Jocul interzis al lui Istvan Teglas: Le salon des enfants terribles

Spectacolul de teatru Le Salon des enfants terribles regizat de Iris Spiridon, cu Istvan Teglas si Letitia Vladescu in rolurile principale, are loc luni, 24 martie, ora 20:00 in Sala Oglinzilor de la Teatrul Elisabeta, situat in Bd. Regina Elisabeta nr 45. Locurile la acest spectacol sunt limitate de aceea este recomandata rezervarea prealabila la numarul de telefon 0727703703. Spectacolul se desfasoara in limba romana. Costul unui bilet este de 30 de lei.

«Inspirat de Jean Cocteau, Le Salon des enfants terribles spune (sau mai degraba striga surd) povestea halucinanta a patru tineri care traiesc intr-o lume ce nu le mai apartine. In acest univers uzat, ei isi atarna existenta unul de celalalt, ca pe un palton vechi. Intrebarile nu isi cauta niciodata raspunsul. Cuvintele sunt rostite ca prin vis, iar dialogul se infiripa din franturi de amintiri si dorinte.

Citeste si:  Salonul international de arta naiva si outsider ART BY DIMISCA, la MTR

Erotism si fascinatie pentru moarte
Paul (Istvan Teglas), Gérard (Pavel Ulici) si Elizabeth (Letitia Vladescu) formeaza un trio neobisnuit, fiind protagonistii unui teatru de papusi stricate. Relatiile dintre ei se invart in jurul obsesiilor cvasi-filozofice, cochetand nonsalant cu erotismul decadent si fascinatia morbida pentru moarte.

Paul, fratele lui Elizabeth, dezvolta o pasiune aproape donquijotesca pentru cel care l-a lovit cu un bulgare de zapada, ranindu-l. Dargelos este simbolul lumii pe care a lasat-o in urma; trecutul care se insinueaza la propriu in pieptul sau, reamintindu-i, prin durere, ca nu a murit inca.

Citeste si:  Alter ego-uri otomane

Jocul lui Istvan Teglas este deopotriva rafinat si brutal, senzual si glacial, conturand un personaj dual, care penduleaza intre stari de reverie si izbucniri despotice. In bratele lui Gérard, Paul este un infirm neputincios, dar rabufneste de-a dreptul in accesele de gelozie, un ecou deloc subtil al unui aranjament incestuos.

Gérard o iubeste pe Elizabeth, dar nu poate trai fara Paul, caruia ii poarta o simpatie compatimitoare. Elizabeth este capricioasa si manipulatoare, indepartand-o de Paul pe inocenta Agathe (Ana Ivan), singura victima reala, captiva intr-un ménage à quatre pe care nu il poate intelege.

Letitia Vladescu reuseste un rol minunat, dansand cu voluptate de-a lungul intrigilor tesute in pantecul camerei cu lumina difuza. Farmecul ei are un aer de tragedie burlesca, completat cu succes de spontaneitatea lui Pavel Ulici si gratia vinovata a Anei Ivan.

Citeste si:  Autorul cartii "Cum a fost inventat poporul evreu", recompensat cu premiul Aujourd'hui 2009

Sufletele din cutia muzicala


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.