Istanbul, o destinatie cat doua continente

Desi am observat ca in mintea multor tineri Istanbulul a ramas o destinatie turistica de mana a doua, asociata cu soferii de tir, cu produse nu tocmai de calitate sau cu romancele care se duceau acolo prin anii 90, sa castige bani prin metode mai putin ortodoxe, trebuie sa stiti ca putine orase pe lumea asta se pot compara cu cel mai mare oras al Turciei. De altfel, putine orase de pe lumea asta au istoria Istanbulului – numai daca ne uitam la diversele nume pe care metropola le-a avut de-a lungul mileniilor ne dam seama de asta. Vechi Bizant, devenit apoi Constantipole, cand Imparatul Constantin cel Mare a hotarat sa mute capitala Imperiului, ramas apoi capitala a Imperiului Roman de Rasarit si devenit mult mai infloritor si mai bogat decat insasi Roma, Constantipole avea aproape jumatate de milion de locuitori inca inainte de anul 1000. Slabit de razboaie si jefuit de cruciati, orasul avea sa fie cucerit de turci, in secolul al XV-lea, si chiar daca nu a mai ajuns la bogatia si frumusetea specific bizantina – ca doar de-aici ii vine si numele – Marea Poarta otomana a fost un loc infloritor pentru inca 500 de ani. Actualmente, Istanbulul este cel mai populat oras al Europei – peste 12 milioane de locuitori, si al cincilea din lume, ca numar de locuitori. Asta daca il consideram un oras european – pentru ca, dupa cum stiti, este singurul oras care se intinde pe doua continente, separate de Bosfor.

Citeste si:  Fii organizata

Dupa cum puteti intui, un oras de dimensiunile acestea nu poate fi considerat „vizitat” intr-o excursie de o saptamana. Ca si la Londra sau la Paris, cei care vor sa vada toata minunile arhitecturale, sa viziteze muzeele si apoi sa ia la randul locurile de distractie trebuie sa vina si sa revina de mai multe ori. Daca mai socotim ca la Istanbul, in plus, se poate petrece si un sejur estival, pentru ca sunt foarte multe locuri amenajate pentru plaja si inot in jurul portului, atunci sigur riscam sa transformam metropola turca intr-o destinatie cu abonament.

Ce va va placea si ce nu va va placea: In primul rand, va va placea arhitectura. De la vechile apeducte romane pana la zgarie-nori, cartiere cu stradute inghesuite si cu aspect oriental sau strazi largi de tip occidental, case iesite din apa, ca la Venezia sau la Amsterdam, biserici, moscheie si sinagogi – in functie de preferintele vizitatorului!, pentru ca Istanbulul este un oras unde se intalnesc si se respecta musulmanii, ortodocsii de rit grec si cei de rit armean si evreii. Va va placea stilul de viata, mult mai vesel si mai putin prins in reguli decat cel din marile si adeseori plicticoasele capitale vestice. Va vor placea preturile prietenoase (cazare de la 35 – 40 de euro pe camera dubla la hotel, dar poate scadea la jumatate daca inchiriati apartamente, mancarea si bautura sunt un pic mai scumpe decat in Bucuresti, dar rezonabile daca ne gandim la marimea orasului), mai ales daca sunteti amatori de chilipiruri. In marile bazaruri si targuri din Istanbul totul este negociabil. E la fel de adevarat ca nu intamplator turcii si-au creat reputatia de maestri ai produselor fake, dar amatoarele de haine ieftine si frumoase vor gasi cu siguranta ceva sa le satisfaca. Va vor placea noptile albe – sa fiti siguri ca in Istanbul nu se inchid pub-urile la miezul noptii, ca la Londra!

Citeste si:  Unde mergem diseara? 24 octombrie

In schimb, s-ar putea sa nu va placa inghesuiala – depinde ce fel de oameni sunteti. Mai ales in cartierele centrale. Si sigur nu va va placea traficul, drept pentru care nici nu va recomandam sa mergeti cu masina: turcii nu respecta nicio regula de circulatie.

De vizitat, asa cum am spus, aveti ce. Atat de o parte cat si de cealalta a podului Galata, care uneste Europa si Asia pe deasupra stramtorii Bosfor. Hagia Sofia, fosta biserica, fosta moschee, actual muzeu, este o destinatie obligatorie – vreme de un mileniu a fost cea mai mare catedrala a lumii. Si Moscheea Albastra, Turnul lui Constantin sau Turnul Fecioarei. Cartierul grecesc Fanar sau cartierul Levant le pot starni curiozitatea amatorilor de istorie, iar Palatul Topkapi ii va fascina pe amatorii de arhitectura. Nu uitati de baile turcesti si in niciun caz nu evitati vechiul bazar, una dintre cele mai mari piete acoperite ale lumii!

Citeste si:  Un Mestesug pentru o Viata

5 Comentarii
  1. Frumos articol, insa exista o eroare Istanbul nu este capitala Turciei, este doar un oras mare cu multe locuri frumoase si cu o istorie impresionanta. Capitala este Ankara.

  2. Cu siguranta Istanbul este un oras absolut fermecator. Am avut ocazie sa il vizitez in noiembrie 2010, traversand timp de o saptamana podul din partea asiatica in cea europeana. Merita vazut, este o destinatie pe care o recomand cu cel mai mare drag. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.