fbpx

Kamishibai – proiect de educatie non-formala, in premiera in Romania –

Asociatia De dragul artei continua seria programelor cultural-educative cu un nou proiect inedit, finantat de Administratia Fondului Cultural National, care se va desfasura in lunile octombrie-noiembrie a.c., dedicat copiilor cu varsta de 6-10 ani: Kamishibai – la povesti sa spunem „HAI!”.
Metoda Kamishibai sau „teatrul japonez de hartie” este forma de a spune povesti copiilor, in care povestitorul se foloseste de un set de ilustratii care sunt introduse si derulate intr-o scena mica de lemn. Originara din Japonia secolului al XII-lea, aceasta a fost reluata recent in institutiile de educatie formala si non-formala din Europa.

Proiectul, derulat de reprezentantii Asociatiei, in scolile din Bucuresti si din imprejurimi (Scoala Gimnaziala „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuta”, Scoala cu clasele I-VIII din Mogosoaia), consta in realizarea unor sesiuni de kamishibai de catre elevii cu varsta de 6-10 ani, proces care presupune crearea povestii si realizarea ilustratiilor de catre o clasa de copii, sub indrumarea unor membri ai Asociatiei: Iulia Iordan – educator muzeal si Ramona Guran – artist plastic. Datorita adaptabilitatii metodologiei la orice tema, aceasta dezvolta abilitati dintre cele mai diverse: capacitatea de a povesti, empatia, organizarea, lucrul in echipa etc. Micii creatori sunt stimulati emotional si intelectual sa asculte activ, sa participe la dialog intr-un grup, sa povesteasca, sa ilustreze imagini prin diverse tehnici. Astfel, copiii organizeaza elementele artistice intr-un demers creativ pentru ca povestile finale sa fie citite de catre actrita Adriana Moca cu acompaniament muzical live asigurat de Mihai Balabas, in public, sub forma unui spectacol.

Citeste si:  Hai hui prin realitatea virtuala

In cadrul Asociatiei De dragul artei, preocuparea pentru acest tip de activitati a devenit o constanta, specialistii promovandu-le sub diverse forme. “Ideea aducerii metodei kamishibai in Romania apartine Oanei Cosmovici, colega noastra de Asociatie. Ea a avut un contact cu astfel de ateliere in mediul de invatamant formal din alta tara europeana si a observat beneficiile extraordinare pe care aceasta o presupune. Proiectul de fata propune cea mai provocatoare dintre variantele de folosire a metodei: crearea de catre copii a unei povesti originale si ilustrarea acesteia tot de catre copii, practic crearea unui produs original suta la suta. Ne propunem ca prin acest proiect sa promovam, catre scoli si invatatori, o metoda de educatie non-formala cu valente educative fantastice. Intentionam ca atelierele sa fie continuate si dupa incheierea proiectului, atat prin promovarea DVD-ului cu ajutorul carora invatatorii vor afla cum se aplica metoda in cadrul scolilor, cat si prin propunerea unor programe speciale adresate familiilor.” declara Raluca Bem Neamu, presedinte Asociatia De dragul artei.

Citeste si:  Unde mergem in week-end? 11-13 iulie

De altfel, o serie de institutii cu renume, din Romania, si-au anuntat sprijinul pentru acest proiect cultural-educativ: Institutul de Stiinte ale Educatiei, Teatrul Ion Creanga, Biblioteca Metropolitana din Bucuresti etc. Pentru mai multe detalii despre metoda kamishibai, urmariti link-ul articolului dedicat: http://www.dedragulartei.ro/program/kamishibai-la-povesti-sa-spunem-hai

Despre coordonatorul proiectului:
Asociatia De dragul artei isi propune dezvoltarea creativitatii si incurajarea curiozitatii naturale a copilului in raport cu obiecte semnificative pentru cultura si civilizatie, prin diverse activitati de improvizatie artistica. www.dedragulartei.ro

Citeste si:  INTERVIU - Dan C. Mihailescu, Marius Chivu si Florin Iaru, despre reperele Targului Gaudeamus
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.