fbpx

Istanbul

Please select a featured image for your post

Istanbulul, cel mai mare oras din Turcia este singurul oras din lume situat pe doua continente :Asia si Europa, fiind separat de stramtoarea Bosfor. Aceasta stramtoare desparte Marea Marmara de Marea Neagra si Europa de Asia. Orasul Istanbul este cel mai populat oras din Europa, avand o populatie de aproximativ 14 milioane de locuitori, ce se intinde pe o suprafata de peste 5000 km2, reprezentand pentru Turcia, centrul cultural, dar si financiar. De a lungul istoriei, Istanbulul, a fost capitala Imperiului Roman (330-395), Bizantin (395-1024 dar si in perioada 1261-1453), Latin (1024-1261) si Otoman (1453-1922) fiind intemeiat de imparatul roman Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii grecesti Bizant, sub numele de Constantinopol.Acest oras impresioneaza prin numeroasele palate, moschee, biserici, manastiri, monumente Istanbulul, este si capitala artei si culturii, cu o traditie bogata in opera si balet, teatru, dar mai ales muzee unice. Printre acestea se numara :Muzeul Portelanului Turcesc, ce expune obiecte din ceramica; selgiucida; şi otomană timpurie, Muzeul Artelor Turceşti şi Islamice unde putem gasi obiecte religioase si covoare antice datand din sec X II, Muzeul de Arheologie şi Etnografie, Muzeul Ayasofia (Basilica SfÃ?¢nta Sofia).

Citeste si:  Unde mergem diseara? 21-24 aprilie
Un alt obiectiv turistic de mare importanta este Palatul Topkapi, al carui nume il putem traduce prin „Poarta cu tunuri”, acesta fiind numele portii pe care iesea sultanul Mehmet II (cuceritorul Constantinopolului) din gradina palatului pentru a se plimba cu corabia pe Bosfor.Acest palat iti apare in fata ca un adevarat labirint de constructii, despre care afli ca a reprezentat centrul puterii otomane intre secolele XV si XIX, el reflectand planurile originale ale lui Mahomed I, insa fiecare sultan a modificat cladirea, arhitectura fiind afectata si de patru incendii. De pe vremea lui Mahomed I s-au pastrat cateva cladiri originale: Raht Hasinesi (cladirea tezaurului) si Pavilionul cu placi de ceramica. Printre exponatele din interiorul palatului se remarca armurile, armele incrustate cu pietre pretioase, bijuteriile, portelanurile foarte vechi, mobilierul deosebit, tablourile, hainele scumpe iar la exterior toate zidurile palatului sunt tapetate cu faianta de culoare albastra dar si modele aurii.
Citeste si:  Cadouri haioase pentru Valentine's Day
Un miracol al arhitecturii bizantine este : Catedrala Sfanta Sofia ea fiind recunoscuta mondial drept una dintre cele mai mari si impresionante cladiri din lume, fiind construita de imparatul Iustinian, transformata apoi in moschee dupa caderea Constantinopolului si devenita muzeu. Basilica lui Justinian este, in acelasi timp, culmea dezvoltarii arhitecturii antice tarzii, si prima capodopera a noului stil bizantin. Maretia si frumusetea redata prin cupole imense, interioare captusite cu bucatele de marmura policroma – verde, alba, purpurie si aurie fac din acasta biserica un impresionant centru turistic ce-si capata pe deplin dreptul de a fi vizitat !
Citeste si:  Unde mergem in week-end? 23, 24, 25 noiembrie
Reprezentand cel mai important centru economic si comercial, Instanbulul impresioneaza prin minunatele bazare si targuri, ideale pentru turistii ce vor sa se relaxexe cuprinzand cu vederea minunatele exponate ale negustorilor ce pot fi cumparate la preturi relativ mici. Istanbulul ne impresioneaza astfel prin orice: prin cele doua poduri uriase peste Bosfor, prin zgarie-norii din cartierele noi, prin metroul de suprafata, prin superba arhitectura a cladirilor vechi, prin cultura si traditiile lor, creand in acest fel o lume aparte !.

2 Comentarii
  1. Un taram de vis…totul este special. Religia este respecatata intocmai, iar oamenii sunt f speciali. Mie mi a placut f mult, plus ca sunt f multe obiective turistice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.