizitate in ziua de azi. In aceasta zona, muntii au creste multicolore: roz, maro, galben, violet, alb, albastru. Avem si izvoare geotermale in care ne putem scalda. E reconfortant.

Citeste si:  Regatul Spaniei

Marele Geysirsi, de unde vine si denumirea de gheizer, dupa modelul xerox sau adidasi, a uimit lumea cu un mileniu in urma. Din 1294 dateaza prima atestare documentara: arunca in sus jeturi de apa la 80 de metri. Azi, mai activ gheizerul Strokkur, care din zece in zece minute erupe.

foto

Laguna Albastra, din Reykjavik, cheama anual vizitatori in numar mai mare decat populatia tarii. Oameni care vin sa-si trateze afectiuni, cum ar fi psoriazisul, sau sa se infrumuseteze. Aici e un centru SPA fara concurent in lume. Apele termale bogate in alge si minerale combinate cu lava stinsa fac minuni, dar sa nu uitam nici personalul ireprosabil al centrului.
Doamnele care vor trece pragul obiectivului vor avea, tot anul urmator, o mare dorinta: intoarcerea la Laguna Albastra.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.