LEVINTA: Haute-couture la Teatro Alcazar

Institutul Cultural Roman Madrid organizeaza expozitia de costume de teatru inspirate din dramaturgia universala Levinta. Haute-couture in teatru. Inaugurarea: miercuri, 5 noiembrie, ora 22:15, la Teatro Alcazar din Madrid (c/ Alcala 20). Prezinta: Horia Barna, director ICRM. Expozitia va fi deschisa publicului pana pe 17 noiembrie (orar: 11:00-14:00 si 17.30-20:00).

Doina LEVINTA

Costumele Doinei Levinta inseamna Arta. Ele reprezinta o lume aparte. Exista, se poate vorbi despre ele ca despre o carte, sau despre un tablou
– Sanziana Pop, poeta

In moda romaneasca Doina Levinta este cunoscuta pentru vestimentatia sa haute-couture si, in acelasi timp, pentru deosebita sa creativitate si capacitate de inovatie in domeniul costumelor de teatru si film. In 1990 a infiintat prima sa casa de moda specializata, printre altele, in costume de teatru, colectiile sale fiind prezentate pe cele mai importante pasarele din lume. Doina Levinta este singurul designer din Europa de Est invitat sa-si prezinte colectiile in cadrul prestigioasei Saptamani a Modei de la New York, 7th on Sixth. Alteta Sa Regala, Principesa Margareta, i-a acordat Doinei Levinta titlul de furnizoare oficiala a Casei Regale.

Citeste si:  Iggy Pop va canta in premiera in Romania, in iulie

Haute-couture in teatru

Expozitia de la Teatro Alcazar din Madrid reprezinta o selectie din ampla creatie a Doinei Levinta, realizata special pentru Spania, un parcurs de-a lungul istoriei teatrului si al creatiei vestimentare, de la Secolul de Aur pana la Post-modernism. De-a lungul secolelor, in teatru, ca si in viata, unicitatea nu consta atat in tesatura utilizata, cat in stilul si rafinamentul cu care sunt transmise anumite sentimente si atitudini. In acest sens, costumele imaginate de Levinta dau viata unor personaje celebre, din opere renumite: Don Quijote (adaptare dupa Cervantes de Dan Puric), Dorian Gray (adaptare a romanului lui Oscar Wilde), Hic sunt leones (text adaptat de Dan Puric) si Richard al III-lea (adaptare dupa W. Shakespeare).

Citeste si:  Propeller Island City Lodge

Ceea ce propune Levinta drept costum pentru viata de toate zilele este rezultatul unei lungi calatorii printre multele personaje de teatru sau film venite din cotidian si care, ajunse pe scena sau pe ecran, sunt redate in forme ce corespund timpului nostru. Imaginatia sa, puterea ei de a crea linii si forme, capacitatea de a inventa stiluri se sprijina pe o cultura trecuta prin toate experientele artei. Restul se exprima in termeni comuni: talent, personalitate, forta creatoare.

Citeste si:  Moda, muzica si bancuri cu blonde

Institutul Cultural Roman Madrid


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.