Juan Marsé, recompensat cu Premiul Cervantes, in prezenta regelui Spaniei

Unul dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani, catalanul Juan Marsé, a fost premiat joi cu prestigioasa distincţie Cervantes, în cadrul unei ceremonii fastuoase, desfăşurate în aula Universităţii Alcalá de Henares, anunţă Ministerul Culturii din Spania.

Ceremonialul de premiere a fost patronat de regele Juan Carlos, în ziua în care este aniversat unul dintre simbolurile culturale spaniole, Miguel de Cervantes, cel care dă şi numele distincţiei literare. Conform tradiţiei, pe 22 aprilie, Casa Regală a Spaniei a oferit un dineu pentru a celebra literele şi pentru a marca aniversarea lui Cervantes.

ÃŽn discursul său, Marsé a ales să vorbescă despre memoria socială ÅŸi cea individuală, el însuÅŸi recuperând, prin literatura cu teme istorice, ceva din „memoria sa abuzată” de lunga dictatură franchistă.

Citeste si:  Logitech Harmony One - telecomanda universala

Scriitorul de 75 de ani, care scrie în dialectul catalan, este recompensat pentru întreaga activitate literară, care cuprinde titluri ca „Últimas tardes con Teresa” („Ultimele seri cu Teresa”) ÅŸi „Si te dicen que caí” („Dacă ei îţi spun că eu cad”), o poveste de dragoste între un comerciant ÅŸi o prostituată, în primii ani ai dictaturii franchiste. Marse, considerat una dintre vocile majore ale literaturii cincizeciste, pare abonat al premiilor literare, el primind în trecut premiul Planeta, Premiul Biblioteca Breve, Premiul NaÅ£ional al Criticii, Premiul InternaÅ£ional al Uniunii Latine ÅŸi Premiul NaÅ£ional pentru naraÅ£iune. O temă predilectă a cărÅ£ilor sale este cea a vieÅ£ii cotidiene a Barcelonei după Războiul civil (1936-1939), cu marginalizarea ÅŸi sărăcia care o acompaniază.

Citeste si:  Cartea neagra cu multe oglinzi

ÃŽn româneÅŸte, Editura Eminescu a tradus romanul „Ultimele seri cu Teresa”, iar Polirom a editat „Cozi de ÅŸopârlă” ÅŸi „Vraja Shanghaiului”, carte care a obÅ£inut Premiul NaÅ£ional al Criticii ÅŸi Premiul Europa pentru literatură în 1994 ÅŸi a fost ecranizată în 2002 de regizorul Fernando Trueba. Juan Marsé a fost prezent la BucureÅŸti, la Târgul de carte Bookfest 2003, când a fost lansată versiunea în limba română a „Vrăjii Shanghaiului”.

Premiul a fost fondat în 1974 ÅŸi este decernat, anual, pe 23 aprilie, zi cu o dublă semnificaÅ£ie: sărbătoarea mondială a cărÅ£ii ÅŸi data naÅŸterii autorului lui „Don Quijote”. Acordarea acestui premiu unui scriitor de limbă spaniolă respectă tradiÅ£ia nescrisă prin aceea că lista câştigătorilor cuprinde alternativ autori spanioli ÅŸi latino-americani. CandidaÅ£ii la premiu sunt propuÅŸi de Academiile de litere ale ţărilor vorbitoare de spaniolă ÅŸi serbaÅ£i în Alcalá de Henares, oraÅŸul unde s-a născut, în 1547, Cervantes.

Citeste si:  Internship-uri pentru studenti

Premiul Cervantes, echivalentul hispanic al Nobelului pentru literatură, este însoţit de o recompensă financiară deloc de neglijat, în valoare de 125.000 de euro. Printre laureaţii Cervantes din anii anteriori se numără scriitori celebri, ca mexicanul Carlos Fuentes, argentinianul Jorge Luis Borges, Ernesto Sábato şi peruanul Mario Vargas Llosa.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.